Κρήτη: "Μάχη" για μία επιτυχημένη σεζόν - Στις προτεραιότητες δρόμοι, κυκλοφοριακό, καθαριότητα και θωράκιση ασφάλειας (vid)

Κρήτη
Κρήτη: "Μάχη" για μία επιτυχημένη σεζόν - Στις προτεραιότητες δρόμοι, κυκλοφοριακό, καθαριότητα και θωράκιση ασφάλειας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχοι από τουριστικές περιοχές της Κρήτης βρέθηκαν στο πλατό της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV" - H τουριστική σεζόν ξεκίνησε στην Κρήτη με τους τουριστικούς Δήμους του νησιού να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε στην Κρήτη με τους τουριστικούς Δήμους του νησιού να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν πολλά από τα ανοικτά ζητήματα με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα των τουριστών που διαμένουν σε ξενοδοχεία περιοχών της Κρήτης.

Το οδικό δίκτυο, το κυκλοφοριακό, η προσβασιμότητα σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, η καθαριότητα αλλά και η θωράκιση της ασφάλειας των επισκεπτών αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους δημάρχους τουριστικών δήμων. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” οι δήμαρχοι Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου, Πλατανιά και Μαλεβιζίου παρουσίασαν τον σχεδιασμό τους, με σημείο αναφοράς τη βελτίωση των υποδομών αλλά και παρεμβάσεις που έγιναν ή θα γίνουν με στόχο οι τουριστικές πόλεις της Κρήτης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κυκλοφοριακός “βραχνάς” στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη αλλά και η αντιμετώπισή του αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”. Κατακόρυφη μείωση παρουσιάζουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες οι τροχονομικές παραβάσεις του δακτυλίου, που καταγράφονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου. Ο Δήμος πάντως αν και έχει επεκτείνει την ισχύ του δακτυλίου και στη χειμερινή περίοδο, εντούτοις αρκετοί είναι οι δημότες που δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί. Αν και φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, ώστε ο δακτύλιος στο ιστορικό κέντρο να έχει ισχύ 365 ημέρες τον χρόνο, εντούτοις ακόμα και σήμερα η δημοτική Αρχή προσπαθεί να πείσει κυρίως τους δημότες να αλλάξουν νοοτροπία ως προς τις κυκλοφοριακές τους συνήθειες. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας για τις παραβάσεις του δακτυλίου από το 2020 έως το 2022, προκύπτει κατακόρυφη μείωση των παραβάσεων κυρίως το καλοκαίρι, εξαιτίας των καμερών καταγραφής που έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους-εξόδους της Παλιάς Πόλης. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, ο Δήμος -πέρα από τις κάρτες εισόδου που χορηγεί σε μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου- έχει φροντίσει να χορηγεί ειδική άδεια και σε κατοίκους και επαγγελματίες που προγραμματίζουν κάποιες εργασίες στα ακίνητά τους και εξαιτίας αυτών είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται συνεχώς στην Παλιά Πόλη. Πάντως, το “μελανό” σημείο του δακτυλίου που θα αντιμετωπιστεί αυτό το καλοκαίρι είναι η πρόσβαση των δίκυκλων από τα λεγόμενα “τυφλά” στενά του ιστορικού κέντρου, στα οποία προγραμματίζεται η τοποθέτηση νέων καμερών καταγραφής, ενώ ο επόμενος στόχος είναι η απομάκρυνση όλων των σταθμευμένων μηχανών από τους δρόμους της Παλιάς Πόλης.

“Αγκάθι” η παράνομη στάθμευση

Στον Άγιο Νικόλαο με τη στάθμευση των πούλμαν στο λιμάνι φαίνεται να έχει αποκατασταθεί αρκετά η εικόνα της πόλης, την ώρα που υπάρχει ένα ζήτημα με το θέμα της παράνομης στάθμευσης στην περιοχή της Κιτροπλατείας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, ο σχεδιασμός των προηγούμενων ετών φαίνεται να έχει πιάσει τόπο. Παράλληλα, οι κάτοικοι της Ελούντας ζητούν αποκατάσταση του οδικού δικτύου που οδηγεί στο τουριστικό θέρετρο.

Τα ανοικτά μέτωπα των Χανίων

Τα Χανιά παλεύουν εδώ και δεκαετίες με το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, που τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας πολλαπλασιάζεται. Μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Δήμου με στόχο την καλύτερη εικόνα των Χανίων όσον αφορά στα κυκλοφοριακά ζητήματα. Δραστικά μέτρα για την άμβλυνση του οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος παίρνει η δημοτική Αρχή των Χανίων. Ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης ζήτησε τη συμβολή του Τμήματος Τροχαίας Χανίων προκειμένου να ελεγχθεί το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης. Ταυτόχρονα, συνεργεία του Δήμου έχουν τοποθετήσει κολωνάκια σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης, ενώ έχουν καθοριστεί και οι χώροι για τα τουριστικά πούλμαν. Παράλληλα, εδώ και καιρό σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη ξεκίνησε και έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος η ασφαλτόστρωση πολλών περιοχών του δήμου, τόσο στο κέντρο όσο και περιμετρικά.

Σε ένα πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με έμφαση στην προσβασιμότητα και στο πράσινο, μεταμορφώθηκε ο Δημοτικός Κήπος Χανίων που άνοιξε τις πύλες του μετά από έναν και πλέον χρόνο. Χιλιάδες Χανιώτες με τις οικογένειές τους απόλαυσαν την κυριακάτικη βόλτα τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την αναβάθμιση του Δημοτικού Κήπου. Ήδη, στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, που άνοιξε ξανά για το κοινό με νέα μορφή, πέρασαν την Κυριακή τους χιλιάδες οικογένειες Χανιωτών. Το έργο ανάπλασης ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του με σημαντικές καθυστερήσεις, ωστόσο το αποτέλεσμα αποζημιώνει τους επισκέπτες. Με νέα παιχνίδια και διαφορετική φιλοσοφία στην παιδική χαρά, περισσότερα λουλούδια, παγκάκια και τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα που παραπέμπουν σε ευρωπαϊκά πάρκα, ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και για τους μόνιμους κατοίκους.  Ο χώρος στον οποίο προϋπήρχαν κλουβιά με πτηνά και κρητικούς αίγαγρους έχει πια διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και παιχνιδιού. Κλειστό παραμένει το νότιο τμήμα του Δημοτικού Κήπου, όπου συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης και δημιουργίας μίας ακόμη εισόδου από την οδό Πλουμιδάκη. Ήταν η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στον Δημοτικό Κήπο Χανίων από την εποχή που κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη. Μάλιστα, με την εξασφάλιση προσβασιμότητας για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης και με την ενίσχυση του φωτισμού και του πρασίνου, ο Δημοτικός Κήπος Χανίων έχει αποτελέσει πλέον ένα σύγχρονο πάρκο στην καρδιά της πόλης.

Χερσόνησος και Πλατανιάς - “Μάχη” με τον χρόνο για μια ομαλή σεζόν

Οι δήμοι Χερσονήσου και Πλατανιά έχουν κοινά χαρακτηριστικά ως οι δύο αμιγώς τουριστικοί δήμοι της Κρήτης. Τα προβλήματα στη Χερσόνησο είναι γνωστά και έχουν μεταφερθεί αρκετές φορές μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής”. Ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος χαρακτήρισε ως σημαντικότερο πρόβλημα το κυκλοφοριακό, τόσο στον κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου όσο και στην περιοχή του Ανισαρά, της Ανάληψης αλλά και στα Λιμανάκια. Παράλληλα, τα έργα στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι εξακολουθούν να φέρνουν παράπονα από την πλευρά των δημοτών, μιας και η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει. Mάλιστα, ο κ. Σέγκος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του έργου, τονίζοντας ότι η ασφαλτόστρωση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Απριλίου, άρα θα αποκατασταθεί η εικόνα της περιοχής και συνάμα η ταλαιπωρία οδηγών αλλά και πεζών. Παράλληλα, ως έργο πνοής χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή κόμβο των Γουβών, τονίζοντας πως με την ολοκλήρωση του έργου θα αποκατασταθεί το ζήτημα της επικινδυνότητας σε έναν δρόμο που διαχρονικά δίνει σοβαρά τροχαία αλλά και περιστατικά παράσυρσης πεζών. Ο κ. Σέγκος αναφερόμενος στις αντιδράσεις τόνισε ότι το έργο που κατασκευάζεται από την Περιφέρεια δε θα αλλάξει τα χαρακτηριστικά της περιοχής, φωτογραφίζοντας ως πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης εκτός απροόπτου τον επόμενο Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι δε λήφθηκαν υπόψη από τους αρμόδιους ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την κατασκευή πεζοδρομίων σε έκταση όπου δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη κατασκευής ενός πρόχειρου κόμβου, προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες αδυναμίες προτού δρομολογηθεί η τελική μορφή του κυκλικού κόμβου.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, με τον Νίκο Σκουλά να κάνει λόγο για μια παρέμβαση που απαντά στις κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής, αναβαθμίζοντας την οδική ασφάλεια, με τον ίδιο να εκτιμά ότι το έργο θα έχει υλοποιηθεί σε 3 μήνες.

Όσον αφορά στην επιβίβαση και αποβίβαση των τουριστών στον κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου, σύμφωνα με τον κ. Σέγκο, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα μιας και μπλοκάρει αρκετά η κεντρική αρτηρία. Μάλιστα, οι πολλαπλές έρευνες της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” με τους ξεναγούς για την επικινδυνότητα στα Λιμανάκια, φαίνεται πως έπιασαν τόπο μιας και πλέον απαγορεύεται η διέλευση από το σημείο βαρέων οχημάτων, θωρακίζοντας έτσι την ασφάλεια των λουόμενων που έκαναν μπάνιο κάτω από τις ρόδες των τουριστικών πούλμαν, που διέρχονταν πάνω από τα κεφάλια τους. Μάλιστα, ήδη υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά τουριστών με μικρότερα οχήματα που δε θα θέτουν σε κίνδυνο τους λουόμενους και δε θα μπλοκάρουν κυκλοφοριακά τη δύσκολη περιοχή.

“Πονοκέφαλος” το κυκλοφοριακό

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα αποτελεί “πονοκέφαλο” και για τον δήμαρχο του Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, με τον ίδιο να υπογραμμίζει επίσης την αποβίβαση και επιβίβαση των τουριστών από τα πούλμαν με αποτέλεσμα σε ώρες αιχμής να μπλοκάρει το τουριστικό θέρετρο.

Εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην παραλία του Πλατανιά προκάλεσαν οι βοριάδες και ο κυματισμός των προηγούμενων μηνών. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πλατανιά, που έσπευσε να καταγράψει τις ζημιές, ζητά λύση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην οποία ανήκει η παραλία, ενώ η Αντιπεριφέρεια δηλώνει αναρμόδια, σημειώνοντας πάντως πως απαιτούνται «σκληρά έργα μέσα στη θάλασσα». Μάλιστα, η διάβρωση σε αρκετές παράκτιες περιοχές του Πλατανιά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις.

Ανασφάλεια και πικρία στην Αγία Πελαγία - Εικόνες εγκατάλειψης πέντε μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα

Μεγάλο στοίχημα για τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Αγία Πελαγία, μετά τη θεομηνία που στοίχισε τη ζωή σε δύο συντοπίτες μας. Όπως τόνισε ο κ. Μποκέας, ζητούμενο είναι η Αγία Πελαγία να έχει μια βελτιωμένη εικόνα και παράλληλα να θωρακίσει την ασφάλεια ντόπιων και επισκεπτών. Μάλιστα, στο τουριστικό θέρετρο επικρατεί κλίμα ανασφάλειας, με δημότες και επαγγελματίες να νιώθουν την ίδια ώρα πικρία για τα όσα δεν έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή τους, πέντε μήνες μετά τις εικόνες καταστροφής και λίγες ημέρες πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Δημότες τονίζουν τα κακώς κείμενα με την οργή τους να “πλημμυρίζει” με φόντο τον απέραντο σκουπιδότοπο, πλησίον του πρώην γηπέδου. Πρόκειται, όπως τόνισαν, για φερτά υλικά και όχι μόνο, που συγκεντρώθηκαν στο σημείο από τη φονική πλημμύρα του περασμένου Οκτωβρίου, καλώντας τη δημοτική Αρχή να προχωρήσει στον καθαρισμό του επίμαχου χώρου. Εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης, όπως σημειώνουν επαγγελματίες και δημότες, οι οποίοι νιώθουν πικρία για τα όσα δεν έχουν υλοποιηθεί και σε σχέση με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αγίας Πελαγίας, πέντε μήνες μετά τη φονική πλημμύρα.

Απαξιωτική η εικόνα που παρουσιάζει το αντιπλημμυρικό έργο και αφού έχουν περάσει 20 ημέρες, από το έγγραφο που απέστειλε προς τον Δήμο Μαλεβιζίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία διαπίστωσε ότι εντός του ρέματος υπήρχε μεγάλος όγκος στάσιμων ακάθαρτων υδάτων, που είχαν δημιουργήσει σηπτικές καταστάσεις εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καλώντας μάλιστα τη δημοτική Αρχή να διευθετήσει την απομάκρυνση των στάσιμων νερών. Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου τόνισε ότι θα υπάρξει σύντομα τεχνική λύση, ενώ οι πρώτοι τουρίστες έχουν φτάσει στην περιοχή. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν εργασίες ανάπλασης, με την πλακόστρωση του πεζόδρομου, από το ύψος του πάρκινγκ μέχρι το αντιπλημμυρικό έργο, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News