Ηράκλειο: Δικηγόροι ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Δικαστικό Μέγαρο - Θλιβερές εικόνες της βανδαλισμένης πρόσοψης

Κρήτη
Ηράκλειο: Δικηγόροι ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Δικαστικό Μέγαρο - Θλιβερές εικόνες της βανδαλισμένης πρόσοψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη με αντικείμενο την άμεση αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν στην εξωτερική όψη του εμβληματικού κτηρίου και το μαρμάρινο θύρωμα της Εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου που κοσμεί αιώνες τώρα την είσοδό του, αλλά και την τακτική συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου.

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν βανδαλισμού του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, γεγονός που αμαυρώνει την εικόνα της πόλης και προσβάλει το θεσμό της Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου σύσκεψη με αντικείμενο την άμεση αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν στην εξωτερική όψη του εμβληματικού κτηρίου και το μαρμάρινο θύρωμα της Εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου που κοσμεί αιώνες τώρα την είσοδό του, αλλά και την τακτική συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου. 

Στη σύσκεψη μετείχαν η Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Ελεονώρα Λινάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Λογοθέτης, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Κουβίδης καθώς και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης κ. Δημήτριος Στεφανής.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το κτιριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι κτισμένο το 1883, αποτελεί δείγμα δημόσιου κτηρίου της εποχής και έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ιστορία της πόλης.

Από την πλευρά της Διευθύνουσας το Πρωτοδικείο Ηρακλείου και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, σημειώθηκε η ιδιάζουσα κατάσταση που έχει περιέλθει το Δικαστικό Μέγαρο (επί του οποίου αρμοδιότητες διάθεσης, διαχείρισης, συντήρησης και τεχνικών εργασιών έχουν παραλλήλως η εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, υπουργεία και υπηρεσίες τους καθώς και δημόσια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενη από διαφορετικά υπουργεία), η οποία αποκλείει την έγκαιρη και επαρκή αντιμετώπιση των αναγκών του.

Με αυτά τα δεδομένα ζητήθηκε από τις αρχές τις πόλης να συνδράμουν αφενός στην άμεση αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί το Δικαστικό Μέγαρο και αφετέρου στις αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτήριο, ώστε μέχρι την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου το υφιστάμενο να γίνει πιο λειτουργικό και να τύχει της προστασίας και της ανάδειξης που του αξίζει.

Κατά την σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η βούληση του Περιφερειάρχη Κρήτης και του Δημάρχου Ηρακλείου να σταθούν αρωγοί στην όλη προσπάθεια και να συνδράμουν ουσιαστικά διαθέτοντας πόρους, προσωπικό και τεχνικά μέσα, με σκοπό την αποκατάσταση των φθορών και τη μελλοντική, λειτουργική και αισθητική, βελτίωση, προστασία και ανάδειξη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News