Η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και των συμφερόντων των αγροτών της Κρήτης στη συνέλευση της ΕΘΕΑΣ

Κρήτη
Η προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και των συμφερόντων των αγροτών της Κρήτης στη συνέλευση της ΕΘΕΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παρέμβασή του και εντός του πλαισίου της προώθησης της συνεταιριστικής ιδέας και των συμφερόντων των αγροτών της Κρήτης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, ανέπτυξε τις προτάσεις του για συντονισμένη δραστηριοποίηση των συνεταιρισμών, αλλά και διευκόλυνση των παραγωγών μέσα από τα συνεταιριστικά ΚΥΔ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Οι προτάσεις των μελών για συντονισμένη δραστηριοποίηση των συνεταιρισμών και διευκόλυνση των παραγωγών μέσα από τα συνεταιριστικά ΚΥΔ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, τέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, φορέων, καθηγητών, στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη Συνέλευση των περισσότερων από 200 συνεταιρισμών, έγινε απολογισμός του περασμένου έτους, ενώ οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων και για τις εκκρεμότητες των πληρωμών του 2022, αλλά και για τις νέες αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023.

Μύρων Χιλετζάκης: Δεν πρέπει να χαθούν ενισχύσεις

Στην παρέμβασή του και εντός του πλαισίου της προώθησης της συνεταιριστικής ιδέας και των συμφερόντων των αγροτών της Κρήτης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, ανέπτυξε τις προτάσεις του για συντονισμένη δραστηριοποίηση των συνεταιρισμών, αλλά και διευκόλυνση των παραγωγών μέσα από τα συνεταιριστικά ΚΥΔ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, καθώς όπως σημείωσε αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, καθώς δεν πρέπει να χαθούν ενισχύσεις.

«Πετύχαμε να γίνει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών προοδευτικά, ένα σημείο αναφοράς για την προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και των συμφερόντων των αγροτών» ανέφερε αρχικά, ο Προέδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης ανακοίνωσε την απόφαση της ΕΘΕΑΣ να έχουν οι συνεταιρισμοί συντονιστικό ρόλο σε κάθε περιοχή για την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, ώστε αυτά να εφαρμοσθούν σωστά και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους παραγωγούς. Η μεταφορά ενισχύσεων από τους αγρότες σε γραφειοκρατικές και όχι ουσιαστικές και πρακτικές συμβουλές είναι κάτι που συνεταιρισμοί και οι αγρότες δεν μπορούν να επιτρέψουν.

Επίσης, λόγω των προβλημάτων δανειοδότησης ορισμένων συνεταιρισμών ζητήθηκε από την ΕΘΕΑΣ σε συνεργασία με τις Τράπεζες να βρεθεί διευκολυντικός τρόπος δανειοδότησης (παγία). Τέλος, συμφωνήθηκε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν η αίτηση 2023 θα είναι έτοιμη, να υπάρξει η κατάλληλη συνεργασία για ενημέρωση και η λειτουργία helpdesk.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου Προσωρινός Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης. Συγκεκριμένα εκλέχθηκε ομόφωνα το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης μετά από ψηφοφορία, όπου Πρόεδρος της Γ.Σ. ανέλαβε ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος και Γραμματέας ορίστηκε η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Ακολούθως έγινε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και των ψηφολεκτών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνέλευση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απέστειλε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό.

Η Γ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα:

1. Τα πεπραγμένα του Δ.Σ. για το έτος 2022.

2. Τον Ισολογισμό τους 2022.

3. Την Απαλλαγή ευθυνών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2022.

4. Τον Ορισμό τακτικού ελεγκτή για τη Χρήση 2023 – Καθορισμός αμοιβής.

Η Γενική Συνέλευση επί της προτάσεως του Προέδρου αποφάσισε ομόφωνα να καθοριστεί το ποσό των 150 ευρώ ετησίως για τα μέλη που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News