ΟΠΕΚΕΠΕ: Χάνουν επιδοτήσεις έως και 5 χρόνων - «Εάν θέλουν πόλεμο, είμαστε εδώ» λένε οι κτηνοτρόφο! (vid)

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Χάνουν επιδοτήσεις έως και 5 χρόνων - «Εάν θέλουν πόλεμο, είμαστε εδώ» λένε οι κτηνοτρόφο! (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Βόμβα μεγατόνων” οι αυστηροί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, βασισμένοι σε ανώνυμες καταγγελίες - Πάνω από 200 κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου στο στόχαστρο του Οργανισμού

Ως μία “βόμβα” που απειλεί να αφανίσει τον κλάδο τους χαρακτήρισε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Στέλλα Μαθιουδάκη, τους ακατάπαυστους και αυστηρούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ολόκληρη την Κρήτη, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης.

Οι έλεγχοι αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σε εξέλιξη και έχουν ήδη στοιχίσει τις επιδοτήσεις χιλιάδων ευρώ σε βάρος πάρα πολλών κτηνοτρόφων στο νησί μας. Μάλιστα, όπως είπε ο Γρύλλος Παπαδάκης, τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο όλοι αυτοί οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνονται με πρόσχημα κάποιες ανώνυμες καταγγελίες που δέχεται η υπηρεσία, και οι οποίες αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο χιλιάδων παραγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γρύλλος Παπαδάκης, οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αντίθετοι στους ελέγχους, όμως οι εν λόγω - «ύποπτοι» και παράνομοι κατά τον ίδιο - έλεγχοι είναι άκυροι στην παρούσα χρονική περίοδο, καθώς αφορούν στην καταμέτρηση του ζωικού κεφαλαίου της περσυνής χρονιάς.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου στις δηλώσεις του έκανε λόγο για σκοπιμότητες από το κεντρικό κράτος κατά της κτηνοτροφίας της Κρήτης.

«Εγώ θεωρώ ότι είναι μια σκοπιμότητα για το νησί της Κρήτης. Σημαίνει ότι θέλουν να αφανίσουν τον κτηνοτροφικό τομέα της Κρήτης. Ήδη ξέρουμε ότι στην Κύπρο έχει ανοίξει ένα εργοστάσιο, που παράγει μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως κρέας, τυριά και άλλα πολλά προϊόντα. Θέλουν, λοιπόν, μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλα εργοστάσια να εκμεταλλευτούν τον πρωτογενή τομέα. Να μας αφανίσουν τελείως», σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλου Παπαδάκη.

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα

Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου, τις τελευταίες ημέρες πάνω από 200 κτηνοτρόφοι μόνο του Μυλοποτάμου που ελέγχθηκαν δέχτηκαν τεράστιο οικονομικό πλήγμα, καθώς έχασαν από τρία έως και πέντε χρόνια τις οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται για τη στήριξή τους!

Εξάλλου, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με βάση την καταγγελία του κ. Παπαδάκη είναι πως, εάν ο κτηνοτρόφος δεν προλάβει να διαβάσει έγκαιρα το e-mail που δέχεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και απουσιάζει κατά τον έλεγχο, τότε αυτόματα καταγράφεται ότι αρνήθηκε να ελεγχθεί! Και έτσι, χωρίς να του δοθεί καμία δεύτερη δυνατότητα να βρίσκεται στον έλεγχο, με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες δηλαδή, χάνει ενισχύσεις χιλιάδων ευρώ!

«Κόβονται οι ενισχύσεις. Κόβεται τελείως η επιδότηση. Μηδενίζεται. Δηλαδή το κάθε μητρώο που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος μηδενίζεται. Που σημαίνει ότι παίρνει μία ποινή, με βάση την οποία μπορεί να περάσουν και πέντε χρόνια για να πάρει επιδότηση», σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Γρύλλος Παπαδάκης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις που θα πρέπει να σταματήσουν, πριν καταστρέψουν τελείως την κτηνοτροφία στο νησί.

«Εάν θέλουν πόλεμο, είμαστε εδώ»

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, οι περιπτώσεις αυτές στην Κρήτη είναι ήδη πάρα πολλές... Σύμφωνα με τον Γρύλλο Παπαδάκη, αυτό που προκαλεί εντύπωση στους παραγωγούς είναι πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχώς αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού όταν πρόκειται για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεών τους, ενώ όταν πρόκειται για συνεχείς ελέγχους, όπως τονίζει, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι απεριόριστος. Πάντως, όπως λέει, εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αλλάξει “ρότα”, τότε η ερημοποίηση της υπαίθρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θεωρείται δεδομένη.

«Εάν θέλουνε πόλεμο, είμαστε εδώ. Τους περιμένουμε. Ειδικά η Κρήτη, έχει μάθει να κερδίζει πολέμους και όχι να χάνει. Και το έχει αποδείξει και παλαιότερα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Στην Βουλή τα προβλήματα των Κτηνοτρόφων

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την τροποποίηση της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες αγροτών και κτηνοτρόφων, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή όλων των βουλευτών Κρήτης, Νίκου Ηγουμενίδη, Μανόλη Θραψανιώτη, Χάρη Μαμουλάκη, Παύλου Πολάκη και Ανδρέα Ξανθού, καταθέτοντας αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του τεχνικού συμβούλου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στην επιστολή επισημαίνονται τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και στηλιτεύεται η απαξιωτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα εκλεγμένα θεσμικά όργανα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, καθώς η κτηνοτροφική δραστηριότητα εμφανίζει ήδη μείωση 10-20%, ποσοστό με αυξανόμενη τάση.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει την επιστολή και να τους ενημερώσει αναφορικά με τις ενέργειές τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News