Ηράκλειο: Άναψαν ταφική πυρά για ερευνητικούς σκοπούς (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Άναψαν ταφική πυρά για ερευνητικούς σκοπούς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα, το οποίο στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση, κατανόηση και ανασύσταση των συνθηκών της καύσης, προσεγγίζοντας τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις αλλοιώσεις των σκελετικών καταλοίπων

Ένα πρωτοποριακό πείραμα που αφορά την καύση σωμάτων που έχουν αποσυντεθεί έλαβε χώρα στο χωριό Σοκαράς του Δήμου Γόρτυνας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΤΕΦΡΑ».

Παρουσία κόσμου έγινε το πειραματικό γεγονός με την ανοιχτή πυρά , όπου καιγόταν ένα ολόκληρο γουρούνι το οποίο έχει πεθάνει από φυσικά αίτια.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την επίδραση της φωτιάς στα ανθρώπινα οστά, συμπληρώνοντας το παζλ των στοιχείων από τα αρχαιολογικά δεδομένα.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα, το οποίο στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση, κατανόηση και ανασύσταση των συνθηκών της καύσης, προσεγγίζοντας τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις αλλοιώσεις των σκελετικών καταλοίπων.

Πολίτες παρακολούθησαν την πειραματική διαδικασία σε πραγματικό χρόνο. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της δράσης « Πειραματικές προσεγγίσεις στην αρχαιολογία: Η καύση των νεκρών».

Το ερευνητικό πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει την επίδραση της φωτιάς στα ανθρώπινα οστά και έχει διεπιστημονικό ενδιαφέρον καθώς συγκεντρώνονται πληροφορίες από επιστημονικούς χώρους όπως είναι η Ιατρική, η Αρχαιολογία και η Βιολογία.

Όπως πάντως διευκρινίζουν, στη Μινωϊκή Κρήτη δεν υπήρχε η καύση των νεκρών, όμως γινόταν χρήση της φωτιάς σε ταφικές τελετουργίες για να καίνε τα σαρκωμένα οστά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News