Βρύσαλης: Αν εφαρμοστεί «η φιλοσοφία της ΝΔ» θα την πληρώσουν ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί

Κρήτη
Βρύσαλης: Αν εφαρμοστεί «η φιλοσοφία της ΝΔ» θα την πληρώσουν ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος της ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, περί μετατροπής όλων των δημοσίων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου

«Οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη για μετατροπή όλων των δημοσίων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είναι όντως “η φιλοσοφία της ΝΔ”, που αν εφαρμοστεί θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος της ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης.  

Και συνεχίζει, «τι είναι και τι σημαίνει το καθεστώς ΝΠΙΔ; Η μορφή του ΝΠΙΔ αντιστοιχεί στην πολιτική που εφαρμόζεται και διαμορφώνει τις δημόσιες μονάδες Υγείας ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες». Στον τίτλο θα υπάρχει η λέξη «δημόσιο», όμως θα λειτουργούν με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και με πλήρη εμπορευματοποίηση των εργασιών τους. Αυτό υπαγορεύεται από τη βασική πολιτική κατεύθυνση όλων των αστικών κομμάτων για τον δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Βρύσαλη:

«Αυτές οι μονάδες, προκειμένου να είναι «βιώσιμες», θα πρέπει να περιορίζουν τις δαπάνες λειτουργίας τους στη βάση του «κόστους - οφέλους» και να επιδιώκουν την αύξηση των εσόδων τους από τις παντός είδους πωλήσεις των εργασιών τους.

Αύξηση εσόδων και διατήρηση της «βιωσιμότητας» σημαίνει:

Πολιτική μείωσης του «κόστους εργασίας», δηλαδή λιγότερο και «ευέλικτο» εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ελαστικά εργαζόμενοι, «ευέλικτος» χρόνος εργασίας.

Διεύρυνση των εργασιών που αποφέρουν έσοδα (απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία) άμεσα και εξολοκλήρου από τους ασθενείς.

Επιλογή ανάπτυξης αυτών των τμημάτων, εργαστηρίων κ.λπ. που υπόσχονται αύξηση των εσόδων και, ταυτόχρονα, υποβάθμιση αυτών που δεν αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια ως «παραγωγικά».

Τι αλλάζει πραγματικά;

Ότι αυτή η καθόλου νέα μορφή εγγυάται την «ευελιξία» που εξασφαλίζει η μορφή των ΝΠΙΔ και αντιστοιχεί με την επιτάχυνση της προσαρμογής του «δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων» στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους. Αυτοί οι κανόνες λειτουργίας «ωρίμασαν» στο πλαίσιο της μορφής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όμως τώρα αυτή αποτελεί ένα «κέλυφος» που εμποδίζει, ενώ η μορφή των ΝΠΙΔ απελευθερώνει τη δυνατότητα παραπέρα εφαρμογής τους. Όσοι υπερασπίζονται τα ΝΠΔΔ και ταυτόχρονα την Υγεία ως «κόστος», που πρέπει να «εξορθολογιστεί» και να «νοικοκυρευτεί», ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον λαό, αφού αποσυνδέουν τη μορφή από το περιεχόμενο.

Η εμπειρία από τα ΝΠΙΔ στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της ΝΔ - και όχι μόνο - ισχυρίζεται ότι αυτό το κριτήριο λειτουργίας υπάρχει παντού στον κόσμο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Μα ακριβώς με αυτό το κριτήριο σε αρκετά κράτη καταργήθηκαν κλινικές, εργαστήρια, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία, διότι δεν εξασφάλιζαν τα απαιτούμενα έσοδα και σε αντίθεση με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Όμως και στην Ελλάδα έχουμε τις πρώτες «τροχιοδεικτικές βολές», με τα αντίστοιχα κλεισίματα και συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας, με το κριτήριο της χαμηλής «πληρότητας», της «επικάλυψης» υπηρεσιών μεταξύ των μονάδων Υγείας, των «κοντινών αποστάσεων» κ.λπ. Κλεισίματα και συγχωνεύσεις που ο λαός βρήκε μπροστά του με τις θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Η σύσταση του Παιδοογκολογικού Κέντρου ως ΝΠΙΔ  που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί συνέχεια των άλλων ΝΠΙΔ, όπως τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και Ωνάσειο, το Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Σαντορίνης, αλλά και τρία Νοσοκομεία (Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, Σπάρτης, Κομοτηνής) όπου παρά την προσωρινή (;) ματαίωση των διαγωνισμών, αποδεικνύεται ότι συστηματικά επεκτείνεται η νομική αυτή μορφή, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν στην Υγεία όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η οποία αντιστοιχεί με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Ένα δείγμα της «ευελιξίας» αποτελεί ο τρόπος στελέχωσης του Νοσοκομείου Σαντορίνης (ιδρύθηκε ως Ανώνυμη Εταιρεία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ): Με εποχική «ενίσχυση», μέσω αποσπάσεων προσωπικού από άλλες μονάδες Υγείας, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου, και όχι με πλήρη στελέχωση για τις ανάγκες του πληθυσμού όλο τον χρόνο.

Άλλο παράδειγμα είναι το Ωνάσειο, που κι αυτό έχει «δημόσιο χαρακτήρα» αλλά η λειτουργία του έχει πλήρη επιχειρηματικά χαρακτηριστικά. Π.χ. οι επισκέψεις και οι εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς, ενώ υπάρχουν πακέτα πληρωμών για τους ασθενείς που θα χειρουργηθούν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τη «θέση» τους και να έρθει το ραντεβού πιο κοντά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News