Ακίνητα: Αυξήσεις «φωτιά» στα ενοίκια - Τα Χανιά στις περιοχές με την υψηλότερη μεταβολή τιμών (πίνακες)

Κρήτη
Ακίνητα: Αυξήσεις «φωτιά» στα ενοίκια - Τα Χανιά στις περιοχές με την υψηλότερη μεταβολή τιμών (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι τιμές κινήθηκαν με ανοδική πορεία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Συνεχίζεται χωρίς έλεος η άνοδος των τιμών στην αγορά ενοικίων, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος οι αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων των σπιτιών έφθασαν μέχρι 23,8%, όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών του Spitogatos – SPI, ενώ τα νότια προάστια της Αττικής εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή με τα ακριβότερα μισθώματα πανελλαδικά.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή καταγράφεται στην περιοχή της Μεσσηνίας με τα ενοίκια των κατοικιών να εκτινάσσονται από 6 ευρώ ανά τ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 7,43 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις Κυκλάδες όπου η ζητούμενη τιμή στα ενοίκια υποχώρησε σε ποσοστό 31,7% σε ετήσια βάση και από 21,95 ευρώ ανά τ.μ. το α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 15 ευρώ ανά τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα εφέτος, σύμφωνα με τον ot.gr.

Υψηλότερη και χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά

Σε σχέση με το ύψος των ενοικίων στην επικράτεια, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης με 3,75 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 32,26 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο εφέτος η άνοδος στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο +4,2%, από το +6,7% του 2022 και το +1,3% του 2021.

Συνεχίζεται το ράλι στην Αττική

Στην Αττική , την «κούρσα» οδηγούν τα πολύ ακριβά νότια προάστια με τη μέση τιμή των ενοικίων  να έχει ξεπεράσει τα 11 ευρώ ανά τ.μ..

Οι τιμές των ενοικίων στις παραλιακές περιοχές της Αθήνας κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 6,7% μέσα σε ένα χρόνο, σχεδόν ανάλογη με εκείνη που σημείωσαν οι ζητούμενες τιμές των ενοικίων στον Πειραιά (+6,5% στα 8,25 ευρώ ανά τ.μ.). Υψηλή ήταν η αύξηση που σημειώθηκε και στα προάστια του Πειραιά, καθώς άγγιξε το +4,5% στα 7,03 ευρώ ανά τ.μ.

Στη δεύτερη θέση σε ότι αφορά το ύψος των ενοικίων βρίσκονται τα βόρεια προάστια με μέση τιμή στα 10,26 ευρώ ανά τ.μ. (+2,6%), ενώ ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας.

Το αξιοσημείωτο είναι πώς στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας τα σπίτια που ενοικιάζονται είναι στην πλειονότητά τους παλιά ωστόσο η μέση τιμή είναι ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένα στα 9,4 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 4,2%.

Στα ανατολικά προάστια οι μέσες οι ζητούμενες τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται στα 7,68 ευρώ ανά τ.μ. (+1,1%) και τα δυτικά σε 7,46 ευρώ ανά τ.μ. (+3,3%).

Πάντως η μεγαλύτερη άνοδος στην Αττική καταγράφηκε στις περιοχές που ανήκουν στο λεγόμενο υπόλοιπο του νομού (+10,3%, στα 8,33 ευρώ ανά τ.μ.).

Πιο ακριβά τα ενοίκια και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη άνοδος κατά 7% σημειώνεται στους περιφερειακούς δήμους όπου η μέση τιμή των ενοικίων είναι λίγο πάνω από τα 6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο η μέση τιμή είναι πλέον στα 8 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 6,7%.

Στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης οι μέσες ζητούμενες τιμές των ενοικίων ανέρχονται σε 3,75 ευρώ ανά τ.μ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση +3%.

Διψήφια ποσοστά ανόδου στην περιφέρεια

Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές ενοικίασης στις περισσότερες περιοχές, όπως σε Αργοσαρωνικό (+14,2%, στα 7,14 ευρώ ανά τ.μ.), Χανιά (+16,7%, στα 8,33 ευρώ ανά τ.μ.), Ρέθυμνο (+9,4%), Μαγνησία (+13,9%, στα 6,31 ευρώ ανά τ. μ.), Κέρκυρα (+14,2%, στα 8,6 ευρώ ανά τ.μ.), Ζάκυνθο, (+9,4%), Δωδεκάνησα (+5,5%, στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ.), Ιωάννινα (+5%, στα 7,5 ευρώ ανά τ.μ.), Ηράκλειο (+6,7%, στα 8 ευρώ ανά τ.μ.), Καβάλα (+3,8%) κ.ά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News