Δώρο Πάσχα 2023: Τελευταία ημέρα για την καταβολή του - Φόβοι για αυθαιρεσίες στην Κρήτη

Κρήτη
Δώρο Πάσχα 2023: Τελευταία ημέρα για την καταβολή του - Φόβοι για αυθαιρεσίες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων του Δεκεμβρίου, όταν ένα 20% των εργοδοτών στο Ηράκλειο είτε δεν κατέβαλε είτε ζήτησε πίσω το μπόνους των Χριστουγέννων», εύχονται οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων - Το αργότερο μέχρι σήμερα έχουν δικαίωμα οι εργοδότες να καταβάλουν στους εργαζόμενους το Δώρο του Πάσχα

Μεγάλος είναι ο φόβος για τους εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων και Σωματείων της Κρήτης, οι οποίοι μιλώντας στο  neakriti.gr εξέφρασαν την πεποίθηση πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Και ο λόγος είναι το Δώρο του Πάσχα, το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέχρι σήμερα Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, με τους εκπροσώπους της εργατικής τάξης να κάνουν σαφές πως οι εργαζόμενοι οφείλουν να καταγγέλλουν φαινόμενα όπως επιστροφή του Δώρου του Πάσχα στους εργοδότες και να μην ανέχονται τη μη παροχή του συγκεκριμένου επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύουν, βρίσκονται σε συνεχή και διαρκή επαγρύπνηση.

Ειδικότερα, διάχυτη ανησυχία προκαλεί στους εργαζόμενους αλλά και στους εκπροσώπους της εργατικής τάξης και τους μισθωτούς η επαναπρόσληψη μιας πρακτικής που δεν τιμάει καθόλου τον εργαζόμενο. Την περίοδο των χριστιανικών εορτών, χορηγείται με βάση τη νομοθεσία ένα δώρο που είναι ο λεγόμενος 13ος μισθός ή ο 14ος μισθός. Είναι το Δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Κάθε χρόνο υπάρχουν περιστατικά εργοδοσίας όπου χορηγούν το συγκεκριμένο δώρο και έπειτα το ζητούν πίσω ή δεν το χορηγούν καν. Πρόκειται για μία συνήθη τακτική που παρατηρείται σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στο neakriti.gr έκανε σαφές πως τα προηγούμενα Χριστούγεννα το 20% των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων του ν. Ηρακλείου δεν έδωσε τα δώρα στους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν καταγγελίες για τη μη χορήγηση του Δώρου του Πάσχα ούτε φαινόμενα επιστροφής των δώρων. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να θυμηθούμε τι συνέβη την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν το 20% των επιχειρήσεων του νομού Ηρακλείου αυθαιρέτησε εις βάρος των εργαζόμενων. Εάν ένας μισθωτός δε λάβει το Δώρο του Πάσχα, μπορεί να κάνει επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».

Για συνήθη τακτική και πρακτική που συμβαίνει την περίοδο των εορτών κάνουν λόγο πρόεδροι Εργατικών Κέντρων.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση. Εάν μάθουμε ένα τέτοιο συμβάν, θα το καταγγείλουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα υπάρξουν και τα αντίστοιχα πρόστιμα. Πρέπει όμως να το καταγγείλει ο εργαζόμενος. Είναι κατακριτέο ένας εργαζόμενος να μη λάβει το δώρο που δικαιούται ή να του το ζητάει πίσω ο εργοδότης. Είναι κατακριτέα πρακτική και βρισκόμαστε ενάντια σε κάθε είδους λογική, ιδίως σε μία συγκυρία όπως η σημερινή που το ελληνικό νοικοκυριό στενάζει από την πληθωριστική κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης.

Είναι ξεκάθαρο πως την περίοδο που διανύουμε το Δώρο του Πάσχα είναι ένα προσωρινό “παυσίπονο”, ώστε για λίγες ημέρες μια οικογένεια να περάσει όμορφα ή τέλος πάντων να μη σκέφτεται τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν καταγγελίες. Ως πρακτική υπάρχει από πολλές επιχειρήσεις τόσο στην Κρήτη όσο και γενικότερα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, δε μας έχει καταγγελθεί τίποτα. Από εκεί και πέρα, πολλά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει και το δώρο που θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι είναι μικρό, γιατί δεν έχουν δουλέψει πολλές ημέρες, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Λασίθι δίνουν κανονικά το δώρο. Βέβαια, πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Εμείς θα είμαστε εδώ σε περίπτωση που ο εργαζόμενος μάς καταγγείλει τέτοιες παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές».

Σε περίπτωση μη καταβολής καλούν τους εργαζόμενους να προβούν σε καταγγελίες

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς, επισήμανε πως ο εργαζόμενος σε περίπτωση που δε του δοθεί το δώρο θα πρέπει να το καταγγείλει είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας είτε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είτε στο Σωματείο Εργαζομένων που ανήκει, ενώ ευχήθηκε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα όπως πέρυσι το Πάσχα ή τα προηγούμενα Χριστούγεννα. «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε πόσοι ήταν οι εργοδότες εκείνοι που δεν κατέβαλαν τα δώρα. Από εκεί και πέρα, συνεχώς την περίοδο των εορτών έχουμε τέτοιες καταγγελίες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καταγγελία. Περιμένουμε μέχρι τη Μ. Τετάρτη (σ.σ. σήμερα), ενώ πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, εύχομαι να μην έχουμε περιστατικά όπως είχαμε τα Χριστούγεννα ή πέρυσι το Πάσχα. Σε περίπτωση που δε δοθεί Δώρο του Πάσχα, ο εργαζόμενος οφείλει είτε να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας είτε να έρθει στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είτε στο Σωματείο Εργαζομένων που ανήκει», σημείωσε ο κ. Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News