Ηράκλειο: “Κλείδωσε” η 48ωρη απεργία των συμβασιούχων με επιπτώσεις και στην Καθαριότητα

Κρήτη
Ηράκλειο: “Κλείδωσε” η 48ωρη απεργία των συμβασιούχων με επιπτώσεις και στην Καθαριότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις 9 το βράδυ της Κυριακής ως τις 9 το βράδυ της Τρίτης η απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το ΕΚΗ, με αίτημα την παράταση των συμβάσεων για συμβασιούχους σε Δήμους του ν. Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης

Για τις 9 το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής 2 Απριλίου (με διάρκεια ως τις 9 το βράδυ της Τρίτης 4 Απριλίου) “κλείδωσε” η 48ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με αίτημα την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας ενός πολύ μεγάλου αριθμού περί των 1.200 συμβασιούχων-παρατασιούχων σε Δήμους του νομού Ηρακλείου και στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ μένει να διαφανεί τις επόμενες ημέρες το αν η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα, με τη συμμετοχή δηλαδή και των μόνιμων υπαλλήλων.

Εντωμεταξύ, στον απόηχο των προχθεσινών εντάσεων και “παρατράγουδων” κατά το προγραμματισμένο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που τελικά ακυρώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, το Συμβούλιο συνεδρίασε διά περιφοράς χθες το πρωί και εξέδωσε ομόφωνη απόφαση υπέρ της παραμονής των εργαζομένων στις θέσεις τους, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της αγωγής τους.

Η χθεσινή διά περιφοράς απόφαση δεν ήταν πάντως ακριβώς αυτό που είχαν ζητήσει οι συμβασιούχοι. Και αυτό γιατί δεν κάνει λόγο ρητώς για ευθεία αποδοχή των ασφαλιστικών μέτρων τους, όπως οι ίδιοι ζήτησαν, αλλά διατυπώνει με έμμεσο τρόπο την αποδοχή-συγκατάθεση επί των ασφαλιστικών μέτρων, κάνοντας λόγο για αναγκαία παραμονή τους στην εργασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί των αγωγών τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος...

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

«Αποφασίζουμε ομόφωνα: Ότι συντρέχουν βάσιμοι και σημαντικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι απασχολούμενοι που έχουν ασκήσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων να διατηρηθούν προσωρινά στη θέση τους μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής τους, καθώς καταλαμβάνουν θέσεις που δε δύνανται να προκηρυχθούν, αφού δεν θα είναι δυνατή η πρόσληψη άλλου προσωπικού προς αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα να απειλείται κίνδυνος στη δημόσια υγεία αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, λαμβάνοντας επιπροσθέτως υπόψη τον μεγάλο φόρτο εργασιών που προκύπτουν αποκλειστικά από τις εκλογικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και η ίδια η ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων πολλαπλών εκλογών», αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τους συμβασιούχους.

Η προκήρυξη 48ωρης απεργίας από το ΕΚΗ

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμπαραστέκεται στους παρατασιούχους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτώντας την εκ νέου παράταση των συμβάσεων εργασίας τους και κηρύσσει 48ωρη απεργία για τους συμβασιούχους των Δήμων του νομού Ηρακλείου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. Η κινητοποίηση των συμβασιούχων θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ της Κυριακής 2 Απριλίου και θα τελειώσει στις 9 το βράδυ της Τρίτης 4 Απριλίου. Πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη έπειτα από το έκτακτο διά περιφοράς Δ.Σ. του ΕΚΗ, με τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους συμβασιούχους-παρατασιoύχους, που βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες θέσεις εργασίας», γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η παράταση των συμβάσεων των παραπάνω εργαζομένων, αφού:

  • Είναι αδύνατη η άμεση αντικατάστασή τους (δεδομένου ότι από τις 13/3/2023, με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις λόγω προεκλογικής περιόδου),
  • Είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εθνικών εκλογών,
  • Λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, η ανάγκη διατήρησης των εργαζομένων στις συγκεκριμένες θέσεις είναι αυξημένη, ιδιαίτερα για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Συντρέχουν, λοιπόν, βάσιμοι και σημαντικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, έως ότου βρεθεί πολιτική λύση από την κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές, για τη μόνιμη κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας».

Μάλιστα, τις επόμενες ώρες δικαστικός επιμελητής θα αποδώσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΗ στους Δήμους Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδος, Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων, Γορτύνης, Φαιστού, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες.

Το ΕΚΗ ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, με σκοπό την παύση “ομηρίας” όλων αυτών των εργαζομένων, που εκτελούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι τα Σωματεία των ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με το ΕΚΗ, έχουν αποστείλει προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς σχέδιο νόμου για τη μόνιμη επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Διαμαρτυρία σήμερα στο Δημαρχείο - Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκφράζει την αμέριστη στήριξη και τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων των Δήμων, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News