Βενιζέλειο: Σε οριακό σημείο η Παιδιατρική, η ΜΕΘ νεογνών και το Ακτινολογικό - Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις υγειονομικών (vid)

Κρήτη
Βενιζέλειο: Σε οριακό σημείο η Παιδιατρική, η ΜΕΘ νεογνών και το Ακτινολογικό - Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις υγειονομικών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV”, εκπρόσωποι των υγειονομικών περιέγραψαν δραματικές καταστάσεις εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υπερεφημέρευσης του ιατρικού προσωπικού με τη συνεπακόλουθη εξουθένωσή του, ενώ κρούουν το “καμπανάκι” του κινδύνου για τα όσα έρχονται...

“Εκρηκτική” είναι η κατάσταση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας σε τοπικό επίπεδο, με το ποτήρι της αγανάκτησης να ξεχειλίζει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο λόγω της υποστελέχωσης αρκετών τμημάτων, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μετά το κύμα παραιτήσεων από το προσωπικό του νοσοκομείου και τη συνέχιση της λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής με “εντέλλεσθε”, φαντάζει πλέον ορατός ο κίνδυνος συγχωνεύσεων κλινικών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Ως εκ τούτου, τη χθεσινή ημέρα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και προαναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV”, εκπρόσωποι των υγειονομικών περιέγραψαν δραματικές καταστάσεις εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υπερεφημέρευσης του ιατρικού προσωπικού με τη συνεπακόλουθη εξουθένωσή του, ενώ κρούουν το “καμπανάκι” του κινδύνου για τα όσα έρχονται...

Μεταξύ των τμημάτων που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση είναι η Παιδιατρική Κλινική, η ΜΕΘ Νεογνών, ενώ περισσότεροι από 2.000 συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη λίστα χειρουργείου και αναμένουν τη σειρά τους.

«Πάρα πολλά τμήματα του Βενιζελείου δυσκολεύονται να λειτουργήσουν λόγω υποστελέχωσης. Για παράδειγμα, η Παιδιατρική, το Ιατρείο Πήξης, το Ιατροπαιδαγωγικό και η ΜΕΘ Νεογνών», εξήγησε η γραμματέας Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου Ράνια Μπέτση, η οποία επισήμανε ότι περισσότεροι από 10 γιατροί του Βενιζελείου έχουν παραιτηθεί «λόγω εντατικοποίησης δουλειάς και η λειτουργία της Παιδιατρικής συνεχίζεται με “εντέλλεσθε” στους γιατρούς για υπερεφημέρευση».

«Ήδη τα τακτικά ιατρεία της Β’ Παθολογικής, εκτός από το Ηπατολογικό, δε λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. Επίσης, δε λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ κι είναι κλειστές οι μισές χειρουργικές αίθουσες, ενώ περιμένουν πάνω από 2.000 ασθενείς στη λίστα χειρουργείου», πρόσθεσε η κ. Μπέτση, η οποία εξηγεί ότι «η πρόσφατη προκήρυξη που αφορούσε σε 12 θέσεις γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, καθώς τα κενά σε γιατρούς στο Βενιζέλειο ξεπερνούν τα 40!».

Προσλήψεις με το... σταγονόμετρο

«Όλα πηγάζουν από την υποστελέχωση των περισσότερων τμημάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση των γιατρών, την εξουθένωση του προσωπικού, παραιτήσεις κι αποχωρήσεις, ενώ προσλήψεις γίνονται με το... σταγονόμετρο», ανέφερε με νόημα το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Δημήτρης Φλυτζάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Φλυτζάνη, «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αναγκαστικά το νοσοκομείο θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συγχώνευση κάποιων κλινικών για να μπορέσει να λειτουργήσει».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Φλυτζάνη, υπάρχει πρόβλημα και με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου, καθώς σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 35 άτομα!

Τα αιτήματα - Μόνιμες προσλήψεις και άμεση επανατοποθέτηση του ειδικευόμενου που απολύθηκε λόγω λάθους...

Την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με το προσωπικό να ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση επανατοποθέτηση του ειδικευόμενου γιατρού που απολύθηκε λόγω διοικητικού λάθους, την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο δεν είναι μόνοι τους, καθώς στο πλευρό τους βρέθηκαν χθες εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, δε θα επιτρέψουμε το Βενιζέλειο να γίνει κέντρο υγείας, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, ουσιαστικά υλοποιώντας έναν υγειονομικό χάρτη που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με “εντέλλεσθε”, με μετακινήσεις προσωπικού, με συγχωνεύσεις κλινικών (...). Μοναδική διέξοδος είναι οι άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού».

Όπως προανήγγειλε ο κ. Βρύσαλης, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν «και σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία της Κρήτης μέσα στον Μάιο».

Το “παρών” στη χθεσινή κινητοποίηση έδωσε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους του στο Βενιζέλειο. Εντούτοις, και στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου δε λείπουν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, στον Άγιο Νικόλαο «έχουμε τεράστιο πρόβλημα αυτήν την περίοδο με τις απλήρωτες εφημερίες των αναισθησιολόγων, των παθολόγων, των γιατρών της ΜΕΘ και του ΤΕΠ, στους οποίους χρωστούν από πέρυσι τον Μάιο μεγάλα ποσά, περίπου 400 ευρώ τον μήνα στον καθένα!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News