Σπείρα απατεώνων με «πλοκάμια» στην Κρήτη και λεία 2 εκατ. ευρώ - Πώς «άδειαζαν» τους λογαριασμούς

Κρήτη
Σπείρα απατεώνων με «πλοκάμια» στην Κρήτη και λεία 2 εκατ. ευρώ - Πώς «άδειαζαν» τους λογαριασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειροπέδες σε 15 άτομα που είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τα θύματά τους 2 εκατ. ευρώ - Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμη 34 ατόμων

“Πλοκάμια” μέχρι - και - την Κρήτη είχε απλώσει σπείρα επιτήδειων η οποία “άδειαζε” τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων συμπολιτών μας, αλλά και εταιρειών. Οι Αρχές εξιχνίασαν συνολικά 87 περιπτώσεις ψηφιακής απάτης, που έγιναν τους τελευταίους μήνες με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Η δράση της σπείρας εξαρθρώθηκε από στελέχη της Ασφάλειας Κατερίνης, ενώ η φερόμενη ως “εγκληματική οργάνωση” είχε διαπράξει απάτες σε Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, αλλά και Κρήτη. Η ΕΛ.ΑΣ. προέβη στη σύλληψη συνολικά 15 ατόμων, ενώ οι επιτήδειοι φέρονται να είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τα θύματά τους σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τους 15 συλληφθέντες, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμη 34 ατόμων.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε χθες επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από στελέχη της Ασφάλειας Κατερίνης, οι οποίοι «μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης».

Όπως έγινε γνωστό, προχθές Τρίτη, έλαβε χώρα οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία. Συνολικά, συνελήφθησαν 15 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων 34 ατόμων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., όλοι τους είναι «μέλη της εγκληματικής οργάνωσης». Εξάλλου, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών «που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης». Οι 233 κατηγορούνται για «απλή συνδρομή σε απάτες». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι βασικοί κατηγορούμενοι «ενεργώντας τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Modus operandi

Οι δράστες έπαιρναν τηλέφωνο σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα δήθεν για… εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Κατόπιν, έστελναν μήνυμα είτε στο κινητό τηλέφωνο, είτε στο email των θυμάτων με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη σελίδα τράπεζας! Στο εν λόγω μήνυμα ζητείτο από τους παθόντες να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή. Αφού αποκτούσαν πρόσβαση στον εκάστοτε ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό, προέβαιναν σε «διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν “στρατολογήσει” έναντι χρηματικής αμοιβής». Σύμφωνα με τις Αρχές, εξιχνιάστηκαν συνολικά 87 περιπτώσεις απάτης. Οι έξι από αυτές ήταν απόπειρες. Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν το τελευταίο 8μηνο σε Κρήτη, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αχαΐα, Καβάλα, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν: 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων. Επίσης, κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια, 1 πιστόλι κρότου-αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.

Η αστυνομία συνιστά προσοχή στους πολίτες

Με αφορμή την εξιχνίαση της επίμαχης υπόθεσης, οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες «να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω υπερσυνδέσμων (links)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News