Κρήτη: «Πονοκέφαλος» το ναυαγοσωστικό - Το αυξημένο κόστος και η ελάχιστη επιχορήγηση «βάζουν μέσα» τους δήμους (vid)

Κρήτη
Κρήτη: «Πονοκέφαλος» το ναυαγοσωστικό - Το αυξημένο κόστος και η ελάχιστη επιχορήγηση «βάζουν μέσα» τους δήμους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη ξεκινά και πάλι η νέα τουριστική σεζόν - Έντονα ανήσυχοι οι ναυαγοσώστες για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου - Οι τουρίστες καταφθάνουν αλλά οι ναυαγοσώστες… αργούν

«Φωτιά» στα ταμεία των τουριστικών δήμων της Κρήτης αναμένεται να βάλει και φέτος το ναυαγοσωστικό έργο, που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξαιτίας του αυξημένου κόστους και της ελάχιστης κρατικής επιχορήγησης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πέρυσι ο μεγαλύτερος δήμος του Ρεθύμνου «μπήκε μέσα» σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για να καταφέρει να υλοποιήσει το ναυαγοσωστικό έργο, ενώ φέτος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου που τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά, δεν υπάρχει δυνατότητα ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, με αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των πολιτών.

Σε σωστό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή το ναυαγοσωστικό έργο για τους τουριστικούς δήμους της Κρήτης, καθώς πρόκειται για ένα έργο που «βάζει μέσα» τα δημοτικά ταμεία, εξαιτίας του αυξημένου κόστους και της μειωμένης χρηματοδότησης από το κράτος.

Ενδεικτικά ο μητροπολιτικός δήμος του Ρεθύμνου πέρυσι «μπήκε μέσα» σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, αφού το έργο ανέρχεται στις 610 χιλιάδες ευρώ και η χρηματοδότηση που έλαβε ήταν μόλις 140 χιλιάδες ευρώ.

Και φέτος η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου με λήξη τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφήνοντας όμως στην ουσία ακάλυπτους τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, που τα ξενοδοχεία θα έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες τους για τους αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού.

Το σχέδιο για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του δήμου Ρεθύμνου προβλέπει φέτος την εγκατάσταση 19 πύργων στις παραλίες της Επισκοπής, του Κουμπέ, της μεγάλης παραλίας της πόλης, του Πλατανιά – Άδελε, της παραλίας στο Σφακάκι και της παραλίας της Σκαλέτας. Επιπλέον το σχέδιο προβλέπει τέσσερα σκάφη από τον ανάδοχο, μαζί με οδηγό, ναυαγοσώστη και τέσσερις επόπτες, που σημαίνει ότι καθημερινά θα είναι επί ποδός 27 συνολικά άτομα τα οποία θα λειτουργούν ως «φύλακες άγγελοι» των λουομένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News