Πασχαλινό τραπέζι: «Αλμυρός» ο οβελίας φέτος - Μέχρι και 13 ευρώ το κιλό το αρνί στην αγορά της Κρήτης

Κρήτη
Πασχαλινό τραπέζι: «Αλμυρός» ο οβελίας φέτος - Μέχρι και 13 ευρώ το κιλό το αρνί στην αγορά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 12,80 έως 13 ευρώ το κιλό η τιμή του αρνιού φέτος στην αγορά του Ηρακλείου - Στα 13,50 ευρώ το κατσικάκι γάλακτος

Αυξημένη κατά 0,70-0,90 ευρώ θα είναι φέτος η τιμή του αρνιού στο Ηράκλειο. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών ν. Ηρακλείου, Μανώλης Δατσέρης, υπογραμμίζοντας πως η τιμή του οβελία θα κυμανθεί στα 12,80-13,00 ευρώ το κιλό στο αρνί γάλακτος, ενώ το κατσικάκι θα φτάσει στα 13,00-13,50 ευρώ το κιλό. Όπως είπε, είναι προθυμία όλων των κρεοπωλών της Κρήτης η τιμή του αρνιού, που είναι το πασχαλινό κρέας της Ελλάδας, να μην αγγίξει δυσθεώρητο κόστος όπως της Αθήνας, που η τιμή του φτάνει και ξεπερνάει τα 14 ευρώ.

Ειδικότερα, πέρυσι το 1 κιλό αρνί κόστιζε 12,00-12,50 ευρώ, ενώ φαίνεται ότι η τιμή του φέτος θα φτάσει μέχρι και τα 12,80-13,00 ευρώ. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των κρεοπωλών, η αύξηση της τιμής ήταν αναπόφευκτη λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της τιμής σε σχέση με κρεοπωλεία των Αθηνών, που η τιμή του φτάνει τα 14,00 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Δατσέρης μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε: «Το αρνί θα φτάσει φέτος στα 12,80-13,00 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο. Μιλάμε για το ποιοτικό κρέας, το αρνάκι του γάλακτος. Το κατσικάκι του γάλατος θα αγγίξει τα 13,00-13,50 ευρώ. Μπορεί κάποιος να βρει πιο φθηνά, αλλά μιλάμε πάντα για το ποιοτικό κρέας. Η αύξηση είναι 0,70-0,90 ευρώ σε σχέση με πέρυσι που η τιμή του άγγιζε τα 12,00-12,50 ευρώ το κιλό στο αρνί. Αυτή είναι η προσφορά μας και θεωρούμε πως η τιμή είναι ικανοποιητική. Γενικότερα, αυτές είναι προσφορές. Μπορεί κάποιος να βρει το αρνί πιο φθηνά. Το θέμα είναι η ποιότητα και αυτό τονίζουμε συνεχώς. Κοιτάζω δελτία ειδήσεων στην Αθήνα όπου το αρνί έχει ξεπεράσει τα 14 ευρώ. Στην Κρήτη, δε θα δούμε κάτι αντίστοιχο. Ο κρεοπώλης έχει απορροφήσει σημαντικό μέρος της τιμής του και θεωρώ πως ο κόσμος θα εμπιστευτεί το κρεοπωλείο της γειτονιάς του για να αγοράσει κρέας».

Στα Χανιά

Στην ίδια περίπου τιμή θα κινηθεί και το αρνί στον νομό Χανίων. Η τιμή του στον νομό Χανίων θα κινηθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, Κώστα Φιωτάκη, στα 12,50-12,90 ευρώ το κιλό στο καθαρό κρέας αρνιού, ενώ η χοιρινή μπριζόλα θα κινηθεί στα 6,50-6,80 ευρώ το κιλό. Θα υπάρχει μία αύξηση της τιμής του 4%, η οποία κρίνεται ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής.

Ο κ. Φιωτάκης μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε: «Θα υπάρχει μία αύξηση της τιμής του αρνιού κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Ένα ολόκληρο κιλό αρνί κοστίζει 11-11,50 ευρώ το κιλό, που θα έχει μέσα συκωτάκι και το κεφαλάκι. Το αρνί ωστόσο του γάλακτος που είναι το καθαρό αρνί θα κοστίζει ένα ευρώ παραπάνω, δηλαδή 12,50-12,90 ευρώ. Μιλάμε όμως για καθαρό κρέας. Υπάρχει αύξηση της τιμής, αλλά προσπαθήσαμε ως κρεοπώλες να απορροφήσουμε τις τιμές και ο καταναλωτής να μη βιώσει πως υπάρχει σημαντική δαπάνη στο κρέας που θα καταναλώσει».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε περίπτωση που η κοινωνία των Χανίων καθίσει στην πόλη και προτιμήσει τις χοιρινές μπριζόλες, τότε η τιμή τους ανά κιλό φτάνει τα 6,50-6,80 ευρώ. Η χοιρινή μπριζόλα και γενικότερα το χοιρινό κρέας έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 15% μέσα σ’ έναν χρόνο. Το κοτόπουλο έχει σημειώσει αύξηση επίσης κατά 12% μέσα σ’ έναν χρόνο. Γενικότερα, το κρέας έχει σημειώσει αύξηση, εξαιτίας της αύξησης των τιμών στη ζωοτροφή αλλά και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, όπως παρατηρείται».

Επάρκεια στην αγορά

«Δεν υπάρχουν ελλείψεις στο κρέας»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δατσέρης υποστήριξε πως στον νομό Ηρακλείου δε θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Δε θα έχουμε πρόβλημα με την έλλειψη κρέατος. Την περίοδο του Πάσχα, το πόσο διαθέσιμο είναι το κρέας εξαρτάται αφενός από την εξαγωγή κρέατος προς τις καθολικές χώρες και αφετέρου από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Η μείωση ζωικού κεφαλαίου είναι σημαντική. Πολλοί κτηνοτρόφοι σφάζουν τα ζώα τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος παραγωγής. Τουλάχιστον για το φετινό Πάσχα, δε θα υπάρξει έλλειψη κρέατος».

Σε κάθε περίπτωση, όσο προχωράνε οι μέρες και βαδίζουμε προς το Μεγάλο Σάββατο τόσο η ζήτηση στα κρεοπωλεία θα αυξάνεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News