Κρήτη: «Χρυσάφι» για τις ελιές και τα αμπέλια οι βροχές που έπεσαν - Ξεδίψασε για λίγο η γη

Κρήτη
Κρήτη: «Χρυσάφι» για τις ελιές και τα αμπέλια οι βροχές που έπεσαν - Ξεδίψασε για λίγο η γη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», λένε γεωπόνοι και παραγωγοί για το νερό που έπεσε τις τελευταίες δύο ημέρες στην Κρήτη

Ήρθαν στη χειρότερη στιγμή οι βροχές στο νησί μας, καθώς τόσο η ελιά όσο και το αμπέλι βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο για την άνθιση και την καρπόδεση των ευλογημένων τους καρπών. Αλλά και για την κτηνοτροφία, είναι χαρακτηριστική η φράση του κτηνίατρου-ερευνητή και πρώην προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκου Στεφανάκη, χθες ότι «εδώ και δύο μέρες βρέχει “χρήματα” για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού μας». Μπορεί, βέβαια, να μην είχε βρέξει μέχρι χθες Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, σε ολόκληρη την Κρήτη, είχε όμως βρέξει για αρκετές ώρες στις περισσότερες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία στο ελαιόλαδο, τα αμπελουργικά προϊόντα και την κτηνοτροφία της ορεινής Κρήτης!

Σώζεται η κατάσταση για την ελιά; Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση που καταγράψαμε από γεωτεχνικούς και παραγωγούς ήταν ότι «ίσως να μη σώζεται ακόμα, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν στον κρητικό ελαιώνα, αλλά σίγουρα υπήρξε ένα πολύ καλό πότισμα της ελιάς, εκεί όπου έβρεξε, που θα τη βοηθήσει και στην καρπόδεση, καθώς το νερό ποτίζει τις ρίζες και παράλληλα εξασφαλίζει και τη σχετική υγρασία που χρειάζεται στο έδαφος για τη διαδικασία της καρπόδεσης».

Για τα ζητήματα αυτά σε σχέση με την ελιά και τη σημασία της βροχής στην καρπόδεση και την καρποφορία της στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο, ο συνταξιούχος σήμερα γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Π.Ε. Ηρακλείου, Μανόλης Γελασάκης, μας είπε ότι στις ήδη ανθισμένες ελιές το νερό δημιουργεί πρόβλημα στην καρπόδεση, αλλά και πάλι «το καλό σε σχέση με το κακό είναι σίγουρα πολλαπλάσιο».

Όπως εξηγεί ο Μανόλης Γελασάκης, «δεδομένης της σχετικής ανομβρίας που είχαμε φέτος, πιστεύω ότι είναι περισσότερα τα θετικά του νερού από τα αρνητικά του. Στις ανθισμένες ελιές θα έχουμε κάποια θέματα. Αλλά επειδή διψάει η γη, το καλό είναι ακόμα μεγαλύτερο για την ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης». Μάλιστα, στην περιοχή της Βιάννου, απ’ όπου και κατάγεται ο ίδιος, αλλά και στην Άρβη όπως και την Ψαρή Φοράδα, οι ελιές έχουν ανθίσει. Αλλά εκεί μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε βρέξει, όπως στις άλλες περιοχές της Κρήτης.

«Στις υπόλοιπες περιοχές που έβρεξε και δεν έχει “σπάσει” ο ανθός και που η ελιά δεν είναι έτοιμη για γονιμοποιηθεί, δεν υπάρχει θέμα. Αντιθέτως, η βροχή αυτή είναι αναγκαία για την ελιά, προκειμένου να ανθίσει σωστά και να καρποδέσει σωστά. Χρειάζεται επάρκεια εδαφικής υγρασίας. Και χρειάζεται, επίσης, ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών. Σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα, ορισμένη θερμοκρασία και άνεμο. Δηλαδή, όπου δεν έχει ανθίσει πλήρως η ελιά, αυτός ο καιρός τη βοηθάει», όπως μας είπε ο γεωπόνος Μανόλης Γελασάκης.

Στο ερώτημά μας για το αν μπορούμε να πούμε ότι «σώζεται η κατάσταση στις περιοχές όπου έπεσε πολύ νερό», ο Μανόλης Γελασάκης μας απάντησε: «Είναι βαριά κουβέντα να το πούμε. Διότι, η χρονιά δεν έχει δείξει καλά δείγματα μέχρι τώρα. Θα δούμε από τώρα και μετά. Πάντως σε ορισμένα μέρη έχει βγάλει πάρα πολύ νερό. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι χρειάζεται επάρκεια εδαφικής υγρασίας. Επάρκεια σημαίνει ότι πιάνουμε το χώμα, το σφίγγουμε και του παίζουμε μία με το δάκτυλό μας και σκορπάει»...

Αναφορικά με την περίοδο που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό η ελιά, ο Μανόλης Γελασάκης αναφέρει: «Όταν δέσει η ελιά δεν έχει θέμα. Από εκεί και πέρα, το κουκούτσι της ελιάς μεγαλώνει μέχρι τον Ιούλιο. Αν μέχρι τότε διψάσει η ελιά και μείνει το κουκούτσι της μικρό, η κατάσταση δε βελτιώνεται. Άρα, οι μεγαλύτερες ανάγκες της ελιάς σε νερό είναι από τώρα μέχρι τον Ιούλιο».

«Αυτή η βροχή είναι δώρο Θεού...»

Την ικανοποίησή του για τις βροχές αυτές, τόσο για τις ελιές όσο και για τα αμπέλια, εκφράζει στο neakriti.gr ο ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός, Στάθης Φραγκιαδάκης. «Αυτή η βροχή είναι δώρο Θεού. Είναι η κορτιζόνη στον άρρωστο. Μπορεί να μη σώζει εντελώς την κατάσταση, αλλά σώζει τις καλλιέργειές μας από το να ξεραθούν εντελώς»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το νερό θα βοηθήσει στα πάντα. Στην ανάπτυξη των αμπελιών αλλά και στην ελιά. Διότι, και στα αμπέλια, τώρα που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται και ήθελαν πότισμα, τους ήρθε πραγματικά “ζάχαρη” το νερό αυτό. Εντάξει, μπορεί να χρειαστούν κάποιους ψεκασμούς για τη χολέρα, αλλά έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο αναγκαστικά χρειάζονται προληπτικοί ψεκασμοί, αν θέλουμε να μην έχουμε προβλήματα αργότερα. Θα γίνουν ψεκασμοί. Αλλά η ωφέλεια που θα έχουν από αυτήν τη βροχή δεν περιγράφεται».

«Βρέχει “χρήματα” στην Κρήτη»...

«Αυτήν την εβδομάδα βρέχει “χρήματα” στην Κρήτη», λέει από την πλευρά του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους βοσκότοπους, ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και κτηνίατρος-ερευνητής, Αλέκος Στεφανάκης. «Με αυτό το νερό, θα “ανοίξουν” οι βοσκότοποι. Θα προοδεύσουν τα κτηνοτροφικά φυτά και αρκετοί κτηνοτρόφοι θα συλλέξουν σανά για τις δύσκολες περιόδους που βιώνουν, γιατί το κόστος των ζωοτροφών δεν “παλεύεται” στην κτηνοτροφία του νησιού μας. Αυτό το νερό δεν κάνει κακό. Μόνο καλό κάνει. Και είναι “ήπιο νερό”. Είναι παντού “χρυσάφι”, όπως λένε και οι γεωπόνοι. Όσο για την κτηνοτροφία, εννοείται... Μάλιστα στους ορεινούς όγκους έχει πέσει πολύ νερό», λέει με ικανοποίηση ο Αλέκος Στεφανάκης. Ο γνωστός επιστήμονας πιστεύει ότι με αυτό το νερό σώζεται η κατάσταση. «Και ειδικά αν κάνει ακόμα “ένα νερό” λίγο αργότερα, θα σωθεί η κατάσταση στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειές μας», καταλήγει ο Αλέκος Στεφανάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News