Κρήτη

Σούβλα... με αρνί από τη Ρουμανία!: Αθρόες εισαγωγές για να καλυφθεί η έλλειψη - Φόβοι μη “βαφτιστούν” ελληνικά

Οι παραδοσιακοί κρεοπώλες της Κρήτης διαμαρτύρονται, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το αρνί και το κατσίκι κάτω από τα 12-13 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή

“Ελληνοποιήσεις” και στην Κρήτη φοβούνται οι κτηνοτρόφοι, καθώς η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το “πράσινο φως” για άλλη μια χρονιά να εξαχθούν προς την Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη της ζώντα αρνιά Ρουμανίας, λόγω της διαρκούς μείωσης του ζωικού μας κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, πολύ ακριβότερα αγοράζουμε το κρέας στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τα αποτελέσματα μίας νέας στατιστικής έρευνας της Eurostat. Και είναι βέβαια αυτή η διαφορά των τιμών που “μετατρέπει” το ρουμανικό αρνί σε αρνί... “Μυλοποτάμου” και το ολλανδικό γουρουνόπουλο σε γουρουνόπουλο... “Ρεθύμνου”!

Κάτω από τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της χώρας, μπήκε το αρνί και το κατσίκι στο περίφημο “καλάθι του Πάσχα”, με απόφαση Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος υπουργός, δύο-τρεις μέρες πριν, έλεγε ότι δε θα βάλει τα αμνοερίφια στο “καλάθι του Πάσχα” για να μη δημιουργήσει... “καρτέλ” στην αγορά... Αλλά και οι παραδοσιακοί κρεοπώλες της Κρήτης διαμαρτύρονται, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το αρνί και το κατσίκι κάτω από τα 12-13 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή. Έτσι, μέσα από το “καλάθι” των σούπερ-μάρκετ αισθάνονται ότι θα υποστούν σημαντική ζημιά.

Όλες αυτές οι παράμετροι έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στην αγορά του κρέατος, με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης να δηλώνουν ότι, αν δεν πληρωθούν τα αμνοερίφιά τους τουλάχιστον στα 7 ευρώ το κιλό, δε θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος- “φωτιά” που αντιμετωπίζουν στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να έχουν και ένα ελάχιστο κέρδος για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, αφού λένε στο neakriti.gr ότι το κόστος παραγωγής δεν πέφτει κάτω από τα 6 ευρώ το κιλό.

Το “καλάθι του Πάσχα”

Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη 5 Απριλίου, έκανε πρεμιέρα στα σούπερ-μάρκετ το “καλάθι του Πάσχα”, το οποίο θα “τρέχει” παράλληλα με το “καλάθι του νοικοκυριού”. Όπως έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, τα προϊόντα που θα βρίσκονται από σήμερα στο πασχαλινό “καλάθι” είναι το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι, καθώς και τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά, και θα είναι σε ισχύ έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου.

«Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ-μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Στόχος είναι η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι είχε πει λίγες μέρες πριν

Λίγα 24ωρα πριν, ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει ότι δε θα είναι το αρνί και το κατσίκι στο “καλάθι του Πάσχα”: «Ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ-μάρκετ».

Κτηνοτρόφοι: «Μας καταστρέφετε»

Την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων προκάλεσε η ένταξη των αμνοεριφίων στο “καλάθι του Πάσχα”, παρά τα περί του αντιθέτου δηλωθέντα διά στόματος του Άδωνι Γεωργιάδη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους.

«Καλούμε τον υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών», επισημαίνουν και τονίζουν ότι σε «αντίθετη περίπτωση σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή υπουργούς και σούπερ-μάρκετ, για τη σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος», είχαν προειδοποιήσει, αλλά τελικά το μέτρο δεν το πήρε πίσω ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, δήλωσε κατηγορηματικά: «Έχουμε υπολογίσει το κόστος παραγωγής για κάθε κιλό αρνιού που παράγουμε. Και αυτό το κόστος σήμερα φτάνει στα 6 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα αρνιά μας κάτω από τα 7 ευρώ το κιλό».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, από τα ζώντα ζώα που έρχονται στη χώρα μας με προέλευση Ρουμανίας και Βουλγαρίας, κάποια κάθε χρόνο μεταφέρονται και στο νησί μας. Οι κτηνοτρόφοι καλούν το υπουργείο να προβεί σε αυστηρούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπως έλεγε στο neakriti.gr πρόσφατα ο πρόεδρός του Παναγιώτης Πεβερέτος, «πολλές “ελληνοποιήσεις” γίνονται και από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Φέρνουν τα ρουμάνικα αρνιά, τα μεγαλώνουν στα κοπάδια τους και στη συνέχεια τα διακινούν με την ελληνική σφραγίδα»...

Γενικότερα, πάντως, επειδή το ελληνικό κρέας σε όλα τα είδη είναι ακριβότερο του εισαγόμενου, αυτή η διαφορά των τιμών είναι που “τροφοδοτεί” τα κυκλώματα των “ελληνοποιήσεων”, τα οποία και θησαυρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, με τη συμμετοχή ακόμα και κρατικών λειτουργών, που αποτελούν μέλη των κυκλωμάτων, όπως κάποιες φορές έχει αποκαλυφθεί μέσα από εξάρθρωση κάποιων εξ αυτών.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν επισημαίνει ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε μείωση ζωικού κεφαλαίου στην αιγοπροβατοτροφία της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εξαίρεση αποτελεί η Ρουμανία, στην οποία το 2022 υπήρχε αύξηση κατά 360.000 κεφάλια. Η μείωση καταγράφεται σε Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία. Η μείωση των σφαγών προβλέπεται, πάντως, να συνεχιστεί και το 2023. Οι εξαγωγές πρόβειου κρέατος της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 6% το 2022. Έλλειψη εγχώριας προσφοράς και σχετικά υψηλές τιμές θα συνεχίσουν τη μείωση και το 2023.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ζώντων αμνοεριφίων αναμένεται να μειωθούν κατά 3,5% το 2023, λόγω των υψηλών εγχώριων τιμών και της συνεχιζόμενης δύσκολης κατάστασης των μεταφορών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκτροφές.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ρουμανία, λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν τα ζώντα ζώα, αναμένεται να εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Μάλιστα, τονίζει ότι η Ρουμανία προτιμά να εξάγει προς τις γειτονικές της χώρες παρά προς τρίτες χώρες (εκτός της Ε.Ε.).

Ακριβότερο κατά 20% φέτος το κρέας στην Ελλάδα

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σταματημό δεν έχει η αύξηση στην τιμή του κρέατος στην Ελλάδα. Η τιμή του κρέατος στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), αυξήθηκε 20% σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%. Μόνο η Πορτογαλία ανταγωνίζεται την Ελλάδα στις αυξήσεις.

Με τις ανατιμήσεις στα κρεατικά να “τρέχουν” συνεχώς, αρκετοί καταναλωτές μειώνουν τις ποσότητες που προμηθεύονται, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνα αγοράς ενόψει του Πάσχα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: Το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%. Το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1%, όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%. Το ίδιο ισχύει και με το χοιρινό, που αυξήθηκε 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια