Κρήτη

Πλούσιος ο απολογισμός της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου - “Βροχή” οι καταγγελίες και τα πρόστιμα

Κόπηκαν 22.440 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Πολλή δουλειά, τρέξιμο αλλά και πολλά... “μπιλιετάκια” κατέγραψε το 2022 για τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου! Όπως προκύπτει από τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής, που παρουσιάστηκε συνοπτικά σε πολιτικό επίπεδο αλλά εμπεριέχει ενδιαφέροντα στοιχεία και σε αμιγώς υπηρεσιακό επίπεδο, τη χρονιά που πέρασε έπεσαν... “βροχή” οι καταγγελίες για παραβάσεις, όπως και οι κλήσεις που επιβλήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία.

Σε επίπεδο προστίμων, η πλειονότητα των κλήσεων αφορά σε κυκλοφοριακά ζητήματα, κατά βάση σε παράνομη στάθμευση, με τα συνολικά “μπιλιετάκια” για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να ανέρχονται σε 22.440. Σημαντικό μερίδιο είχαν οι κλήσεις για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, όπως και για παράνομη διακίνηση προϊόντων, ενώ δεν περνούν απαρατήρητα και τα 175 πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες για ακαθάριστα οικόπεδα και εγκαταλελειμμένα κτήρια...

Η υπηρεσία είχε επίσης πολύ... τρέξιμο, ιδίως προς το τέλος της χρονιάς με την επιτήρηση των έκτακτων εργοταξιακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης, όπου ως γνωστόν η περιφρούρηση του μέτρου αποκλεισμού των οχημάτων αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση στην πράξη για τον Δήμο.

Την ίδια ώρα, μέσα από τα στοιχεία για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αστυνομίας προκύπτει ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο της εγκατάλειψης οχημάτων εντός και εκτός του αστικού ιστού του Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνεται μέσα στο πολυσέλιδο κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων για το 2022, «η Δημοτική Αστυνομία και η Πολιτική Προστασία αντεπεξήλθαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες αρμοδιότητές τους τόσο τον καιρό των lockdowns, αλλά και μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021, όσο και στα ζητήματα καθημερινότητας (για τη Δημοτική Αστυνομία) και εκτάκτου ανάγκης (για την Πολιτική Προστασία). Η Δημοτική Αστυνομία κατά το 2022 επιφορτίστηκε επιπροσθέτως με την τήρηση των έκτακτων εργοταξιακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την επιπλέον κατάρτιση του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης της εξαφάνισης ανηλίκων. Όσον αφορά σε ζητήματα καθημερινότητας, σημειώνεται ενδεικτικά ότι:

- Το τηλεφωνικό κέντρο της Δημοτικής Αστυνομίας κατέγραψε 3.410 καταγγελίες για θέματα καθαριότητας, παράνομης στάθμευσης, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κ.ά.

- Βεβαιώθηκαν από το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας 22.440 παραβάσεις Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

- Καταγράφηκαν 504 εγκαταλελειμμένα οχήματα, από τα οποία 67 απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και 281 από πιστοποιημένη εταιρεία.

- Σε εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας και πυροσβεστικής διάταξης, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τον καθαρισμό 393 οικοπέδων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων, ενώ επιβλήθηκαν 175 πρόστιμα».

Για την Πολιτική Προστασία επισημαίνεται ότι συμμετείχε στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω κακοκαιρίας (έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, διανοίξεις δρόμων κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό με:

- Τη δημιουργία ευφυούς συστήματος διαχείρισης κρίσεων με τη συνδρομή drone (σε εξέλιξη).

- Προμήθεια υδροφόρας με δυνατότητα πυρόσβεσης (σε εξέλιξη).

- Εκπαίδευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης κρίσεων και πτητικών μέσων (σε εξέλιξη).

Παράλληλα προχώρησε στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Πολιτικής Προστασίας, ενώ συμμετείχε σε πληθώρα σεμιναρίων και ενημερωτικών ημερίδων.

Πολεοδομία, οικοδομικές άδειες, ετοιμόρροπα

Έλεγχοι αυθαιρέτων, αιτήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και διενέργεια αυτοψιών σε ετοιμόρροπα κτίσματα ήταν οι βασικοί άξονες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δραστηριότητας του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου του Δήμου Ηρακλείου.

Σύμφωνα ειδικότερα με τον απολογισμό έργου: «Από πλευράς του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου δίδεται έμφαση στα θέματα των ετοιμόρροπων κατασκευών, των οποίων οι δυσκολίες εντοπίζονται στο να βρεθούν αφενός οι ιδιοκτήτες και να επιτευχθεί η άρση του κινδύνου μέσω της επισκευής τους λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει, είτε και η άμεση κατεδάφιση από τις υπηρεσίες του Δήμου, μετά από απόφαση της ΕΕΠΕΤ (Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων, άρθρα 23-26 Ν. 4787/2021).

Για τα ετοιμόρροπα κτίσματα διενεργήθηκαν 200 αυτοψίες, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα 27 περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις βεβαιώσεις χρήσεων γης, το Τμήμα Οικοδομικών Αδειών δέχτηκε 1.032 αιτήματα, εκ των οποίων κατάφερε να ολοκληρώσει τα 953.

Στο μέτωπο της ηλεκτροδότησης-υδροδότησης, κατατέθηκαν 293 αιτήματα, εκ των οποίων τα 277 ολοκληρώθηκαν.

Στο μέτωπο του ελέγχου αυθαιρέτων, η υπηρεσία κλήθηκε να διαχειριστεί 4.253 αιτήσεις και διεκπεραίωσε τις 3.217 από αυτές, δηλαδή το ποσοστό διεκπεραίωσης ανήλθε στο 71%».

Για το τμήμα Τεχνικού Αρχείου- Μηχανοργάνωσης- Εξυπηρέτησης Πολιτών στον σχετικό απολογισμό του 2022 αναφέρεται: «Η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Υπηρεσίας κατέγραψε για το έτος 2022 13.585 χρήστες και 77.239 επισκέψεις, στοιχεία που επιβεβαιώνουν και τεκμηριώνουν την προστιθέμενη αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρεί το Τμήμα μας στις υπηρεσιακές διαδικασίες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Στο γραφείο διακίνησης αρχειακού υλικού οικοδομικών αδειών καταγράφονται 6.560 χειρόγραφα καταγεγραμμένα αιτήματα (εκτός αυτών του λογισμικού του πρωτοκόλλου). Στο Πρωτόκολλο Υπηρεσίας καταγράφηκαν 17.090 εγγραφές στο ηλεκτρονικό σύστημα πρωτοκόλλου και επιπλέον 6.560 αιτήματα χορήγησης αντιγράφων στοιχείων οικοδομικών αδειών».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια