«Φωτιά» η τιμή των καυσίμων στην Κρήτη - Έσπασε το “φράγμα” των 2 ευρώ η αμόλυβδη ενόψει Πάσχα

Κρήτη
«Φωτιά» η τιμή των καυσίμων στην Κρήτη - Έσπασε το “φράγμα” των 2 ευρώ η αμόλυβδη ενόψει Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2,130 ευρώ το λίτρο η μέγιστη τιμή της βενζίνης χθες στον νομό Ηρακλείου - Φόβοι για νέες αυξήσεις - Η μέγιστη τιμή πώλησης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και στους τέσσερις νομούς του νησιού, ενώ η μέση τιμή αγγίζει τα 1,98 ευρώ το λίτρο

Πάνω από 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης στην Κρήτη, πράγμα που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του neakriti.gr, πως την περίοδο του Πάσχα οι τιμές επρόκειτο να αγγίξουν τα 2 ευρώ. Όπως εξηγούν εκπρόσωποι των πρατηριούχων και πρατηριούχοι, δεν πρέπει να αναμένει ο καταναλωτής αποκλιμάκωση των τιμών ούτε την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, ούτε την επόμενη εβδομάδα, καθότι υπάρχει μείωση της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, ορατό παραμένει το σενάριο να επιστρέψουν οι επιδοματικές πολιτικές καυσίμων, με την υποψία να είναι πως αναμένεται πιθανώς να υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Ειδικότερα, τέλη Μαρτίου το neakriti.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ, όπου, με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών και με τις δηλώσεις πρατηριούχων και εκπροσώπων πρατηριούχων, έκανε σαφές πως είναι ανοιχτό και πιθανό το σενάριο η βενζίνη να αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο την περίοδο του Πάσχα. Και φαίνεται πως το ρεπορτάζ αποτύπωσε την πραγματικότητα, αφού δύο εβδομάδες μετά και στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας η μέγιστη τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα, η υπέρβαση των 2 ευρώ αφορά και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες στον νομό Χανίων η ελάχιστη τιμή άγγιξε τα 1,934 ευρώ/λίτρο, η μέση τιμή τα 1,978 ευρώ/λίτρο και η μέγιστη τιμή έφτασε στα 2,072 ευρώ/λίτρο. Η ελάχιστη τιμή της βενζίνης στον νομό Λασιθίου έφτασε τα 1,899 ευρώ/λίτρο, η μέση τιμή ήταν 1,983 και η μέγιστη 2,099 ευρώ/λίτρο. Η μεγαλύτερη τιμή που σημειώθηκε ήταν στον ν. Ηρακλείου, όπου άγγιξε τα 2,130 ευρώ/λίτρο, ενώ η ελάχιστη τιμή ήταν 1,904 ευρώ/λίτρο και η μέση 1,986 ευρώ/λίτρο.

Η ελάχιστη τιμή στον ν. Ρεθύμνου έφτασε τα 1,929 ευρώ/ευρώ, η μέση τιμή ήταν 1,998 ευρώ/λίτρο και η μέγιστη τιμή 2,074 ευρώ/λίτρο.

Όχι απλά επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του neakriti.gr, αλλά και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πρατηριούχων και εκπροσώπων των πρατηριούχων, δεν υπάρχει άμεσα το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης. Και έμμεσα δημιουργείται το ερώτημα τι θα γίνει με τον μέσο καταναλωτή, του οποίου η αγοραστική δυναμική έχει περιοριστεί δραματικά εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης.

Δεν προβλέπεται μείωση

Ο ιδιοκτήτης πρατηρίων καυσίμων, Σταύρος Κουμουλάς, ανέφερε πως για την εβδομάδα αυτή, όπως και την επόμενη, δεν εκτιμάται πτώση της τιμής της βενζίνης. Όπως είπε ο κ. Κουμουλάς, «εάν υπάρχει αύξηση της τιμής πάνω από 2 ευρώ το λίτρο σε πρατήρια, τότε μιλάμε για πρατήρια της περιφέρειας και όχι για την πόλη, που η τιμή κινήθηκε κάτω από 2 ευρώ. Για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα δεν προβλέπεται κάποια σημαντική πτώση των τιμών. Και ο λόγος είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός έχει ανακοινώσει εδώ και 10 ημέρες πως θέλει να μειώσει την παραγωγή. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του βαρελιού θα φτάσει στα 100 δολάρια. Αυτήν την τιμή ζητούν ως τιμή στόχου και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση αισιόδοξη, πως σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορούμε να δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Ευελπιστούμε προς το τέλος του μήνα να δούμε αποκλιμάκωση τιμών, χωρίς να είναι το σενάριο βέβαιο και σίγουρο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης υπογράμμισε ότι «οι προβλέψεις τελείωσαν. Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή 16 εκατ. βαρέλια, πράγμα που δημιουργεί αύξηση τιμών και συνεπακόλουθα το φαινόμενο του πληθωρισμού. Όταν εννοώ μείωση παραγωγής, εννοώ πως η ζήτηση είναι μεγαλύτερο από το προϊόν που δίδεται ή παράγεται. Έτσι αυξάνονται οι τιμές. Δε βλέπω πρόωρη αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η τιμή είναι λίγο πιο κάτω από τα 2 ευρώ, με εξαίρεση ένα ή δύο χωριά. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 1,31-1,32 ευρώ/λίτρο. Και το πετρέλαιο θέρμανσης έχει μεγάλη αύξηση, γιατί έχουν κοπεί τα επιδόματα που χρηματοδοτούσαν το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,12-0,13 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης φτάνει στα 1,66-1,67 ευρώ/λίτρο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για αποκλιμάκωση τιμών ούτε τον επόμενο μήνα, ούτε το καλοκαίρι».

Επανέρχεται το fuel pass;

Ο κ. Κουμουλάς, μεταξύ άλλων, έθιξε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναέρθουν τα fuel pass, δηλαδή επιδοματικές πολιτικές με απώτερο στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής καυσίμων στην αύξηση των τιμών. Αυτό σημαίνει πως ίσως έρχονται μεγάλες αυξήσεις τιμών.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως υπάρχουν σκέψεις για επαναφορά του Fuel Pass Νο3. Αυτό σημαίνει πως βλέπουν τα κυβερνητικά κλιμάκια το ενδεχόμενο να υπάρχει “έκρηξη” της τιμής των καυσίμων και επιθυμούν να την εξομαλύνουν μ’ ένα fuel pass. Ευχόμαστε να μη συμβεί αυτό και να εξομαλυνθεί η τιμή μέσω της χρηματιστηριακής αξίας. Να πέσει στα 75-80 δολάρια το βαρέλι, ώστε να είναι εφικτό το ενδεχόμενο η αμόλυβδη να αγγίξει το 1,70-1,75 ευρώ/λίτρο», δήλωσε.

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Σε πολλούς τομείς της εθνικής μας οικονομίας θα υπάρξει στασιμότητα. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η πολιτική στασιμότητα σημαίνει και οικονομική στασιμότητα. Τι θα συμβεί με την τιμή της βενζίνης; Εξαιτίας των εκλογών, η τιμή της θα φτάσει στα ύψη ή δεν μπορεί να προσεγγιστεί καθώς εξαρτάται από διεθνείς και απροσδιόριστους παράγοντες, όπως το Διεθνές Χρηματιστήριο Καυσίμων;

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Κουμουλάς, ο οποίος υποστήριξε πως η τιμή της βενζίνης δεν καθορίζεται από εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Η τιμή της βενζίνης δεν καθορίζεται από καμία εθνική κυβέρνηση και από καμία εκλογική αναμέτρηση. Η τιμή της βενζίνης εξαρτάται από τις χώρες που βρίσκονται στο χρηματιστήριο πετρελαίου μπρεντ σε επίπεδο παγκόσμιο. Η τιμή της βενζίνης δεν επηρεάζεται από το εάν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα ή πόσο θα επηρεάσουν οι εκλογές στην Τουρκία την ελληνική αγορά και πόση θα είναι κατ’ επέκταση η μεταβολή τιμών», σημείωσε.

Η τιμή της αμόλυβδης χθες στην Κρήτη

Νομός   Ελάχιστη τιμή    Μέση τιμή           Μέγιστη τιμή

Νομός Χανίων                   1,934    1,978    2,072

Νομός Λασιθίου               1,899    1,983    2,099

Νομός Ηρακλείου            1,904    1,986    2,130

Νομός Ρεθύμνου             1,929    1,998    2,074

* Στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News