Κεδίκογλου: «Επιλύεται οριστικά το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων»

Κρήτη
Κεδίκογλου: «Επιλύεται οριστικά το πρόβλημα αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες «συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της επικράτειας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση

Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, επιλύεται οριστικά κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο άρθρο 9 του ψηφισθέντος από την Ολομέλεια της Βουλής στις 11.04.2023 νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται ότι «οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την  έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την  έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…)».

«Η συγκεκριμένη τροπολογία συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας. Ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους», όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

Η παρέμβαση των πτηνοτρόφων

Είχε προηγηθεί δραματική ανακοίνωση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), που προειδοποιούσε ότι κινδυνεύουν με λουκέτο οι περισσότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όσο καθυστερεί να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της αδειοδότησής τους.

Η ΕΔΟΠ είχε επισημάνει ότι, «ενώ, αρκεί η ψήφιση σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων», τονίζει η ΕΔΟΠ, συμπληρώνοντας ότι δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ αυτών»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News