Πάνω από 140.000 «μπόμπες» θα ταξίδευαν στην Κρήτη - Η έρευνα που «ξεσκέπασε» κύκλωμα διακίνησης στην Ολλανδία (vid)

Κρήτη
Πάνω από 140.000 «μπόμπες» θα ταξίδευαν στην Κρήτη - Η έρευνα που «ξεσκέπασε» κύκλωμα διακίνησης στην Ολλανδία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Μπλόκο” σε 10 κοντέινερ με παράνομο φορτίο αλκοολούχων ποτών έβαλαν ΤΑΟΕ Κρήτης και ΣΔΟΕ - Το σύνολο των φιαλών κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη

Σπουδαίο πλήγμα στη “μάστιγα” της διακίνησης νοθευμένων ποτών (“μπόμπες”) σε διεθνές επίπεδο κατάφερε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης της ΕΛ.ΑΣ. Το ΤΑΟΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, προέβη σε “μπλόκο” στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί εντοπίστηκαν 10 κοντέινερ, στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν σχεδόν 145.000 παράνομες φιάλες αλκοολούχων ποτών, τα οποία δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι ήταν “μπόμπες”. Τα εν λόγω λαθραία ποτά προέρχονταν από τη Γεωργία και είχαν προορισμό... τρίτες χώρες.

Η συμβολή του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης στην υπόθεση ήταν καταλυτική: Το περασμένο καλοκαίρι, το ΤΑΟΕ είχε προβεί σε παρόμοια επιχείρηση μαζί με το ΣΔΟΕ Αττικής στο νησί μας. Η εν λόγω επιχείρηση “οδήγησε” εν πολλοίς στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης στον Πειραιά. Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί ότι η εν λόγω έρευνα συνέβαλε στην αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης ακατάλληλων ποτών και παράλληλα στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων νοθευμένων ποτών στην Ολλανδία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ, προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η οποία οδήγησε στον εντοπισμό των δέκα κοντέινερ με φορτίο παράνομα αλκοολούχα ποτά προερχόμενα από τη Γεωργία και προορισμό... τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σε αγαστή συνεργασία με το Σώμα και το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, έκαναν “φύλλο και φτερό” τα επίμαχα κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού βρέθηκαν συνολικά 144.906 φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Πρόκειται για επώνυμες εταιρείες “ευρείας κατανάλωσης”. Από το περιεχόμενο των φιαλών εστάλησαν μάλιστα δείγματα στη Χημική Υπηρεσία Αττικής προς εξέταση. Από την εξέταση των δειγμάτων προέκυψε ότι το παράνομο φορτίο των αλκοολούχων ποτών δεν ήταν κανονικό. Το σύνολο των φιαλών κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη.

Όπως ανακοίνωσε χθες επισήμως το ΣΔΟΕ, η επιτυχημένη έκβαση της επίμαχης επιχείρησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που “αντλήθηκαν” από παρόμοια επιχείρηση που είχε λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2022 στην Κρήτη. Τότε, το ΤΑΟΕ μαζί με το ΣΔΟΕ Αττικής είχαν εντοπίσει - και πάλι - τεράστια ποσότητα ακατάλληλων αλκοολούχων ποτών. Εξάλλου, εντοπίστηκαν ελληνικές επιχειρήσεις που προέβαιναν στην εισαγωγή και διάθεση στην εγχώρια αγορά ποτών που ήταν “μπόμπες”.

Η έρευνα οδήγησε στην Ολλανδία - Αποκαλύφθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης νοθευμένων ποτών

Οι επιτυχίες των ελληνικών Αρχών δε σταμάτησαν εκεί. Όπως προκύπτει, η εν λόγω έρευνα συνέβαλε ακολούθως στην αποκάλυψη μεγάλου κυκλώματος διακίνησης νοθευμένων ποτών, η οποία με τη σειρά της οδήγησε τις ευρωπαϊκές Αρχές στην κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ακατάλληλων ποτών σε επιχειρήσεις στην Ολλανδία.

«Από την ιχνηλάτηση της προέλευσης των παράνομων αλκοολούχων ποτών διαπιστώθηκε ότι μεγάλη ποσότητα εξ αυτών έχουν υποστεί παραποίηση των στοιχείων των φιαλών και αλλοίωση των αριθμών ιχνηλασιμότητας (LOT number), γεγονός που ισχυροποιεί τις υπόνοιες περί ύπαρξης συγκεκριμένης μεθόδου δράσης (modus operandi) από πλευράς λαθρεμπορικών κυκλωμάτων, που αποσκοπεί στην επαναπροώθηση και διοχέτευση των εν λόγω ποσοτήτων τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ.

Όπως έγινε γνωστό, για την παράνομη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών σχηματίζεται δικογραφία από την Ελληνική Αστυνομία/ Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

«Σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, σημειώθηκε από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ και των κάτωθι αναφερόμενων συνεργαζόμενων Υπηρεσιών (σ.σ. ΤΑΟΕ Κρήτης και Γ' Τελωνείο Πειραιά)», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ για την υπόθεση.

«Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτείνεται πέρα από τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας και αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία των πολιτών. Το ΣΔΟΕ συνεχίζει, με αμείωτους ρυθμούς, τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και λοιπές διωκτικές Αρχές για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων, τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία, για την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε., προλαμβάνοντας την απάτη σε όλες της τις μορφές», αναφέρει επιπρόσθετα στην ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News