Ηράκλειο: «Όχι» στις «Λευκές νύχτες» λένε οι εμποροϋπάλληλοι - Διαμαρτύρονται με κινητοποιήσεις

Κρήτη
Ηράκλειο: «Όχι» στις «Λευκές νύχτες» λένε οι εμποροϋπάλληλοι - Διαμαρτύρονται με κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εμποροϋπάλληλοι του Ηρακλείου κατά της τροπολογίας που επιτρέπει ανοιχτά καταστήματα από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί - Συγκέντρωση την Κυριακή στις 11 το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια, πραγματοποιούν οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για τις “Λευκές νύχτες”

Την πρώτη τους κινητοποίηση κατά της κυβερνητικής προσπάθειας να θεσπίσει τις λεγόμενες “Λευκές νύχτες” με την... ολονύχτια λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προγραμματίζουν για τις 11 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, έξω από τα Δικαστήρια του Ηρακλείου, οι εμποροϋπάλληλοι του νομού, προειδοποιώντας με κλιμάκωση αν δεν υπάρξει από την κυβέρνηση ανάκληση του μέτρου στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Μιλώντας στο neakriti.gr, το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος ξεκαθάρισε ότι περιμένει από τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και από τους φορείς του εμπορικού κόσμου να πάρουν επίσημα θέση για την υπόθεση αυτή, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, που δηλώνουν ανυποχώρητοι! Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου κάνει λόγο για «πασχαλινό (και όχι μόνο) δωράκι που ετοίμασαν οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους στους μεγαλεμπόρους, με τη νέα άθλια υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών”. Με μια απόφαση δημάρχου θα μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι»!

Όπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, «η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων “μέχρι και τις 6 της επόμενης ημέρας” (!) με απόφαση “του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου”. Αυτή η τροπολογία έρχεται μετά την ψήφιση του Νόμου 5019/2023 από τη Ν.Δ. τον Φλεβάρη, που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους όσες Κυριακές θέλουν.

Οι εμποροϋπάλληλοι βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση, η οποία εντείνεται ακόμα περισσότερο μπροστά στην εορταστική περίοδο, ενώ με τα προγράμματα που ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή, κάθε οικογενειακός προγραμματισμός πάει... περίπατο. Όμως δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από το 2013 μέχρι σήμερα όποιος και να κυβέρνησε, όλοι τους, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο τσάκισμα της κυριακάτικης αργίας! Με δεκάδες νόμους έδωσαν το ελεύθερο στην εργοδοσία να κάνει “λάστιχο” τον εργάσιμο χρόνο, με κριτήριο να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της».

«Να πάρουν όλοι θέση»

Μιλώντας στο neakriti.gr, το στέλεχος του ΕΚΗ και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος ήταν καταπέλτης: «Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο. Και αυτό σημαίνει για όποιον δουλεύει στο εμπόριο ότι ξεχνάει την οικογένειά του, ξεχνάει την προσωπική του ξεκούραση και θα “λειώσει” μέσα στα καταστήματα έστω για 15 μέρες. Με ήδη δύο Κυριακές ανοιχτά τα μαγαζιά. Το να έρχεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση να νομοθετεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την εργασία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα, χωρίς να ενδιαφέρει τον οποιονδήποτε, πού θα αφήσει τα παιδιά του ο εμποροϋπάλληλος (η μάνα ή ο πατέρας), για να δουλεύει μέχρι τις 6 τα ξημερώματα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο έρχεται να γκρεμίσει κάθε έννοια της οικογενειακής ζωής».

Όπως συνεχίζει ο ίδιος, «για μας αυτή η υπόθεση είναι “κόκκινη γραμμή”. Να ξεκαθαρίσουμε και στον Δήμο Ηρακλείου - γιατί σε αυτόν πετάει το “μπαλάκι” η κυβέρνηση με τον νέο νόμο - ότι, εάν τολμήσει να συζητήσει τη διεύρυνση του ωραρίου πέραν τις 9 το βράδυ, θα είμαστε κι εμείς έξω από τα καταστήματα. Θα κάνουμε όλοι μαζί “Λευκές νύχτες”! Και επειδή ο νόμος προβλέπει ότι για να πάρει μία τέτοια απόφαση ένας Δήμος θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση του Εμπορικού Συλλόγου, ο ίδιος καλεί τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου να συνεδριάσει άμεσα και να ανακοινώσει τις θέσεις της. Το ίδιο αναφέρει, επίσης, για τις διοικήσεις της ΟΕΣΚ και της ΟΕΒΕΝΗ.

«Εμείς την Κυριακή θα τους στείλουμε σχετικό αίτημα και από ’κει και πέρα θα φανεί “η ήρα από το στάρι”. Γιατί, αν δεν πάρουν την απόφαση αυτή, δεν μπορεί ο Δήμος Ηρακλείου να κάνει κάτι τέτοιο», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο Δημόκριτος Σαλούστρος.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Στο κάλεσμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν και δε θα κάνουν πίσω:

  • Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • 7ωρο- 5νθήμερο- 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
  • Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Για την περίοδο του εορταστικού ωραρίου μπροστά στο Πάσχα:

  • Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες τους.
  • Να καταβληθεί το δώρο Πάσχα χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούνται.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News