Παλιά Ρούματα: Αναβιώνει το έθιμο της περιφρούρησης, κλέψιμο γειτονικού Ιούδα και κάψιμου στην πλατεία του χωριού

Κρήτη
Παλιά Ρούματα: Αναβιώνει το έθιμο της περιφρούρησης, κλέψιμο γειτονικού Ιούδα και κάψιμου στην πλατεία του χωριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρώμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί μεγάλο Σάββατο βράδυ στη πλατεία Παλαιών Ρουμάτων στις 9μμ .Το κάψιμο του Ιούδα θα γίνει 10μμ ταυτόχρονα με το Χριστος Ανέστη. Θα προσφέρεται μαγειρίτσα κ.α. στην ταβέρνα και τα καφενεία του χωριού, ενώ η Λαικη Βιβλιοθήκη θα προσφέρει πασχαλινά καλιτσούνια ,πασχαλινά κουλουράκια κ.α. θα υπάρχουν βέβαια και οι απαραίτητες εκπλήξεις

Το Δ.Σ.της Λαικής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ,αναβιώνει το πασχαλινό έθιμο της περιφρούρισης του Ιούδα της «αρπαγής» Ιούδα από γειτονική ενορία και το κάψιμο διπλού Ιούδα. Οπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο χειρουργός και μέλος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων κ. Μπομπολάκης.

Το έθιμο αυτό γινόταν στα πλαίσια «περιπαικτικού» δρώμενου μεταξύ των παιδιών και νέων της κάθε ενορίας αλλά και καμιά φορά των ενηλίκων εκείνη την εποχή. Το έθιμο περιλαμβάνει την από του μεγάλου Σαββάτου συλλογή ξύλων παλιών ρούχων και την κατασκευή Ιούδα ενώ άλλοι νέοι αρπάζουν τον Ιούδα γειτονικής ενορίας και τελικά θα κάψουν διπλό Ιούδα.

Το δρώμενο αυτό θα πραγματοποιηθεί μεγάλο Σάββατο βράδυ στη πλατεία Παλαιών Ρουμάτων στις 9μμ .Το κάψιμο του Ιούδα θα γίνει 10μμ ταυτόχρονα με το Χριστος Ανέστη. Θα προσφέρεται μαγειρίτσα κ.α. στην ταβέρνα και τα καφενεία του χωριού, ενώ η Λαικη Βιβλιοθήκη θα προσφέρει πασχαλινά καλιτσούνια ,πασχαλινά κουλουράκια κ.α. θα υπάρχουν βέβαια και οι απαραίτητες εκπλήξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News