Ηράκλειο: "Γολγοθάς" για τους συνταξιούχους τα έξοδα του Πάσχα

Κρήτη
Ηράκλειο: "Γολγοθάς" για τους συνταξιούχους τα έξοδα του Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα και ουσιαστικές αυξήσεις ζητούν οι συνταξιούχοι της Κρήτης - Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι του Ηρακλείου ζητούν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, θέτοντας ζήτημα ακόμη και επιβίωσης

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι συνταξιούχοι, καθώς το Πάσχα πλησιάζει και οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται. Η πληθωριστική κρίση, οι μειωμένες συντάξεις σε συνδυασμό με το γεγονός πως 1,5 εκατ. συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 500 ευρώ τους έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση αδυναμίας ανταπόκρισης στις καθημερινές δυσκολίες βιοποριστικού χαρακτήρα. Όπως επισημαίνουν, το μέλλον δε διαγράφεται ευοίωνο, ενώ η περίοδος του Πάσχα μόνο ξεκούραστη δε θα είναι για τους ίδιους με την αγοραστική δυναμική τους να έχει πέσει πάνω από το 25%.

Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του νησιού και το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο εορτών. Οι ίδιοι οι συνταξιούχοι προσπαθούν να πάρουν ένα δώρο στα εγγόνια ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι εφικτό. Η σύνταξη εξανεμίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Η αγοραστική δυναμική τους έχει πέσει σημαντικά με τα βιοποριστικά ζητήματα να τίθενται επί τάπητος.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με εκπροσώπους των συνταξιούχων, οι οποίοι μίλησαν για την ψυχολογία που έχει ο μέσος συνταξιούχος ενόψει εορτών.

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ηρακλείου, Νίκος Μετζίνης, μιλώντας στη “Ν.Κ.” με τρόπο ζωηρό αποτύπωσε πως οι συνταξιούχοι βιώνουν στο πετσί τους την οικονομική κρίση που έχει διαμορφώσει ο πληθωρισμός.

«Η κατάσταση των συνταξιούχων είναι αρκετά δύσκολη. Οι συνταξιούχοι βιώνουν στο πετσί τους την οικονομική κρίση. Έχουν εργαστεί επί δεκάδες χρόνια και δυστυχώς βλέπουν πως δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε μια ηλικία που αναμένουν να ξεκουραστούν. Το βλέπω από τον ίδιο μου τον εαυτό. Έχω εργαστεί 40 χρόνια στην εκπαίδευση και αυτή τη στιγμή έχω μία σύνταξη που ίσα-ίσα καλύπτει τις ανάγκες μου. Οι ανάγκες των συνταξιούχων είναι διπλάσιες σε σχέση με τη σύνταξη που παίρνουν. Τα συναισθήματα δεν είναι καλά. Και γενικότερα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει γονατίσει τους συνταξιούχους», υποστήριξε ο κ. Μετζίνης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Γιώργος Λενακάκης, υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή, όλοι οι συνταξιούχοι συζητούν το ζήτημα της ακρίβειας. Δε γνωρίζουν εάν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρα το Δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ενώ ζητάμε μεταξύ άλλων και ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού. 1,5 εκατ. άνθρωποι δεν πήραν αυξήσεις. Και θεωρώ πως δεν αρμόζει σ’ έναν συνταξιούχο που έχει “παλέψει” ολόκληρη τη ζωή του τόσα χρόνια να βιώνει τέτοιο οικονομικό τέλμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν αυξήσεις σε βασικά αγαθά και οι συντάξεις να διατηρούνται σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Ο σεβασμός απουσιάζει στους συνταξιούχος δυστυχώς από την Πολιτεία».

Έπισαε «ταβάνι» το κόστος ζωής - 25% κάτω η αγοραστική τους δυναμική

25% έχει πέσει η αγοραστική δυναμική των συνταξιούχων, οι οποίοι αναγκάζονται να καλύψουν τις ανάγκες τους με δανεικά χρήματα. Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Ελλάδας, Γιώργος Σκουλάς, ο οποίος έκανε σαφές πως 1,5 εκατ. άνθρωποι δεν έλαβαν την αύξηση εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς.

«Οι συνταξιούχοι έχουν αρνητική ψυχολογία ενόψει Πάσχα. Το εισόδημά τους έχει αποδομηθεί. Πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι δεν πήραν την αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Δανείζονται χρήματα με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Επίσης, πολλοί συνταξιούχοι δανείζονται μέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική τους σύνταξη. Έχουν γίνει αρκετά λάθη στον ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να στηριχθεί ο μέσος συνταξιούχος έστω και μετά τις εορτές. Χρειάζεται στήριξη ο συνταξιούχος, γιατί η αύξηση της τιμής των αγαθών σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει δημιουργήσει ένα ομιχλώδες τοπίο», ανέφερε ο κ. Σκουλάς.

Από την πλευρά του, το μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Ανδρέας Κριαράς, υποστήριξε: «Το κόστος ζωής έχει φτάσει στο “ταβάνι”. Μπορεί οι συνταξιούχοι να έλαβαν μία αύξηση μικρή στις συντάξεις τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματά τους. Ο συνταξιούχος δε βγαίνει οικονομικά. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, εάν αναλογιστούμε πως 1,5 εκατ. συνταξιούχοι αναγκάζονται να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους μ’ έναν μισθό της τάξης των 500 ευρώ και κάτω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News