ΒΟΑΚ: SOS για τις γέφυρες - Κρεμάμενοι σοβάδες, σκουριασμένα σίδερα που “χάσκουν” απειλητικά και εμφανείς ρηγματώσεις... (vid)

Κρήτη
ΒΟΑΚ: SOS για τις γέφυρες - Κρεμάμενοι σοβάδες, σκουριασμένα σίδερα που “χάσκουν” απειλητικά και εμφανείς ρηγματώσεις... (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έλεος της... αδιαφορίας έχουν αφεθεί γέφυρες κατά μήκους του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης - Δεν αποτελεί “μυστικό” το ότι σε ουκ ολίγες γέφυρες τα προβλήματα συντήρησης που έχουν προκύψει είναι ορατά από τους πολίτες που διέρχονται από αυτές

Στο έλεος της... αδιαφορίας έχουν αφεθεί γέφυρες κατά μήκους του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Πρόκειται για ασυντήρητες γέφυρες, από τις οποίες διέρχονται σε καθημερινή βάση χιλιάδες οδηγοί με τα οχήματά τους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η γέφυρα του ΒΟΑΚ στη λεωφόρο Καζαντζίδη (γέφυρα Αλικαρνασσού), η γέφυρα στον Κατσαμπά Ηρακλείου, καθώς και αυτή στο Γιόφυρο. Εξάλλου, δεν αποτελεί “μυστικό” το ότι σε ουκ ολίγες γέφυρες τα προβλήματα συντήρησης που έχουν προκύψει είναι ορατά από τους πολίτες που διέρχονται από αυτές.

Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” κατέγραψε μια σειρά ανησυχητικών εικόνων, οι οποίες απεικονίζουν την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται γέφυρες του ΒΟΑΚ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι οδηγοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Μιλώντας πάντως στο neakriti.gr, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο για το σύνολο των γεφυρών του ΒΟΑΚ, οι οποίες χρήζουν συντήρησης-αποκατάστασης, εδώ και... πέντε μήνες. Εντούτοις, το “πράσινο φως” από το υπουργείο δεν έχει ακόμη “ανάψει”...

Κρεμάμενοι σοβάδες, σκουριασμένα σίδερα που “χάσκουν” απειλητικά και εμφανείς ρηγματώσεις είναι κάποιες από τις εικόνες που αντικρίζουν διασχίζοντας τις εν λόγω γέφυρες ντόπιοι και επισκέπτες.

Μιλώντας στο neakriti.gr και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης επεσήμανε: «Είμαστε σε μια σεισμική περιοχή. Αυτές οι γέφυρες είναι πολλών ετών. Έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν και νομίζω ότι πολλές φορές το πρόβλημα είναι εμφανές».

Οι εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” στη γέφυρα της λεωφόρου Καζαντζίδη, στον Κατσαμπά, στο Γιόφυρο, αλλά και το μικρό γεφυράκι στην περιοχή του Γιοφύρου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Διερχόμενοι οδηγοί τρέμουν κάθε φορά που διασχίζουν τις γέφυρες στα επίμαχα σημεία, καθώς υπάρχει ο φόβος στο ενδεχόμενο πτώσης σοβάδων. 

Σε κάποιες από τις γέφυρες, εξάλλου, είναι ορατή η διάβρωση του οπλισμού και η αποσάθρωση σκυροδέματος.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Σκουλάς τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ενημερώσει επισήμως το υπουργείο για την αναγκαιότητα έργων αποκατάστασης σε έξι γέφυρες επί του ΒΟΑΚ, ύψους 5.100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σκουλά, η γέφυρα του ΒΟΑΚ στη λεωφόρο Καζαντζίδη (Ν. Αλικαρνασσό) αποτελεί τη Νο1 προτεραιότητα μεταξύ όλων των γεφυρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πάντως, αν και πέρασαν ήδη 5 μήνες από τότε που απέστειλε το τεχνικό δελτίο η Περιφέρεια Κρήτης, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ανάψει ακόμα το “πράσινο φως” για τη συντήρηση των γεφυρών, όπου οδηγοί θέτουν ζητήματα ασφάλειας. Σημειώνεται ότι το τεχνικό δελτίο απεστάλη τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η Υπηρεσία μας εντοπίζει πάντοτε και αφ’ εαυτού και μετά από επισημάνσεις πολιτών τα θέματα συντηρήσεως σε όλες τις γέφυρες της αρμοδιότητάς της. Έχει προετοιμάσει μελέτες για όλες τις γέφυρες, οι οποίες τις αφορούν. Χρηματοδότηση όμως αντλείται από το υπουργείο», ανέφερε αρχικά ο κ. Σκουλάς, ο οποίος επεσήμανε ότι ήδη από τον «Νοέμβριο έχουμε δώσει τεχνικό δελτίο στο υπουργείο, ύψους 5.100.000 ευρώ, για τη γέφυρα της Αλικαρνασσού, για τη γέφυρα στο Συλλαμιανό ρέμα, για τη γέφυρα κάτω διάβασης στα Ληνοπεράματα, τη γέφυρα της Ζουρίδας, τη γέφυρα προς Σίσες και τη γέφυρα Γεροποτάμου Ρεθύμνου. Αυτές οι γέφυρες είναι στην πρώτη προτεραιότητα για την ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης».

«Επισημαίνουμε συνεχώς τις ανάγκες μας, τα τεταμένα θέματα οδικής ασφάλειας τα οποία διαχειριζόμαστε. Η γέφυρα της Αλικαρνασσού είναι η πρώτη προτεραιότητα σε σχέση με την αποκατάσταση όλων των γεφυρών του ΒΟΑΚ», είπε κλείνοντας ο κ. Σκουλάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News