Πώς υποδέχτηκαν την αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα τα ΑμεΑ της Κρήτης - «Καλοδεχούμενη αλλά όχι αρκετή»

Κρήτη
Πώς υποδέχτηκαν την αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα τα ΑμεΑ της Κρήτης - «Καλοδεχούμενη αλλά όχι αρκετή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι ΑμεΑ στην Κρήτη, λένε ότι η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, σε καμία όμως περίπτωση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Δεν επιλύονται τα οικονομικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρικά προβλήματα παρά την αύξηση της τάξης του 8% που απήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη. Όπως διαμηνύουν εκπρόσωποι του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία νομού Ηρακλείου, είναι ναι μεν καλοδεχούμενη η αύξηση του αναπηρικού επιδόματος, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να αντιμετωπιστούν ζητήματα βιοποριστικής φύσεως για τα άτομα με αναπηρία.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται αναγκαίο να στηριχθεί η ευάλωτη αυτή ομάδα του πληθυσμού, η οποία παλεύει για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον. Ειδικότερα, την Τρίτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ κατά 8%. Ο ίδιος έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να πάει με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή, πριν κλείσει λόγω των εκλογών 2023. Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτό το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, οπότε και θα κλείσει λόγω Πάσχα, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί είτε τη Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε: «Ξέροντας ότι, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι, περίπου 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αντιδράσεις

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του ποσού, που είναι αφενός καλοδεχούμενο, και αφετέρου υποστήριξαν πως, παρά την αύξηση, τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν.

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ νομού Ηρακλείου Γιώργος Βιδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υπογράμμισε ότι «είναι καλοδεχούμενη η αύξηση των απολαβών μας. Είναι θετικό στοιχείο πως η Πολιτεία αύξησε τα αναπηρικά επιδόματα κατά 8%. Με αυτήν την αύξηση ουσιαστικά ένα άτομο με αναπηρικά προβλήματα μπορεί να πάει μια εκδρομή με την οικογένειά του ή να αγοράσει ένα δώρο για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Από εκεί και πέρα, τα βασικά οικονομικά μας προβλήματα δεν επιλύονται με την αύξηση αυτή. Για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά μας προβλήματα, χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη. Σίγουρα χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμα».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία ν. Ηρακλείου Παύλος Παπαδάκης υποστήριξε πως τα επιδόματα είναι καθηλωμένα εδώ και 15 χρόνια, σε αντίθεση με τις αυξήσεις που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι ιδίως την τετραετία της κυβέρνησης αυτής. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως με 315 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει κάποιος.

«Τα αναπηρικά επιδόματα είναι συνδεδεμένα με βάση τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Ένα επίδομα βαριάς αναπηρίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι 315 ευρώ. Δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτά τα χρήματα. Είναι επομένως εύληπτο πως με την αύξηση δεν επιλύονται τα βιοποριστικά ζητήματα. Είναι μικρή η αύξηση, αλλά καλοδεχούμενη. Δε θα πει κανένας όχι. Από ’κει και πέρα, η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως έχει θεσμοθετήσει κατά 20% αύξηση σε μισθούς των εργαζομένων. Αυτό δε συμβαίνει με τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρικά προβλήματα, που εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια οι μισθοί είναι καθηλωμένοι», είπε.

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Αναλυτικά, τα αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται είναι τα εξής:

  • Επίδομα κίνησης.
  • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
  • Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή- δρεπανοκυτταρική- μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
  • Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News