«Έπαθα καρκίνο από τη στενοχώρια» - Η αγωγή των 1,13 εκατ. ευρώ για την τραγωδία με το πεύκο (pics, vid)

Κρήτη
«Έπαθα καρκίνο από τη στενοχώρια» - Η αγωγή των 1,13 εκατ. ευρώ για την τραγωδία με το πεύκο (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωγή κατέθεσε η οικογένεια του Παναγιώτη Μητρέλου, που τον περασμένο Αύγουστο βρήκε τραγικό θάνατο όταν τον καταπλάκωσε πεύκο στη λ. Δημοκρατίας - 1,13 εκατ. ευρώ αξιώνει ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ψυχικής οδύνης των μελών της, η οικογένεια του άτυχου άνδρα

Αγωγή κατά του Δήμου Ηρακλείου κατατέθηκε χθες Δευτέρα 3 Απριλίου, από την οικογένεια του αδικοχαμένου Παναγιώτη Μητρέλου, ο οποίος βρήκε φρικτό τέλος τον περασμένο Αύγουστο, όταν καταπλακώθηκε από πεύκο που έπεσε ξαφνικά, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, την ώρα που ο άτυχος άνδρας περίμενε με το μηχανάκι του στο φανάρι...

Στην αγωγή, που κατατέθηκε από τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Βαγγέλη Στρατουδάκη ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, ζητείται να υποχρεωθεί ο Δήμος Ηρακλείου να καταβάλει στην οικογένεια συνολικά 1.130.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης των μελών της.

Συγκεκριμένα, ζητείται η υποχρέωση καταβολής χρηματικών ποσών σε συνολικά 10 συγγενείς του εκλιπόντος, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του και οι τρεις γιοι του (ο ένας εκ των οποίων ανήλικος). Το σύνολο των εν λόγω ποσών ανέρχεται στο 1.130.000 ευρώ.

Στο κείμενο της αγωγής γίνεται αρχικά αναφορά στο ότι το επίμαχο δέντρο ήταν πάνω από 110 ετών, καθώς κι ότι τα κλαδιά του είχαν αναπτυχθεί μονομερώς, προς τη λεωφόρο Δημοκρατίας, γεγονός που αναπόφευκτα μετατόπιζε το κέντρο βάρος όλου του δέντρου. Επισημαίνεται ότι κατά το τραγικό συμβάν ο εκλιπών δεν αντιλήφθηκε καν την επερχόμενη πτώση του δέντρου, καθώς δεν υπήρξε το παραμικρό σημάδι που θα μπορούσε να τον προειδοποιήσει.

Σημειώνεται ακόμη ότι «την ημέρα που συνέβη το μοιραίο αυτό δυστύχημα (18 Αυγούστου 2022) οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, καθώς υπήρχε άπνοια (παντελής έλλειψη ανέμων). Επίσης, έλαβε χώρα απογευματινή ώρα (18:05), που υπήρχε φυσικός φωτισμός και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καθαρή».

Ανατριχιαστική αποκάλυψη:

Κατόπιν, γίνεται καταγραφή των ενεργειών στις οποίες προχώρησε η οικογένεια του θανόντος μετά το συμβάν, μεταξύ των οποίων η εντολή εκπόνησης πραγματογνωμοσύνης για την πτώση του δέντρου σε δασολόγο-περιβαλλοντολόγο, προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της πτώσης. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω επιστήμονας δηλώθηκε ως τεχνικός σύμβουλος στους πραγματογνώμονες που διορίστηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα.

Συμπεράσματα-διαπιστώσεις

Στο κείμενο της αγωγής περιλαμβάνονται τα εξής συμπεράσματα και διαπιστώσεις του δασολόγο-περιβαλλοντολόγου:

«- Το δέντρο δεν είχε αναπτύξει ρίζες από την ανατολική πλευρά, από την πλευρά του δρόμου και σε βάθος 0,80 μ. (βάθος εκσκαφής πραγματογνωμοσύνης). Από εκεί και κάτω είχαν τοποθετηθεί τα καλώδια της υοπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ, που αυτό σημαίνει αφαίρεση χώματος τουλάχιστον σε βάθος ένα μέτρο ακόμα (αυτό δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν ρίζες από τον κορμό σε πλάτος 1 μέτρο και βάθος 0,80 μ.). Η επίχωση είχε γίνει με υλικά άγονα, αδρανή, όπως άμμος κ.ά., και αυτό δεν επέτρεψε στο δέντρο, μετά την αποκατάσταση της υπογειοποίησης, να αναπτύξει νέο ριζικό σύστημα.

- Διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας Porodaedalea pini ήταν αυτός που αποδόμησε και αποσύνθεσε κορμό και ρίζες. Ο μύκητας για να προσβάλλει το φυτό πρέπει να εισέλθει εντός του φυτού, από διακοπή της συνέχειας της προστατευτικής επιδερμίδας της ρίζας είτε του κορμού. Όσον αφορά στη ρίζα, αυτό μπορεί να προήλθε από τον “τραυματισμό” της στο βάθος του χρόνου από εκσκαφές που έγιναν είτε κατά την υπογειοποίηση των καλωδίων, είτε από την κατασκευή των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων».

«Την αποκλειστική υπαιτιότητα για την πρόκληση του ενδίκου δυστυχήματος, απότοκος του οποίου υπήρξε ο θάνατος του Παναγιώτη Μητρέλου, φέρει ο εναγόμενος (σ.σ. ο Δήμος Ηρακλείου), καθόσον δεν είχε προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο και τη φροντίδα του δέντρου, με αποτέλεσμα αυτό αφενός να στερεώνεται στο έδαφος σε τρία μόνο σημεία και όχι σε τέσσερα σημεία όπως απαιτείται, και αφετέρου να έχει προσβληθεί από τον μύκητα Prodaedalea pini, ο οποίος αποδόμησε και αποσύνθεσε τον κορμό και τις ρίζες του, γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην πτώση του. Επίσης, ο εναγόμενος δεν είχε προβεί σε πρόσφατο έλεγχο της φυσικής κατάστασης του δέντρου, όπως όφειλε και ήταν απαραίτητο δεδομένης της ηλικίας του (αφού ήταν αιωνόβιο), και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν κάνει στα αρμόδια τμήματα του Δήμου πολλοστοί δημότες Ηρακλείου, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες οδηγοί (...).

Σε κάθε περίπτωση, ο εναγόμενος οφείλει, μέσω των οργάνων του και των αρμόδιων Υπηρεσιών του, να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα δέντρα της περιφέρειάς του, να επισημαίνει τα επικίνδυνα για πτώση δέντρα, αυτά τα οποία έχουν προσβληθεί από ασθένειες και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία ανά περίπτωση μέτρα, όπως στήριγμα ή κλάδεμα ή ξερίζωμα. Το εν λόγω μοιραίο πεύκο τα τελευταία έτη “φώναζε” και επεδείκνυε το ίδιο την κατάστασή του και την επικινδυνότητά του, αφού οι ρίζες του δεν έβρισκαν χώρο στο υπέδαφος για να αναπτυχθούν και να επεκταθούν και για τον λόγο αυτό είχαν σπάσει τα πλακάκια του πεζοδρομίου επί της λεωφόρου Δημοκρατίας (...). Επίσης (...) ήταν εμφανέστατη η προσβολή του δέντρου από το μύκητα, ο οποίος ουσιαστικά “έτρωγε” το δέντρο επί σειρά ετών, δημιουργώντας μια κατάσταση σήψης στον κορμό αυτού και στο ριζικό σύστημα του δέντρου», αναφέρεται στην αγωγή.

Επίσης, σημειώνεται στην αγωγή ότι από την αυτοψία που διενεργήθηκε ήταν εμφανές ότι στο κέντρο του κορμού του δέντρου αποκαλύφθηκε μια τεράστια τρύπα, κάτι που δείχνει ότι είχε προκληθεί πλήρης σήψη. Σύμφωνα με την αγωγή, αποδείχτηκε το σαθρό ριζικό σύστημα του δέντρου, με αποτέλεσμα να χάσει τη στήριξη και την αντοχή του εξαιτίας της ασύμμετρης ανάπτυξής του. Σ’ αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα πάντα με την αγωγή, το μονομερές κλάδεμά του, το “πάχτωμα” του κορμού στο έδαφος, αλλά και πληγωμένες ρίζες από κάποια κατασκευαστική παρέμβαση.

Στο κείμενό της επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου είχε προβεί στην κοπή των κλαδιών με λάθος τρόπο (είχαν κοπεί από τη μια πλευρά), ενώ υπογραμμίζεται ακόμη ότι «και η ΔΕΗ και η ΔΕΥΑΗ κατά την εκτέλεση έργων υπογειοποίησης των δικτύων τους απέσπασαν παντελώς τμήμα των ριζών του εν λόγω πεύκου, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσουν το ριζικό του σύστημα. Ο Δήμος ουδέποτε επέβλεψε τις εργασίες των ανωτέρω Υπηρεσιών (...) παρόλο που είχε την υποχρέωση να παρίσταται και να επιβλέπει την εκτέλεση αυτών».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητείται η καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης συνολικού ύψους 1.130.000 ευρώ, ενώ αναφέρεται επιπρόσθετα «πρέπει να υποχρεωθεί με απόφαση του δικαστηρίου προσωρινά εκτελεστή, καθώς κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή συνεπάγεται ανεπανόρθωτη περιουσιακή βλάβη».

Χήρα Μητρέλου: «Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου»

Στο κείμενο της αγωγής περιλαμβάνονται οι ισχυρισμοί των 10 συγγενών που ζητούν την καταβολή χρηματικής εγγύησης λόγω ψυχικής οδύνης. Τα όσα αναφέρουν στα κείμενα που περιλαμβάνονται στην αγωγή, η χήρα Μητρέλου, τα παιδιά της, αλλά και ο πατέρας του 51χρονου, συγκλονίζουν.

Η σύζυγος του 51χρονου αναφέρεται στη σχέση της με τον εκλιπόντα. Περιγράφεται η γνωριμία του ζευγαριού τον Μάιο του 1992, ο αρραβώνας, η συγκατοίκηση και ο γάμος τους το 1995. Η χήρα Μητρέλου αναφέρει ότι η ίδια και ο 51χρονος δημιούργησαν μια ευτυχισμένη οικογένεια, καθώς κι ότι ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα εργατικός και το στήριγμα του σπιτιού τους. Τόνισε ακόμη ότι η σχέση τους δεν ήταν τυπική, αλλά ουσιαστική.

Όπως λέει η ίδια, μετά την τραγωδία «έχασε τη γη κάτω από τα πόδια» της και κατέβαλλε υπεράνθρωπη προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της για χάρη των παιδιών της, που υποφέρουν επίσης...

Η χήρα Μητρέλου ανέφερε ακόμη ότι ο σύζυγός της ήταν απόλυτα υγιής μέχρι την ημέρα θανάτου του, συμπληρώνοντας ότι πριν λίγες εβδομάδες διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά κι ότι οι γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι η κατάστασή της επιδεινώνεται λόγω της ψυχικής κατάστασης και του πόνου από την τραγική απώλεια του συζύγου της.

Από εκεί και πέρα, γίνεται αναφορά και στην ψυχική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τρεις γιοι του Παναγιώτη Μητρέλου, αλλά και οι υπόλοιποι συγγενείς του. Αναφορά γίνεται και σε σοβαρό πρόβλημα υγείας ενός εκ των παιδιών της οικογένειας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση υψηλού κόστους.

Συγκινητικός είναι και ο πατέρας του εκλιπόντος, ο οποίος μιλάει για την προσφυγική καταγωγή της οικογένειας Μητρέλου, η οποία έφτασε από τη Μυτιλήνη στο Ηράκλειο, και η οποία μεγάλωσε με πολλές στερήσεις τον Παναγιώτη. Εντούτοις, ο αδικοχαμένος Παναγιώτης ήταν από μικρό παιδί καλοσυνάτος κι ευγενικός, ενώ εξελίχθηκε σε έναν άνθρωπο γεμάτο αγάπη, έτοιμο να βοηθήσει τους πάντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News