Κρήτη: Χωρίς Δώρο Πάσχα για μία ακόμη χρονιά οι δημόσιοι υπάλληλοι - Καθηλωμένοι οι μισθοί από την περίοδο των μνημονίων

Κρήτη
Κρήτη: Χωρίς Δώρο Πάσχα για μία ακόμη χρονιά οι δημόσιοι υπάλληλοι - Καθηλωμένοι οι μισθοί από την περίοδο των μνημονίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που μιλούν για εργασιακό κόσμο δύο ταχυτήτων

Χωρίς δώρο θα μείνουν γι’ άλλη μια χρονιά οι δημόσιοι υπάλληλοι του νησιού, οι οποίοι μιλώντας στο neakriti.gr εξέθεσαν πως πλέον έχει διαμορφωθεί ένας εργασιακός κόσμος δύο ταχυτήτων. Ο δημόσιος τομέας δεν έχει λάβει καμία απολύτως αύξηση εδώ και πάνω από 10 χρόνια, ενώ χωρίς το Δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα η αγοραστική δυναμική του δημοσίου υπαλλήλου έχει μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον μηνιαίο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και όχι να κωφεύει.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί σε σημαντικές περικοπές ιδίως στον στενό και ευρύ δημόσιο τομέα. Τα Δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα κόπηκαν. Δέκα χρόνια μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, με την κρίση να αποτελεί παρελθόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι δε βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όπως υποστηρίζουν, ενόψει τον εορτών του Πάσχα, το οικονομικό περιβάλλον επάνω στο οποίο στηρίζονται και βασίζονται είναι ασφυκτικό. Με αυτόν τον τρόπο, έμμεσα κρούουν το “καμπανάκι” προς την Πολιτεία, ώστε να στηρίξει τη μισθολογική τους κατάσταση.

«Τη συγκεκριμένη περίοδο, η κοινωνική ομάδα που εργάζεται και δεν παίρνει κανένα Δώρο Χριστουγέννων ή Πάσχα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επειδή προέρχομαι από τον εκπαιδευτικό χώρο, υπάρχουν άτομα με δύο πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά που παίρνουν λιγότερα χρήματα από ένα στέλεχος μιας ξενοδοχειακής μονάδας, που ενδεχομένως να έχει ένα ή κανένα πτυχίο. Ο 13ος και ο 14ος μισθός έχουν εξαφανιστεί. Όπως επίσης έχουν εξαφανιστεί και τα επιδόματα εργασίας. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι από την περίοδο των μνημονίων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η κυβέρνηση αύξησε τον μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων. Εάν προσθέσουμε τις αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα και στην ενέργεια, είναι κατανοητό πως ο δημόσιος υπάλληλος βιώνει μεγάλη κρίση στον μισθό του», είπε η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στον νομό Λασιθίου, Μαρία Στρατάκη.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ρεθύμνου, Γιώργος Τρούλης, σημείωσε: «Ο δημόσιος υπάλληλος βιώνει μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των περικοπών που έφερε η μνημονιακή κρίση πριν από 12-13 χρόνια. Με κάποιες μικρές αλλαγές, όπως το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών κλιμακίων το 2017 και 2018, ο δημόσιος υπάλληλος δεν έχει ανασάνει. Σε επίπεδο μισθοδοσίας, ο δημόσιος υπάλληλος βρίσκεται σ’ ένα πενιχρό οικονομικό περιβάλλον με την ακρίβεια να “σαρώνει” την ενέργεια, αλλά και αγαθά πρώτης ανάγκης. Η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη εάν ιδιωτικοποιηθούν δημόσια αγαθά όπως το νερό, ενώ η καθήλωση των μισθών σε συνδυασμό με την ακρίβεια θα μειώσει την αγοραστική δυναμική περαιτέρω. Δυσοίωνα βλέπει ο δημόσιος υπάλληλος την περίοδο του Πάσχα».

Υπολείπονται δύο μισθοί

Εργασιακός κόσμος δύο ταχυτήτων είναι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σύμφωνα με το μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, Γρηγόρη Κοκοβάκη. Όπως είπε, ο δημόσιος υπάλληλος στερείται δύο μισθούς ετησίως.

«Η πληθωριστική κρίση σε συνδυασμό με το κόψιμο των δώρων έχουν ως άμεση συνέπεια να δημιουργούν οικονομικό “σπρώξιμο” στον δημόσιο υπάλληλο. Τα δώρα έχουν κοπεί από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τώρα έγινε αύξηση στον μισθό του ιδιωτικού υπαλλήλου και καλώς έγινε και ήταν σωστό που έφτασε, όπως ισχύει άλλωστε και στον δημόσιο τομέα, ο κατώτερος μισθός στα 780 ευρώ. Από εκεί και πέρα, υπολείπονται δύο μισθοί, το Δώρο των Χριστουγέννων και το Δώρο του Πάσχα. Εάν ο ιδιωτικός υπάλληλος βγάζει 10.000 ευρώ για παράδειγμα ετησίως, ο δημόσιος υπάλληλος βγάζει 8.500 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Κοκοβάκης.

Οι μισθοί καθηλωμένοι, ο πληθωρισμός στα ύψη

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο, Δημήτρης Δερμιτζάκης, υποστήριξε: «850 ευρώ παίρνει ένας άγαμος εκπαιδευτικός με 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Φέτος γι’ άλλη μία χρόνια, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω ως Δώρο Πάσχα. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως άσχημη και αποτελεί πηγή ανησυχίας για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Με βρίσκει αντίθετο η στάση της κυβέρνησης να μην κάνει κάτι για να ρυθμίσει τους μισθούς μας. Επίσης, ούτε επίδομα αδείας λαμβάνει ο δημόσιος υπάλληλος. Απεναντίας έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη κρίση πληθωρισμού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News