Κρήτη: Υπολίπανση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις - Αργή αποκλιμάκωση του κόστους στα λιπάσματα

Κρήτη
Κρήτη: Υπολίπανση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις - Αργή αποκλιμάκωση του κόστους στα λιπάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης επιβεβαίωσε την είδηση ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη πτώση στην τιμή των λιπασμάτων και ειδικά της ουρίας Αιγύπτου

Υπολίπανση μαστίζει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Κρήτης, αφού, αν και υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των λιπασμάτων, η αποκλιμάκωση του κόστους στο νησί μας γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, με τη μείωση της αγοράς των λιπασμάτων σε σχέση με πέρυσι να έχει ξεπεράσει τουλάχιστον το 30%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των καλλιεργειών του τόπου μας και την παραγωγή των αγροτικών μας προϊόντων. Ο γεωπόνος και στέλεχος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Σμυρνάκης, “κρούει” τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους παραγωγούς, έστω και από τώρα και μετά, να προχωρήσουν σε λιπάνσεις, γιατί θα υπάρξουν απώλειες στην παραγωγή των προϊόντων τους μέσα στα επόμενα χρόνια!

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης επιβεβαίωσε την είδηση ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη πτώση στην τιμή των λιπασμάτων και ειδικά της ουρίας Αιγύπτου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η τιμή FOB βρίσκεται στα 387,50 δολάρια ο τόνος, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν στα 930 δολάρια ο τόνος. Ωστόσο, οι Έλληνες αγρότες για ακόμη μια φορά καλούνται να πληρώσουν ανατιμημένα τα λιπάσματά τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

«Υπάρχει ουσιαστικά υπολίπανση. Και βλέπουμε τους αγρότες να εξακολουθούν να μην αγοράζουν τα λιπάσματα που απαιτούνται. Υπάρχει βέβαια μια αποκλιμάκωση, αλλά είναι μικρή σε σχέση με το ποσοστό της μείωσης των διεθνών τιμών των λιπασμάτων», σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” το στέλεχος του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Σμυρνάκης.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε αναλύσει και είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα μας πολύ έγκαιρα, οι ανατιμήσεις στα λιπάσματα με την ενεργειακή κρίση αρχικά και μετά την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν πολύ μεγάλες. Και σήμερα σε σχέση με τις πολύ αυξημένες τιμές η μείωση, όπως εκτιμά ο Γιάννης Σμυρνάκης, δε φτάνει ούτε στο 50%!

Πάντως, επειδή οι τιμές των λιπασμάτων επηρεάζονται σε καθοριστικό βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου και το κόστος της ενέργειας, ο ίδιος εκτιμά ότι θα έχουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο επόμενο διάστημα, αν δεν έχουμε αλλαγή της διεθνούς κατάστασης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Agrocapital.gr, λόγω της μη χρήσης λιπασμάτων στις καλλιέργειες, οι σοδειές μειώνονται αναγκάζοντας έτσι τους εμπόρους να εισαγάγουν ποσότητες από το εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας σε προϊόντα όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, με τις κύριες ποσότητες να εισάγονται από τη Βουλγαρία.

Ωστόσο εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι ίδιες όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Υπάρχουν αυτές που αναπροσαρμόζουν τις τιμές των προϊόντων τους αναλόγως τις τάσεις των διεθνών αγορών. Οι αγρότες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγορές τους, εφόσον θέλουν να παραμείνουν βιώσιμοι.

Αν και οι βροχές τελείωσαν

Αναφορικά με τις δυνατότητες λίπανσης από τώρα και μετά, παρότι τελείωσαν οι βροχές και δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα ξαναέρθουν εντός της άνοιξης τουλάχιστον στο νησί μας, ο Γιάννης Σμυρνάκης λέει: «Υπάρχουν λιπάσματα που μπορούν να λειώσουν ακόμα και με μια απλή υγρασία. Αλλά τώρα πλέον μπορεί να βάλει τα λιπάσματά του και ο παραγωγός εκείνος που θα οργώσει το χωράφι του, ενσωματώνοντας το λίπασμα στη γη. Και μιλάμε για αμπέλια, ελιές και όλες τις δεντρώδεις καλλιέργειες». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και στην ελιά το καλλιούχο λίπασμα που μπορεί να βάλει κάποιος δε θα πάει χαμένο. «Δε θα το εκμεταλλευτεί φέτος η ελιά, αλλά θα το εκμεταλλευτεί του χρόνου. Εκτός και αν είναι διαφυλικά τα λιπάσματα ή υδατοδιαλυτά που μπαίνουν όλο τον χρόνο».

Η κρίση… των λιπασμάτων θα παραμείνει και το 2023

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Σμυρνάκης χαρακτηρίζει ως λάθος που θα το βρουν μπροστά τους οι παραγωγοί να μη βάλουν καθόλου λίπασμα στις καλλιέργειές τους.

Όμως, πέρα από την αδυναμία αγοράς λιπασμάτων, υπάρχουν και οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τονίζουν ως ορατό το ενδεχόμενο η κρίση των λιπασμάτων, που αυξάνεται από το 2021, να συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Και αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση, αφού δε θα υπάρχουν τα λιπάσματα που απαιτούνται παγκοσμίως, για να συνεχιστεί και βέβαια να αυξηθεί η παραγωγή των τροφίμων! Την ίδια ώρα, ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα βρίσκεται το Παρατηρητήριο της αγοράς λιπασμάτων της Ε.Ε. Ήδη η Κομισιόν δημοσίευσε σχετική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο επερχόμενο παρατηρητήριο, η οποία έμεινε ανοιχτή έως τις 4 Απριλίου. Με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια στην αγορά αλλά και να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους θα λαμβάνονται περισσότερα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από παράγοντες στην αλυσίδα και σε εθνικό επίπεδο, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει το 2023 αυτό το παρατηρητήριο για τις αγορές λιπασμάτων στην Ε.Ε.

Αυτό το νέο παρατηρητήριο θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα παρατηρητήρια της αγοράς που υπάρχουν ήδη για αρκετούς αγροτικούς τομείς, ιδίως το γάλα, τις καλλιέργειες και τα οπωροκηπευτικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News