«Παναγία του Χάνδακα»: Στόχος να έρθει το 2026 στο Ηράκλειο

Κρήτη
«Παναγία του Χάνδακα»: Στόχος να έρθει το 2026 στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To αντίγραφο της "Παναγίας του Χάνδακα" θα κοσμεί σύντομα ναό της Κρήτης - Πρωτοβουλίες για να “ταξιδέψει” η αυθεντική εικόνα από τη Βιέννη στο Ηράκλειο το 2026, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την επανακομιδή της κάρας του Απόστολου Τίτου

«Θα υπάρξει αντίγραφο της “Παναγίας του Χάνδακα” που θα μπορούν να το θαυμάσουν και να το προσκυνήσουν οι χριστιανοί της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ θα υπάρξουν πρωτοβουλίες σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε η αυθεντική εικόνα της “Παναγίας του Χάνδακα” να έρθει στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2026 που θα εορταστούν τα 60 χρόνια από την επανακομιδή της κάρας του Απόστολου Τίτου». Αυτό υποστήριξε στο neakriti.gr ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δε ζήτησε να έρθει διά βίου η εικόνα στην Κρήτη, ενώ ανέδειξε τη σημασία της θαυματουργής εικόνας για τους Βιεννέζους.

Ειδικότερα, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023 ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είχε μεταβεί στη Βιέννη για θρησκευτικούς και πνευματικούς λόγους. Όπως ανέγραψε σε Δελτίο Τύπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης: «Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον Κρητικό Μητροπολίτη Αυστρίας, Σεβασμιότατο κ. Αρσένιο, με τον οποίο θα επισκεφτούν τον Καθολικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Michaelerkirche) Βιέννης, όπου φυλάσσεται η Ιερή Εικόνα της λεγομένης “Maria di Candia”, της “Παναγίας του Χάνδακα”, η οποία στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη φυλασσόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Τσαγγάρων (υποδηματοποιών) μέχρι και τον Κρητικό Πόλεμο, με σκοπό να υποβληθεί αίτημα στους αρμόδιους για τη μεταφορά της στο Ηράκλειο».

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι θαυματουργή και αποτελεί ένα κόσμημα για τη χριστιανική πίστη. Εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά, ντόπιοι και επισκέπτες, στην Αυστρία επισκέπτονται τον ναό που φυλάσσεται με σκοπό να την προσκυνήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αποτίνουν τιμές στο πρόσωπο της Παναγίας, της Μητέρας του Ιησού, αλλά βιώνουν και ψυχική και συναισθηματική ανάταση.

Στο πλαίσιο αυτό, το nea επικοινώνησε με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά για το τι θα πράξει η Εκκλησία της Κρήτης για τη συγκεκριμένη εικόνα. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δε θα έρθει διά βίου η εικόνα. Αυτό δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε πιθανό σενάριο. Αλλά ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Βιέννη τον Φεβρουάριο, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης πήραν φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη εικόνα και θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα φωτοαντίγραφο της εικόνας που θα κοσμεί κάποιο ναό της Εκκλησίας μας. Ταυτόχρονα, κατέδειξε τη σημασία της εικόνας για τη Βιέννη με την ίδια να επιτελεί έναν θαυματουργικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος είπε: «Το αντίγραφο θα γίνει οπωσδήποτε. Πήραμε το σχετικό φωτογραφικό υλικό σε υψηλές αναλύσεις για να γίνει το αντίγραφο. Επιδίωξή μας είναι να έρθει εδώ το πρωτότυπο για λίγες ημέρες και όχι για πάντα. Εμείς δεν το ζητήσαμε ποτέ το αυθεντικό για πάντα. Πρέπει όμως να συνεργαστούμε και με την Πολιτεία και με τα αρμόδια όργανά της, γιατί την Παναγία αυτή την έχουν ως εικόνισμα οι Βιεννέζοι για 400 ολόκληρα χρόνια και είναι πραγματικά ένα σύμβολο στην καρδιά της Βιέννης. Εκατοντάδες άνθρωποι την προσκυνούν και της αποδίδουν τη διάσωση της Βιέννης από την πανώλη σε δύσκολους για την πόλη καιρούς. Είδαμε την υψηλή θέση της Παναγίας στην καρδιά και στη συνείδηση των Αυστριακών και Βιεννέζων γενικότερα. Είναι τιμή για την Κρήτη που είναι η καλλιτεχνική της “μήτρα”».

«Επιθυμία μας να έρθει η εικόνα για 15 μέρες στο νησί»

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες για να έρθει έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα το πρωτότυπο εικόνισμα στην Κρήτη. Όπως είπε, είναι επιθυμία του κλήρου με αφορμή το 2026, που είναι τα 60 χρόνια εορτασμού από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Τίτου, να έρθει η εικόνα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έστω για 15 ημέρες.

«Είναι ευχή μας το 2026 να καταφέρουμε να είναι εδώ στους εορτασμούς που θα προγραμματίσουμε για τη συμπλήρωση των 60 ετών από την επανακομιδή του πιο πολύτιμου κειμηλίου της Εκκλησίας της Κρήτης που είναι η κάρα του Αποστόλου Τίτου. Θέλουμε το 2026 να αναθερμάνουμε την αγάπη των ανθρώπων στον Άγιο του νησιού μας από τον οποίο όλοι οι επίσκοποι έχουμε την αποστολική μας διαδοχή. Η Εκκλησία είναι Αποστολική και είναι τιμή μας που υπάρχει ο Απόστολος Τίτος που ως μαθητής του Απόστολου Παύλου τον κληροδότησε στην Κρήτη και ουσιαστικά τέθηκαν οι βάσεις της Εκκλησίας μας. Θα γιορτάσουμε το γεγονός για να θυμηθούν οι παλιότεροι, αλλά και να μάθουν οι νεότεροι. Οι νεότεροι γνωρίζουν την κάρα του Απόστολου Τίτου, αλλά την ιστορία, την επιστροφή και τον επαναπατρισμό της από την Ενετία δεν τα γνωρίζουν οι άνθρωποι. Εμείς θέλουμε να ανανεώσουμε το γεγονός αυτό το 2026. Θα μας δώσει χαρά έστω για 15 ημέρες να έρθει η “Παναγία του Χάνδακα” και να βρεθεί κοντά μας για να την προσκυνήσουν οι άνθρωποι», σημείωσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News