"Σκωτσέζικο ντουζ" με τα εκτός σχεδίου - "Μπλόκο" στη μεταβατική διάταξη Ταγαρά έβαλε ο Γεραπετρίτης

Κρήτη
"Σκωτσέζικο ντουζ" με τα εκτός σχεδίου - "Μπλόκο" στη μεταβατική διάταξη Ταγαρά έβαλε ο Γεραπετρίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω που πολλοί ιδιοκτήτες, και εδώ στην Κρήτη, έμαθαν με ικανοποίηση και ανακούφιση ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επρόκειτο να καταθέσει ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να ανατρέψει το μπλοκάρισμα αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης, που έφερε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήρθε, όπως σκιαγραφούν κεντρικά δημοσιεύματα, η “ψυχρολουσία” από τον υπουργό Επικρατείας και Υποδομών-Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη

“Σκωτσέζικο ντουζ” από την κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση, με τον έναν υφυπουργό να “ράβει” και τον άλλο να “ξηλώνει” το... “πουλόβερ” των προσδοκιών για νομοθετική επίλυση της εμπλοκής που έχει προκύψει από το δικαστικό μέτωπο ως προς τη δυνατότητα δόμησης για τα λεγόμενα άρτια ακίνητα, δηλαδή από 4 στρέμματα και πάνω. Και αυτό γιατί, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν αρκεί πια η προϋπόθεση να είναι ένα οικόπεδο πάνω από 4 στρέμματα, αλλά θα πρέπει να έχει και πρόσβαση σε κοινόχρηστη οδό, δηλαδή σε δρόμο...

Πάνω που πολλοί ιδιοκτήτες, και εδώ στην Κρήτη, έμαθαν με ικανοποίηση και ανακούφιση ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επρόκειτο να καταθέσει ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να ανατρέψει το μπλοκάρισμα αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης, που έφερε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ήρθε, όπως σκιαγραφούν κεντρικά δημοσιεύματα, η “ψυχρολουσία” από τον υπουργό Επικρατείας και Υποδομών-Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με το iEidiseis.gr, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έβαλε “φρένο” στη μεταβατική διάταξη που θα έλυνε το πρόβλημα για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες, που αγόρασαν εκτός σχεδίου οικόπεδα 4 στρεμμάτων, και πλέον με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορούν να χτίσουν και έτσι απαξιώνεται η περιουσία τους.

Παρότι ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είχε δεσμευτεί ότι «επεξεργαζόμαστε μεταβατική διάταξη, η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», σύμφωνα με πληροφορίες τέτοια διάταξη μεταβατική δε θα έρθει στη Βουλή, μετά από απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ακούνε τα παράπονα των συμπολιτών τους στην επαρχία, είχαν ζητήσει να λυθεί το θέμα. Μάλιστα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γεώργιος Βλάχος, έφερε με επίκαιρη ερώτησή του το θέμα της κατάργησης της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί χθες, αλλά ήρθε τελικά η ανατροπή στις εξελίξεις...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Το όλο ζήτημα ανέκυψε μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 176/2023 Απόφασή του ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο και έκρινε ότι ισχύουν ήδη από το 1985 περιορισμοί της νομοθεσίας βάσει των οποίων, εκτός από το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, απαιτείται και “πρόσωπο” σε κοινόχρηστο δρόμο για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου.

Η Απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ακύρωση οικοδομικές άδειες, να σταματήσουν οι Πολεοδομίες την έκδοση οικοδομικών αδειών σε τέτοια ακίνητα και να “παγώσουν” αγοραπωλησίες και επενδύσεις, διότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου.

Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε να επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα άνω των 4 στρεμμάτων με “οδηγό” τη προ μηνών ειδική μεταβατική ρύθμιση, που είχε γίνει για μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα (κάτω δηλαδή των 4 στρεμμάτων), που πήραν προθεσμία να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και προεγκρίσεις αδειών για δικαίωμα δόμησης, το οποίο καταργήθηκε με τον Νόμο 4759/2020.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, η ρύθμιση ήταν έτοιμη και επρόκειτο να κατατεθεί σήμερα Μεγάλη Τρίτη στη βουλή...

Ωστόσο φαίνεται ότι μπήκε στον “πάγο” μετά από την παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Πιέζει για τη νομοθετική λύση

«Να πρυτανεύσει η λογική», ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καλώντας την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση μετά την απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει οριζόντια κάθε δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης όλα τα ακίνητα, που είχαν οικοδομησιμότητα πριν από το 2003, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα ξεκαθαρίσουν οριστικά το τοπίο για την εκτός σχεδίου δόμηση, ζήτησε χαρακτηριστικά χθες από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακίνητο στην Πάτμο, με την οποία ουσιαστικά ζητάει να υπάρχει “πρόσωπο” συγκεκριμένου μήκους σε αναγνωρισμένη νομικά οδό για να θεωρηθεί οποιοδήποτε ακίνητο οικοδομήσιμο, ο κ. Στασινός τόνισε ότι έχουν σταματήσει ουσιαστικά «οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, διότι η χώρα δε διαθέτει ακόμη νομικά αναγνωρισμένο οδικό δίκτυο» και ουσιαστικά οι αναγνωρισμένοι δρόμοι είναι ελάχιστοι.

«Ουσιαστικά με την απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να χτίσει κανείς», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε για το θέμα, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή επηρεάζει τις αξίες χιλιάδων ιδιοκτησιών στην επικράτεια. «Πάνω από το 90% των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου δεν μπορούν πλέον να φτιάξουν εκεί τίποτε», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας πως «η απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει και τον σχεδιασμό που κάνουμε για την οριστική διευθέτηση της εκτός σχεδίου δόμησης» μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα για την εκπόνηση των 250 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Μέσω αυτού του προγράμματος που “τρέχει” το ΤΕΕ, θα υπάρξει για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας χωροταξικός σχεδιασμός επί της ουσίας και με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα μπορεί να αποφασίζεται το τι μπορεί να χτίζεται και να μη χτίζεται. Αυτή είναι και η ουσία του κράτους δικαίου και όχι κάποιος «να έχει ένα οικόπεδο στο οποίο να ξέρει ότι μπορεί να χτίσει ορισμένα τετραγωνικά και να έρχεται “ξαφνικός θάνατος” και πλέον αυτό το οικόπεδο να κάνει μόνο για βοσκοτόπια και χωράφια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News