default-image

Γιάννης Αναστασάκης: Η εξομολόγηση για το πεύκο, η νέα μελέτη για τον κόλπο Δέρματα και η απόφαση για τον Δήμο (vid)

Κρήτη
Γιάννης Αναστασάκης: Η εξομολόγηση για το πεύκο, η νέα μελέτη για τον κόλπο Δέρματα και η απόφαση για τον Δήμο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Αναστασάκης αποκάλυψε ότι τον είχε αναζητήσει η Αστυνομία στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά μιλάει με την Περιφέρεια, και πως σύντομα θα έρθει αυτόματος αποκλεισμός στους πεζόδρομους

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μείζονα ζητήματα που αφορούν τον ίδιο αλλά και τον Δήμο Ηρακλείου.

Ο κ. Αναστασάκης ξεκαθάρισε πως δε θα αναλάβει την παράταξη “Δύναμη Πολιτών” και πως δε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά είπε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι τελικά υποψήφιος στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ μίλησε για τη φοβερή τραγωδία με το πεύκο στη λεωφόρο Δημοκρατίας, κάνοντας σαφές πως άλλαξε ο τρόπος κατανόησης του πρασίνου στο αστικό Ηράκλειο. Ο κ. Αναστασάκης μίλησε για τον κόλπο του Δερματά, οραματικά έργα, αλλά και για το τραμ, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως η δημιουργία του είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση και πρωτοβουλία και πως, αν δεν το αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνει!

Ο κ. Αναστασάκης προχώρησε σε αποκαλύψεις για την τραγωδία με την πτώση του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου έχασε τη ζωή του ο δικυκλιστής Παναγιώτης Μητρέλος. Ο κ. Αναστασάκης είπε ότι το γεγονός αυτό επισκίασε τα 9 χρόνια θητείας του ως αντιδήμαρχος (Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων) και πιο συγκεκριμένα ο θάνατος ανθρώπου ύστερα από πτώση πεύκου. Ο ίδιος εξήγησε αρχικά πως ήταν σαν “κεραυνός εν αιθρία” το τηλεφώνημα που έλαβε για τον θάνατο του δικυκλιστή από το πεύκο, λέγοντας ότι δεν το πίστευε.

«Χάθηκε ένας συμπολίτης μας σαν “κεραυνός εν αιθρία”. Πρώτη φορά επέλεξα ύστερα από 9 χρόνια να πάω οικογενειακές διακοπές στην Πρέβεζα. Φτάνω και κάθομαι σ’ ένα πεζούλι να ξεκουραστώ και δεν το πίστευα. Μου ήρθε στο μυαλό το δέντρο και δεν μπορούσα να το συνδέσω με κάτι. Πίστευα πως δεν ήταν αλήθεια και υπήρξε λανθασμένη πληροφόρηση. Συνέβησαν μια πληθώρα από απρόοπτα γεγονότα. Ήταν μια τρελή κατάσταση», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασάκης παραδέχτηκε ότι, όπως αναζητήθηκε ο προϊστάμενος Πρασίνου αμέσως μετά το περιστατικό και συνελήφθη από την Αστυνομία, αναζητήθηκε και εκείνος για τον ίδιο λόγο, όμως βρισκόταν εκτός Κρήτης, έδωσε εξηγήσεις και αμέσως μετά που επέστρεψε στο Ηράκλειο μετέβη σε συγκεκριμένη ημέρα στην Αστυνομία για να συλληφθεί.

Συγκεκριμένα είπε: «Έδωσα εξήγηση ότι ήμουν εκτός Κρήτης και ορίσαμε ημέρα κατάθεσης. Μία μέρα χρειάστηκε. Είχα ήδη εκατοντάδες τηλεφωνήματα και άπειρες ώρες να αναλύουμε και πιο συγκεκριμένα τι είχαμε κάνει, το είχαμε ελέγξει κ.λπ. Το πόρισμα των δασολόγων έλεγε πως ούτε ο φλοιός ήταν αλλοιωμένος, ούτε οι πλάκες ήταν σηκωμένες, ούτε είχαμε αίτηση να ελέγξουμε το δέντρο», είπε.

Ο κ. Αναστασάκης υποστήριξε πως η πτώση του πεύκου άλλαξε τον τρόπο κατανόησης της προστασίας του αστικού πρασίνου.

«Η απώλεια του ανθρώπου άλλαξε τη ζωή μας, τον τρόπο αντίληψής μας για το πράσινο. Κατάλαβα ότι πάσχει το αστικό πράσινο ως γνώση των δασολόγων και των γεωπόνων και λίγο παραπάνω στο Ηράκλειο, γιατί έχουν εγκλωβιστεί όλα αυτά τα δέντρα σ’ ένα άναρχο οικιστικό περιβάλλον. Το δέντρο ήταν 100 ετών. Φάνηκε ότι είχαν κοπεί ρίζες προ 20 ετών από τη μία πλευρά του δρόμου και ενδεχομένως πάλι προ 20 ετών είχαν κοπεί ρίζες από την πλευρά του καταστήματος και το δέντρο βρισκόταν στον αέρα, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς», υπογράμμισε.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Οραματικά έργα

Ο Λευτέρης Συμβουλάκης ρώτησε τον κ. Αναστασάκη εάν η δημοτική Αρχή που υποστηρίζει αφήνει ένα οραματικό έργο για την επόμενη δημοτική Αρχή, με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου να απαντάει: «Έχουμε τρία έργα αναστηλώσεων. Έχουμε ένα μεγάλο πρότζεκτ, όπως είναι τα ενετικά τείχη, τα οποία απαιτούν πολύ περισσότερα από ένα έργο. Έχουμε εκτιμήσει ένα κόστος πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το ανισόπεδο κομμάτι, αναψυκτήρια και φώτα σήμανσης. Άρα, οι τουρίστες θα πάνε να το επισκεφτούν. Στην τάφρο κάνουμε τον Ευκάλυπτο, την Μπαντουβά και το πάρκο του Γεωργιάδη. Το μόνο που μας λείπουν είναι οι αναστηλώσεις, που είναι ενταγμένες επίσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Περάσαμε μεγάλη ταλαιπωρία. Έχουμε το έργο της μετακίνησης των γηπέδων τένις και το πάρκο της Νεολαίας, που είναι ενταγμένα για χρηματοδότηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το μόνο που μας λείπει είναι οι αναστηλώσεις. Και όσον αφορά στο παραθαλάσσιο κομμάτι, πήραμε την αρμοδιότητα. Το έργο είναι αυτοτελές. Η επόμενη δημοτική Αρχή πρέπει απ’ όλο αυτό το πρότζεκτ να παράξει έσοδα για τον Δήμο».

Αυτόματα κολονάκια

Ο κ. Αναστασάκης αποκάλυψε ακόμη ότι «ο Δήμος Ηρακλείου έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους και συνεργαζόμαστε με έναν φορέα για να κάνουμε αυτόματο αποκλεισμό των πεζοδρόμων. Αυτόματα ανοίγουν τις ώρες τροφοδοσίας και κλείνουν τις υπόλοιπες ώρες, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις, όπως στη Λιουμπλιάνα. Είναι θέμα μερικών μηνών. Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει τον Οκτώβριο».

Σε ό,τι αφορά την πιάτσα ταξί στο τέλος της οδού Ίδης, αυτή αναμένεται να λειτουργήσει σε 15 ημέρες, σύμφωνα με παρέμβαση του προέδρου ταξί Λευτέρη Πετράκη, καθώς απομένει μόνο η υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.

Κόλπος Δερματά

Ο κ. Αναστασάκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ο κόλπος του Δερματά στην αναθεωρημένη του έκδοση θα συμπεριλάβει τον δυτικό κόλπο στην πλευρά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Ήταν αναπλασμένος, αλλά τον πήρε η θάλασσα. Ο Λευτέρης Συμβουλάκης ρώτησε τι σχεδιάζει να κάνει η δημοτική Αρχή για να επιλύσει το πρόβλημα, με τον κ. Αναστασάκη να απαντάει: «Τελειώσαμε τη μελέτη. Έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες από την κ. Χριστοδουλάκη στην Κτηματική να συστήσει την Επιτροπή Εκτίμησης και Διάβρωσης των ακτών. Είναι ένα γραφειοκρατικό όργανο. Την έκανε. Αναμένεται να επισκεφτεί την περιοχή πριν το Πάσχα. Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει είναι να υπάρξει προσάμμωση και θα υπάρξουν δύο αστικές παραλίες. Το να δημοπρατηθούν είναι λίγο δύσκολο. Έχουμε βάλει στόχο να την ωριμάσουμε. Και κρατάμε μια πρόβλεψη 5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα στοιχεία ανάπτυξης. Διαχειριζόμαστε εμείς αυτό το κονδύλι από ένα μικρό ΕΣΠΑ ως μητροπολιτικός Δήμος. Και έχουμε εντάξει στα 5 εκατ. ευρώ τον κόλπο του Δερματά. Είναι ένα οραματικό έργο».

Τραμ

Μείζον ζήτημα, που έχει απασχολήσει τους Κρητικούς, είναι και το τραμ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασάκης, η δημιουργία τραμ είναι δύσκολη, ενώ χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία και απόφαση.

«Η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σχετικά με το εάν θα γίνει τραμ στο Ηράκλειο. Εφόσον ληφθεί πολιτική απόφαση, το τεχνικό σκέλος είναι εύκολο. Δε θεωρώ πως θα γίνει τραμ. Έπρεπε να είχε ληφθεί η πολιτική απόφαση εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, πώς θα αλλάξουν οι δρόμοι; Δε το βλέπω εύκολο. Το βλέπω απολύτως δίκαιο, αλλά όχι εύκολο. Το ζήτημα είναι τι χρειαζόμαστε; Όταν έχουμε mini bus που δουλεύουν στην ίδια λογική, εάν τα κάνουμε μικρά και ηλεκτρικά, το πρόβλημα θα είναι πως δεν πατάνε στις ράγες; Δε μου αρέσει η θεωρία. Όταν έχουμε 1 εκατ. επιβάτες στα mini bus, δεν μπορώ να πω πως δεν πέτυχε το συγκεκριμένο εγχείρημα. Δεν είναι δουλειά του Δήμου ούτε της Περιφέρειας. Δεν τίθεται θέμα μη γνώσης. Αλλά η απόφαση για τραμ δεν ήταν στις αποφάσεις προτεραιότητας.

Τι κάνουμε; Δίνουμε μια άμεση λύση στους δημότες και πλέον διεκδικούμε όλοι μαζί (έχει γίνει δίκτυο των Δήμων Κρήτης και της ΠΕΔ) πως πρέπει να υπάρξει ένας σιδηρόδρομος Κρήτης, ο οποίος θα συνδέεται με το αεροδρόμιο Καστελίου», τόνισε.

Εγκαταλείπει τον Δήμο, συζητήσεις με την Περιφέρεια

Ο νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, απαντώντας αν θα ξανακατέβει στον Δήμο Ηρακλείου ή θα μεταφερθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, απάντησε ότι το σίγουρο είναι πως δεν αναλαμβάνει τη “Δύναμη Πολιτών”, ούτε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, ούτε θα είναι αντιδήμαρχος από το 2024, λέγοντας ότι φεύγει από τον Δήμο, όμως αναφερόμενος στην Περιφέρεια, είπε ότι έχει κάνει συζητήσεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω μια απόφαση να πάρω. Σίγουρο είναι πως θα είμαι υποψήφιος. Αλλά είναι σίγουρο επίσης πως δε θα είμαι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων την Πρωτοχρονιά του 2024. Δεν έχω πάρει την οριστική απόφαση. Δε θα την πάρω μόνος μου. Έχω πολλούς συνεργάτες, φίλους, τους οποίους θα ρωτήσω. Εάν χρειαστεί με κάποιον να συνεργαστώ, θα υπάρξει μια διεξοδική συζήτηση, καθώς μετά από 9 χρόνια αντιδήμαρχος, έχω λόγο για τα πράγματα και το τι θα ήθελα. Δεν είναι αυτοσκοπός. Είμαι χαρούμενος και χωρίς καμία θέση. Έχω μια δουλειά που μου επιτρέπει να την ασκήσω επαγγελματικά. Οι εθνικές εκλογές είναι μείζον. Έχω κάνει συζητήσεις με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον Δήμο, αλλά και με την Περιφέρεια. Αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη», τόνισε, ενώ συνέχισε: «Δε θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος την περίοδο που διανύουμε. Ύστερα από δύο θητείες, θέλω μια ανανέωση. Δε σημαίνει ότι θα ξεκουραστώ. Δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, στο αίμα μου. Θέλω κάτι διαφορετικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News