Καλάθι του Πάσχα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων για το αρνί - Ζητούν ελέγχους στην αγορά

Κρήτη
Καλάθι του Πάσχα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων για το αρνί - Ζητούν ελέγχους στην αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στις αθρόες και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν φθηνό κρέας αμφιβόλου ποιότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Με δυσκολία θα καταφέρουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές να ψωνίσουν αρνί και κατσίκι, καθώς οι τιμές τους είναι ήδη ψηλά, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να εκτιναχτούν και άλλο.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα».

Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης που είχε σε εκπομπή του One με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «αν θέλεις να πάρεις Porsche, μη ζητάς καλύτερη τιμή», με τον Σπίρτζη να ρωτάει «το αρνί είναι Porsche;» και τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντάει «στο χασάπικο ναι, είναι καλύτερη η ποιότητα».

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΑΝΤ1, «στο “Καλάθι” πετύχαμε να έχουμε τις τιμές όσο πέρυσι. Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9.90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και ελληνικό κατσίκι και εισαγόμενα και σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι».

//--> //-->

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Σταυρώνουν" κτηνοτρόφους - κρεοπώλες και στηρίζουν μερικούς δικούς τους

«Εδώ και τέσσερα χρόνια η πρωτογενής παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής στα ύψη και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας, έρχεται τώρα, το Πάσχα, να τους δώσει τη χαριστική βολή», τονίζει, με ανακοίνωσή του, το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συγκεκριμένα κλείνει το μάτι στις αθρόες και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν φθηνό κρέας αμφιβόλου ποιότητας. Είναι ξεκάθαρο πως:

οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην πώληση των προϊόντων τους, οι Έλληνες καταναλωτές λόγω έλλειψης ελέγχων δεν γνωρίζουν τι αγοράζουν ενώ οι κρεοπώλες είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες super market. Αλήθεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει τον υπουργό Ανάπτυξης για το αυξημένο κόστος παραγωγής ή παρακολουθεί απαθής την καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Θα κάνει κάτι για τις ελληνοποιήσεις; Ας του θυμίσουμε ότι πέρυσι έφεραν από Ρουμανία αρνιά και τα έσφαξαν και τα σφράγισαν σαν ντόπια με αποτέλεσμα να μείνουν στη βόρεια Ελλάδα πάνω από 20.000 αρνιά απούλητα, κάτι που “νομιμοποίησε” με ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ, παραπλανώντας και τον καταναλωτή.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σκόπιμα να καταλάβει ότι όσο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει εκτοξευθεί (με τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν διπλασιαστεί και το ενεργειακό κόστος να έχει υπερβεί το 300%), οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα πληρώνει πανάκριβα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Φαίνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης εκτός από τα μικρά εμπορικά καταστήματα έχει βαλθεί να εξοντώσει τους εναπομείναντες Έλληνες κτηνοτρόφους και τα συνοικιακά κρεοπωλεία προς όφελος των μεγάλων εισαγωγέων κρέατος και των σούπερ μάρκετ. Των πολιτικών του φίλων με τους οποίους διαφημίζεται αλλά και διαφημίζει ο ίδιος σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια

Αν ο κ. Γεωργιάδης θέλει να είναι χρήσιμος δεν έχει παρά να πιέσει την κυβέρνησή του να επιδοτήσει την τιμή του οβελία στον παραγωγό ώστε και αυτός να μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος παραγωγής, και να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους προέλευσης των αρνιών ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και να προμηθευτεί όχι μόνο από super market αλλά και από κρεοπωλεία ποιοτικό, ασφαλές και εγχώριο κρέας για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για ένα συνολικό σχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία, που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα την επαρκή οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και την άμεση επαναδημιουργία των υπηρεσιών ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, της αισχροκέρδειας σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και για την ουσιαστική στήριξη όλου του ελληνικού λαού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News