Στα 5,20 ευρώ το ελαιόλαδο στην Κρήτη - Εκτιμήσεις ότι θα πιάσει καλή τιμή και του χρόνου

Κρήτη
Στα 5,20 ευρώ το ελαιόλαδο στην Κρήτη - Εκτιμήσεις ότι θα πιάσει καλή τιμή και του χρόνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμή "χρυσάφι" πέτυχε σε δημοπρασία ο Α.Σ. Βρυσών Μεραμβέλλου - Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το κρητικό ελαιόλαδο, ενώ εκτιμάται πως και του χρόνου οι τιμές θα υψηλές - Με ημερομηνία 4 Απριλίου, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνονται από 4,60 ευρώ το κιλό έως 5,30 ευρώ το κιλό αναλόγως του τρόπου διάθεσης (κόψιμο, συμφωνία, δημοπρασίες) και της περιοχής

Έως και 5,20 ευρώ το κιλό “κλείνονται” σήμερα τιμές στο κρητικό ελαιόλαδο, μέσω δημοπρασιών που γίνονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ αυτήν την εβδομάδα κατέβηκαν στην Κρήτη εκπρόσωποι μεγάλων εμπορικών οίκων της Ιταλίας και της Ισπανίας και προχώρησαν σε σημαντικές αγορές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου του νησιού μας. Ευοίωνες χαρακτηρίζονται οι προοπτικές και για τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ γίνονται από κύκλους της αγοράς θετικές εκτιμήσεις για ανάλογα υψηλές τιμές παραγωγού και την επόμενη χρονιά, αφού η μάστιγα της ξηρασίας για την “υπερδύναμη” ελαιοπαραγωγό χώρα Ισπανία φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη και δε λέει να τελειώσει.

Από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023, το κρητικό ελαιόλαδο έχει διατεθεί σε τιμές για τον παραγωγό που κυμαίνονται πάνω από τα 4 ευρώ έως και τα 5,20 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή όλης της χρονιάς δεν έχει πέσει κάτω από τα 4,50 ευρώ το κιλό. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στο νησί μας εμπορικές πράξεις, που φτάνουν και τα 5,20 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή διάθεσης του κρητικού ελαιολάδου σήμερα είναι γύρω στα 5 έως 5,10 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ο επιστημονικός συνεργάτης και γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, στη δημοπρασία 100 τόνων έξτρα οξύτητας 0,35ο και 0,42ο του Α.Σ. Βρυσών Μεραμβέλλου προσήλθαν οκτώ ενδιαφερόμενοι με αποτέλεσμα ολόκληρη η δημοπρατούμενη ποσότητα να κατακυρωθεί στα 5,215 ευρώ το κιλό. Επίσης, στη δημοπρασία 50 τόνων οξύτητας 0,3ο του Α.Σ. Εμπάρου Ηρακλείου που έγινε στις 30/3.23, προσήλθαν τρεις ενδιαφερόμενοι και η τιμή που επιτεύχθηκε ήταν 5,15 ευρώ το κιλό.

Με ημερομηνία 4 Απριλίου, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνονται από 4,60 ευρώ το κιλό έως 5,30 ευρώ το κιλό αναλόγως του τρόπου διάθεσης (κόψιμο, συμφωνία, δημοπρασίες) και της περιοχής.

Στην Κρήτη οι τιμές κυμαίνονται από 4,70-5,20 ευρώ το κιλό και στην Πελοπόννησο από 4,60-5,30 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, οι τιμές του έξτρα εξακολουθούν να είναι πάντα υψηλότερες από ότι στα άλλα ελαιοπαραγωγικά κράτη, κυμαινόμενες από 6,0 ευρώ το κιλό έως 7,5 ευρώ το κιλό. Στην Τυνησία, οι τιμές του έξτρα αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν στα 5,23 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ.

«Δικαιώνομαι ως προς την ανοδική πορεία των τιμών»

«Δικαιώνομαι που φώναζα όλο τον καιρό ότι θα ανέβει η τιμή του λαδιού», λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Το λάδι έχει ανοδική πορεία και όχι φθίνουσα. Και θα έχουμε και του χρόνου πολύ καλές τιμές για τον παραγωγό. Το λέω από φέτος. Και αυτό το λέω διότι υπάρχει ξηρασία στις άλλες χώρες, υπάρχει η κλιματική αλλαγή που δημιουργεί προβλήματα», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, «σήμερα η τιμή είναι γύρω στα 5 ευρώ με 5,10 ευρώ το κιλό. Και σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε πολλά αποθέματα στην Κρήτη. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε απούλητο το 35% περίπου της φετινής παραγωγής ελαιολάδου».

Βέβαια, όπως επισημαίνει, επειδή προβλήματα λόγω της ανομβρίας έχουμε κι εμείς στη χώρα μας και ειδικά στην Κρήτη, είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το ύψος της παραγωγής ελαιολάδου που μπορούμε να περιμένουμε για του χρόνου. «Μέχρι στιγμής η ανθοφορία της ελιάς έχει ξεκινήσει μόνο στην παραλιακή ζώνη. Αλλά αυτό δε λέει κάτι. Έχουμε δει και τα άλλα χρόνια πλήρη ανθοφορία και τελικά δε δένει η ελιά. Διότι, άμα δεν έχει την κατάλληλη υγρασία στο έδαφος και τις κλιματικές συνθήκες τις σωστές, η ελιά δε δένει. Έχουμε δει δέντρα με μεγάλη ανθοφορία και δε δένει ούτε το 1/10 του καρπού», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Συστάσεις ΣΕΔΗΚ

Στο μεταξύ, σε πρόσφατο Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ επισημάνθηκε ότι όπου οι βροχοπτώσεις δεν είναι επαρκείς, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη κατάλληλων μέτρων όπως η άμεση καταστροφή των ζιζανίων, κλαδέματα καθαρισμού των δέντρων αλλά και ανοιξιάτικες αρδεύσεις.

«Η καταστροφή των ζιζανίων, η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη σε πολλούς ελαιώνες, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Και αυτό γιατί τα ζιζάνια αφαιρούν εδαφική υγρασία, της οποίας η ύπαρξη είναι αποφασιστικής σημασίας για τις ελιές κατά την άνθιση-καρπόδεση.

Καταλληλότερος τρόπος καταστροφής είναι η πλήρης κοπή και ο θρυμματισμός των ζιζανίων με μηχανικό καταστροφέα, ή έστω φρεζάρισμα. Τα ζιζανιοκτόνα δε θεωρούνται κατάλληλα, αφού εκτός από τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, απαιτούν αρκετό χρόνο να δράσουν.

Ο καθαρισμός των δέντρων με αφαίρεση λαίμαργων, ξηρών και ημίξηρων βλαστών αποτελεί μια άλλη χρήσιμη παρέμβαση. Ενεργεί ως άρδευση, αφού εξοικονομεί νερό και αυξάνει τη δυναμική της καρποφορίας.

Οι ανοιξιάτικες αρδεύσεις, όπως έχει αποδειχτεί από πειράματα που διενεργήθηκαν πριν από χρόνια στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων και επαληθεύτηκαν πλήρως στην πράξη, είναι κρισιμότερες και χρησιμότερες από ότι οι θερινές αρδεύσεις. Και αυτό γιατί με αυτές υποβοηθείται η καλή ανθοφορία και καρπόδεση, αλλά και η ανάπτυξη νέας βλάστησης για την επόμενη παραγωγή, ενώ με τις θερινές αρδεύσεις απλά βελτιώνεται η διατήρηση και εξέλιξη της υπάρχουσας καρποφορίας.

Επομένως, στις περιοχές όπου οι βροχές είναι ανεπαρκείς, οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα πρέπει να προχωρήσουν σε ανοιξιάτικες αρδεύσεις και οι αρμόδιοι φορείς των αρδευτικών εγκαταστάσεων και δικτύων πρέπει να προνοήσουν για την ετοιμότητα και λειτουργία τους», σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ.

Συνεχίζεται η ξηρασία στην Ισπανιά - «Φτιάξτε τα δέντρα σας. Θα είναι και του χρόνου καλές οι τιμές»

Με όσα μας είπε χθες ο Μύρων Χιλετζάκης, συμφωνεί και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ως προς τις ευοίωνες προοπτικές των τιμών του προϊόντος. «Εγώ θα έλεγα να προσπαθήσουν οι παραγωγοί όσο μπορούν να φτιάξουν τους ελαιώνες τους, γιατί θα είναι και του χρόνου καλές οι τιμές. Μπορεί να μην είναι τόσο καλές όσο φέτος, αλλά θα είναι καλές, επειδή συνεχίζεται η ξηρασία στην Ισπανία που έχει και τη μεγαλύτερη παραγωγή. Απ’ ό,τι φαίνεται, επειδή κάνει καύσωνες εκεί, δε θα έχουν καλή παραγωγή ούτε του χρόνου», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, κάνοντας έναν απολογισμό των τιμών της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης μας λέει: «Πάνω από 4 ευρώ το κιλό ξεκίνησε και ο μέσος όρος των τιμών του κρητικού ελαιολάδου μέχρι τώρα είναι πάνω από τα 4,5 ευρώ το κιλό. Τα περισσότερα λάδια πουλήθηκαν πάνω από τα 4,5 ευρώ. Για του χρόνου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έχουμε τις ίδιες καλές τιμές».

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης μας μίλησε επίσης και για αυξημένη κινητικότητα στο νησί μας την εβδομάδα που πέρασε, λόγω του Πάσχα των καθολικών. «Την Κυριακή αυτή έχουν οι καθολικοί Πάσχα. Έτσι, ήρθαν στην Κρήτη εκπρόσωποι εμπορικών οίκων των Ιταλών και των Ισπανών και έκλεισαν συμφωνίες, με συνέπεια να έχουμε στο λάδι καλή κινητικότητα», σύμφωνα με όσα μας αποκάλυψε ο ίδιος.

Όσο για τη συνεχιζόμενη ξηρασία, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης μας είπε ότι γενικά με τις λίγες βροχές που έπεσαν τις τελευταίες μέρες, φαίνεται πως άρχισαν όλα τα δέντρα και φυσικά οι ελιές να αποκτούν λίγο τη χαμένη τους ζωντάνια. Πάντως, ο ίδιος απεύχεται να βρέξει τον Μάη, γιατί τότε θα υπάρχει ο ανθός στις ελιές και η βροχή θα τον “βρει” σε ευαίσθητο στάδιο και θα τον καταστρέψει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News