ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει το ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει το ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία - Την προσοχή των παραγωγών εφιστά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου το αργότερο, ίσως και στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, “ανοίγει”, όπως αναμένεται, η πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να γίνουν οι πιο κρίσιμες, εδώ και πολλά χρόνια, διαδικασίες ενεργοποίησης της Ενιαίας Αίτησης Ενεργοποίησης των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων από τους ενδιαφερομένους.

Και θεωρούνται οι πιο κρίσιμες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και στέλεχος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Μύρωνα Χιλετζάκη, αφού πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τα στοιχεία που θα εισαχθούν στο σύστημα θα “ακολουθούν” τους παραγωγούς και για τα επόμενα χρόνια!

«Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα, όπως μας έχουν πει. Φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά. Είναι η χρονιά-ορόσημο για την Προγραμματική Περίοδο 2023-2027. Διότι, η φετινή ενεργοποίηση θα ακολουθεί τον παραγωγό για όλη την Προγραμματική Περίοδο», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ και στέλεχος της ΕΘΕΑΣ Μύρωνα Χιλετζάκη.

«Προσπαθούμε να πετύχουμε μία προσαρμογή στην ΚΑΠ για τα πρώτα δύο χρόνια 2023-2024, με τρόπο ώστε να γίνει μια ασφαλής ενεργοποίηση. Και αυτή την ασφαλή ενεργοποίηση μόνο με την εμπειρία των συνεταιριστικών οργανώσεων και με την καθοδήγηση της ΕΘΕΑΣ και του γενικού διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, που είναι ο Μόσχος Κορασίδης, μπορούμε να την έχουμε», όπως συμπλήρωσε προς το neakriti.gr ο συνεταιριστής.

«Μιλάμε για έναν γνώστη της υπόθεσης, αφού ήταν παλιότερα πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και γενικός γραμματέας του υπουργείου και επί σειρά ετών μιλάει εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες για τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μας. Είμαι ρεαλιστής και το λέω γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, σε όλες τις διαπραγματεύσεις και σε όλες τις εκπροσωπήσεις η ΕΘΕΑΣ είναι αυτή που παρίσταται. Είναι το μόνο νομοθετημένο όργανο σε όλη την ελληνική επικράτεια, βάσει του νόμου Βορίδη περί των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, και είναι το μόνο επίσημο αγροτικό όργανο, που μιλάμε με το υπουργείο και τις Βρυξέλλες για τη νέα Προγραμματική Περίοδο», εξηγεί ο συνεταιριστής.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως ο ρόλος της ΕΑΣΗ, που είναι το μόνο μέλος της ΕΘΕΑΣ από την Κρήτη, είναι καθοριστικός. «Εγώ στο Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ εκπροσωπώ ως αντιπρόεδρος της διοίκησης του συλλόγου των αγροτικών συνεταιρισμών με τζίρο κάτω των 500.000 ευρώ. Δηλαδή τον “λαό”. Ενώ τις οργανώσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ τις εκπροσωπεί ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, που είναι και αυτός μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ στον σύλλογο των μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων»...

Στο μεταξύ, ο Μύρων Χιλετζάκης, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, θεωρεί πολύ δύσκολη την αναστολή της ισχύος των οικολογικών σχημάτων, βάσει των οποίων θα καθορίζονται και τα συνολικά ποσά των αγροτικών ενισχύσεων. «Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε πολλά χρήματα εξαιτίας των οικολογικών σχημάτων. Όταν τα χαράξουμε σωστά και έχουμε τη σωστή καθοδήγηση, δε θα έχουμε μεγάλες απώλειες», όπως συμπληρώνει.

Επίσης υπενθυμίζει ότι θα καταργηθεί πλήρως τα ιστορικά δικαιώματα, μέσα από μία σταδιακή κατάργησή τους μέχρι το 2025.

Πάντως, ο ίδιος καλεί τους δικαιούχους παραγωγούς να έχουν υπομονή. «Είναι μια χρονιά που πρέπει τα πράγματα να γίνουν σωστά. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε να έχουμε άπλετο χρόνο να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή ενεργοποίηση. Πάντως, εννοείται ότι θα δοθεί παράταση και φέτος, γιατί η χρονιά φέτος είναι καθοριστική και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διαφορετικά», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έξτρα επιδότηση για βιολογικό ελαιόλαδο

Όσο για τη δυνατότητα διεκδίκησης ξεχωριστών κονδυλίων μέσα από τη νέα ΚΑΠ για την ελαιοκαλλιέργεια, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, λέει όμως ότι ανοίγονται σπουδαίες προοπτικές για την παραγωγή του βιολογικού ελαιολάδου.

«Δε φαίνεται να μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε πιο εντατικά την καλλιέργεια της βιολογικής ελιάς. Δηλαδή, όσοι είναι βιοκαλλιεργητές, αυτοί θα μπορέσουν να δουν κάποια έξτρα επιδότηση από τη νέα ΚΑΠ και το προϊόν τους θα τους αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με το συμβατικό. Άλλωστε, είναι και οι παραγωγοί που δεν έχουν προβλήματα από τις κομπίνες με τις νοθείες, αφού το βιολογικό ελαιόλαδο είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται και με τα προβλεπόμενα παραστατικά, που θα πιστοποιούν πως πρόκειται για ένα προϊόν βιολογικό», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η ΕΑΣΗ δηλώνει “παρούσα” στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, καθώς και σε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται. Οι Συνεταιρισμοί στα χωριά θα βοηθήσουν στη συγκέντρωση των αιτήσεων των δικαιούχων παραγωγών, μέσα από έναν μηχανισμό που θα στηθεί και φέτος, ώστε να γίνουν όλα έγκαιρα, όσο και σωστά. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων λειτουργεί μία αίθουσα ενεργοποίησης δικαιωμάτων, πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα αναγκαία συστήματα, με εργαζόμενους που έχουν απόλυτη εμπειρία και εξειδίκευση γύρω από τις ενεργοποιήσεις, τις διορθώσεις, τις μεταβιβάσεις κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News