Κρήτη

Χανιά: Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του πρώην ΙΚΑ

Στον δήμο Χανίων και με τη βούλα το κτίριο στη Σολωμού και Νεάρχου γωνία

Στον δήμο Χανίων περιήλθε για χρήση το κτίριο των υγειονομικών υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού. Οι τελικές υπογραφές μπήκαν μεταξύ του ΕΦΚΑ και της δημοτικής αρχής και πλέον ο χρόνος για τη δημιουργία ενός νέου δημοτικού κτιρίου, μετρά αντίστροφα. Το αμέσως επόμενο διάστημα το εγκαταλελειμμένο κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθεί ένα σύγχρονων προδιαγραφών, στο οποίο θα στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης. 

Για μια πολύ σημαντική στιγμή για το δήμο έκανε λόγο ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης . «Αποκτούμε αυτό το κτίριο, το οποίο θα στεγάσει μελλοντικά τις υπηρεσίες του δήμου, δίπλα στο σχεδιαζόμενο νέο δημαρχείο, στους πρώην Ιταλικούς στρατώνες. Έτσι έχουμε έναν συνολικό σχεδιασμό που αλλάζει τη φυσιογνωμία στην καρδιά της πόλης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η παραχώρηση έγινε με όρους που από την δημοτική αρχή θεωρούνται ως εξαιρετικά ευνοϊκοί. Ο δήμος θα αρχίσει να καταβάλλει μίσθωμα το οποίο θα κυμαίνεται από 6.000 – 9.000 ευρώ, μετά από είκοσι χρόνια. Με την ολοκλήρωση του νέου δημοτικού κτηρίου, θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από τα ενοίκια που σήμερα υποχρεούται να καταβάλλει, δεδομένης της έλλειψης ιδιόκτητων χώρων. «Το νέο κτίριο θα εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τις ανάγκες και κυρίως θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από τα πολλαπλά μισθώματα τα οποία καταβάλλουμε σήμερα στην ενοικίαση  άλλων χώρων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την στέγαση των γραφείων νομικών προσώπων και της τεχνικής υπηρεσίας στην οδό Γρηγορίου Ε΄ ,  ο δήμος καταβάλλει κάθε μήνα, ποσό που υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης ο οποίος συμμετείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις διαπραγματεύσεις με τον ΕΦΚΑ, τόνισε πως «πρόκειται για μια παραχώρηση χρήσης χωρίς αντάλλαγμα για είκοσι χρόνια. Περί αυτού πρόκειται. Διότι είναι πέντε χρόνια περίοδος χάριτος άρα δεν καταβάλλεται ούτε ένα ενοίκιο ,τα υπόλοιπα δεκατέσσερα συμψηφισμός των ενοικίων λόγω του κόστους κατεδάφισης και ανέγερσης του νέου κτηρίου. Στην ουσία θα πληρώνουμε μετά το εικοστό έτος».

Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η συνολική αξιοποίηση του οικοπέδου που σήμερα καταλαμβάνει το παλιό κτίριο του ΙΚΑ. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο στόχος της συγκέντρωσης των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών, σε ένα κτίριο το οποίο μάλιστα γειτνιάζει με τους Ιταλικούς Στρατώνες όπου σχεδιάζεται η δημιουργία νέου δημαρχείου.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή εξάντλησε όλα τα περιθώρια έρευνας για την στατική επάρκεια  του υφιστάμενου κτηρίου και το ενδεχόμενο αποκατάστασης του, πριν αποφασίσει την κατεδάφιση του.  Αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευτύχης Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις ,αλλεπάλληλες μεταφορές σχεδίων συμβάσεων ,με τη βοήθεια του κ. Αλόγλου και της νομικής υπηρεσίας».  

Το νέο δημοτικό κτήριο θα κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια