Γιάνης Βαρουφάκης στις «Αντιθέσεις»: «Όχι» σε συνεργασίες μετά τις εκλογές (vid)

Κρήτη
Γιάνης Βαρουφάκης στις «Αντιθέσεις»: «Όχι» σε συνεργασίες μετά τις εκλογές (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε χθες στις “Αντιθέσεις” ο Γιάνης Βαρουφάκης, που περιοδεύει στην Κρήτη

«Όχι» σε μετεκλογικές συνεργασίες είπε, μιλώντας εκτάκτως χθες Τρίτη 4 Απριλίου, στις “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” και τον Γιώργο Σαχίνη, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος περιοδεύει στο νησί. «Μετεκλογικά, το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι “αλισβερίσι” για τον σχηματισμό κυβέρνησης», σημείωσε με νόημα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δε θα συνεργαστεί με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε κομβικά ζητήματα. Με αυτόν τον τρόπο απέρριψε προκαταβολικά κάθε πιθανή συμμετοχή του στον μηχανισμό των διερευνητικών εντολών σε κάθε επίδοξο κυβερνητικό εταίρο.

Ενάμιση χρόνο πριν, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είχε ταχθεί υπέρ της άποψης να υπάρξει ένας προεκλογικός διάλογος, με σκοπό να υπάρξει ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα είναι η βάση μιας πιθανής συγκυβέρνησης και ως εκ τούτου το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών θεωρείται λήξαν.

Όπως είπε, «μεταξύ Δευτέρας πρωί και Τετάρτης βράδυ θα αποφασίσουμε να κάνουμε χρηματιστήριο ενέργειας; Με τον ΦΠΑ; Με τα “κόκκινα” δάνεια; Με τα διεθνή θέματα; Με την παιδεία; Το πολύ-πολύ εκείνο το χρονικό διάστημα να μοιραστούν υπουργικά αυτοκίνητα. Εγώ δεν έφυγα. Δεν τα “έσπασα” με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το βράδυ του δημοψηφίσματος, γιατί ήθελα υπουργικό αυτοκίνητο. Θα μπορούσα να το είχα πολλά χρόνια».

Για τα ελληνοτουρκικά

Κληθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη χθες να σχολιάσει την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ως απόρροια της διπλωματίας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αποκάλυψε πως από το 2019 ακόμη είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό μία συγκεκριμένη πρόταση, που όμως έπεσε στο κενό. Να συγκαλέσει η κυβέρνηση στην Αθήνα μία διεθνή διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με αποκλειστικό ζήτημα τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Μόνο με πολυμερή διαπραγμάτευση μπορείς να καταλήξεις σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδες που να γίνουν σεβαστές χωρίς πόλεμο. Εάν δε δώσει το “παρών” ο Ερντογάν, τότε χάνει εκείνος, χάνει ερείσματα από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κύριο ζητούμενο για τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν και είναι μέσα από μία πολυμερή διαπραγμάτευση και συζήτηση να προκύψουν κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα, που όπως είπε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει ξανά στην παγίδα της Άγκυρας για διμερείς συνομιλίες, με μόνο στόχο να προκαλεί εντυπώσεις από το “ναυάγιό” τους εις βάρος της χώρας μας.

Στο Αρκαλοχώρι

Το πολύπαθο Αρκαλοχώρι επισκέφτηκε χθες, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μαζί του ήταν και κλιμάκιο του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη. Εκεί ο κ. Βαρουφάκης επισκέφτηκε τους οικίσκους, όπου ζουν οικογένειες πληγέντων.

Οι ζημιές, οι οποίες ανέρχονται στα 143 εκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί και από τους 1.600 φακέλους που είναι ανοιχτοί, μόνο οι 11 έχουν κλείσει, ενώ υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι που δεν έχουν κατατεθεί ακόμα. Πολλά σημεία έχουν ακόμα μπάζα, 18 μήνες μετά τον σεισμό, και το χωριό μέρα με τη μέρα ερημώνει, καθώς πολλοί απογοητευμένοι και απελπισμένοι κάτοικοι το εγκαταλείπουν. Αυτή ήταν η κατάσταση που συνάντησε ο κ. Βαρουφάκης και αποτύπωσε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε με μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”, που του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ενώ σχολίασε και την πορεία των φακέλων των πληγέντων, αποκαλύπτοντας την ανησυχία του ότι οι άνθρωποι που ζουν στους οικίσκους φοβάται ότι θα μείνουν για πολλά χρόνια υπό αυτό το καθεστώς.

Μετά τη συνάντηση ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ήμουν στο Αρκαλοχώρι. Δυστυχώς, είναι ακριβώς το ίδιο και χειρότερο. Έχουν φύγει άνθρωποι. Με αποτροπιασμό έμαθα τα νέα για 22 κατασχέσεις, ακόμα και σπιτιών, ακινήτων σεισμοπλήκτων. Αν είναι δυνατόν, αυτό είναι το άκρον άωτον της κακίας των “αρπακτικών”, που παίρνουν σπίτια ακόμα και σεισμόπληκτων. Αλλά δεν είναι μόνο οι ιδιώτες τραπεζίτες. Όταν η εφορία προχωράει σε κατάσχεση, υποτίθεται ακατάσχετων λογαριασμών, με την αρωγή, εκεί πραγματικά χάνουμε τα λόγια μας, δεν έχουμε κάτι να πούμε. Μαθαίνω για τις εκατοντάδες φακέλους που έχουν κατατεθεί - 11 έχουν εγκριθεί. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και... εγγόνια εδώ μέσα.

Απέναντι, έχουμε αυτό το όνειδος του Καστελίου, μια ανθρώπινη καταστροφή. Εκεί πηγαίνει ο πρωθυπουργός. Εκεί πηγαίνουν όλοι, γιατί εκεί είναι τα λεφτά, στην καταστροφή του Καστελίου - στο απολύτως αχρείαστο αυτό αεροδρόμιο».

Συνέχεια σήμερα στα Χανιά

Ο κ. Βαρουφάκης σήμερα θα βρεθεί στα Χανιά, όπου στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων. Εκεί ο ίδιος θα συναντηθεί με συλλόγους εργαζομένων, ενώ θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. Στις 12:30 μ.μ., ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφτεί τη ΔΕΥΑ Χανίων, όπου θα συζητήσει με εργαζόμενους για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, ζήτημα κομβικής σημασίας για το ΜέΡΑ25.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 7 μ.μ. θα λάβει χώρα ανοιχτή συνέλευση της Εκλογικής Επιτροπής Χανίων του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στον επικεφαλής της παράταξης να συζητήσει με πολίτες, αφουγκραζόμενος τα προβλήματά τους.

Ανακοίνωσε υποψηφίους στον Θεατρικό Σταθμό

Νωρίς χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια μορφή ζωηρού διαλόγου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και Ηρακλειωτών στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Οι Ηρακλειώτες είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν, με τον κ. Βαρουφάκη μέσω της ανταλλαγής απόψεων να αναδεικνύει το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για την επόμενη μέρα.

Στην εκδήλωση αυτή ανακοινώθηκαν μερικοί υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, όπως ο βουλευτής ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης και ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Επίσης, ορίστηκε πως την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα την έχει ο λυράρης-μουσικός Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης).

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News