«Φλερτάρει» με τα 2 ευρώ η βενζίνη κοντά στο Πάσχα - «Ράλι» στις τιμές καυσίμων και στην Κρήτη

Κρήτη
«Φλερτάρει» με τα 2 ευρώ η βενζίνη κοντά στο Πάσχα - «Ράλι» στις τιμές καυσίμων και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για τη βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν την 1η Μαρτίου στα 1,897 ευρώ το λίτρο και προχθές Δευτέρα 27 Μαρτίου ήταν 1,900 ευρώ

Ανοιχτό είναι το σενάριο να αγγίξει η βενζίνη τα 2 ευρώ το λίτρο την περίοδο του Πάσχα, με τους κατοίκους του νησιού να ανησυχούν για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, όπως είχε γίνει πέρυσι. Όπως διαμηνύουν εκπρόσωποι του κλάδου, το σενάριο είναι πολύ πιθανό, λαμβάνοντας υπόψη τις ανοδικές τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες.

Μετά τις διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων της προηγούμενης εβδομάδας, προχθές Δευτέρα 27 Μαρτίου, σημείωσαν “ράλι” ανόδου, για να δείξουν σημάδια μικρή υποχώρησης νωρίς χθες το πρωί, ενώ κινούνται και πάλι ανοδικά. Είναι άξιο αναφοράς πως εκπρόσωποι των πρατηριούχων και πρατηριούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως από τον Μάιο κι έπειτα η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Ειδικότερα, πιθανή είναι η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στα 2 ευρώ. Η τιμή της βενζίνης καθορίζεται από τις διεθνείς τάσεις, οι οποίες μέχρι και σήμερα καταδεικνύουν πως μέρα με τη μέρα θα έχουμε αυξήσεις. Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, το brent κερδίζει 67 σεντς ή 0,86% και διαμορφώνεται στα 78,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο κατά 60 σεντς, αυξημένο κατά 0,82% και βρίσκεται στα 73,3 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά κινούνται ανοδικά. Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για τη βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν την 1η Μαρτίου στα 1,897 ευρώ το λίτρο και προχθές Δευτέρα 27 Μαρτίου ήταν 1,900 ευρώ. Αντίστοιχα το diesel κίνησης ήταν στα 1,702 ευρώ το λίτρο και προχθές υποχώρησε στα 1,664 ευρώ το λίτρο.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι: τι θα γίνει με το Πάσχα;

Ο ιδιοκτήτης πρατηρίων καυσίμων Σταύρος Κουμουλάς, μιλώντας στο neakriti.gr έκανε σαφές πως είναι πιθανό να δούμε τη βενζίνη στα 2 ευρώ/λίτρο την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Όπως εξήγησε στο neakriti.gr, «αυτήν την εβδομάδα οι τιμές των καυσίμων είναι συνεχώς ανοδικές. Το Πάσχα είναι αρκετά μακριά (σε τρεις εβδομάδες) και είναι δύσκολο να προβλέψουμε με απόλυτη σιγουριά πως η τιμή της βενζίνης θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο. Εάν εκτιμήσουμε πως τώρα, που βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα και η τιμή είναι 1,88-1,89 ευρώ/λίτρο, είναι πολύ πιθανό το Πάσχα η τιμή της βενζίνης να βρίσκεται στα 2 ευρώ με βάση τις ενδείξεις, που είναι ευνοϊκές. Είναι πιθανό να δούμε τη βενζίνη στα 2 ευρώ και αν όχι μέσα στα αστικά κέντρα του Ηρακλείου, τουλάχιστον στην ενδοχώρα. Είμαστε μακριά να το εικάσουμε, αλλά με βάση τα δεδομένα που έχουμε είναι πιθανό να δούμε τη βενζίνη στην τιμή αυτή».

Αποκλιμάκωση τον Μάιο

Είναι άξιο αναφοράς πως ο κ. Κουμουλάς υποστήριξε ότι, με βάση τις διεθνείς τάσεις, αναμένεται αποκλιμάκωση τιμών όσο πηγαίνουμε προς τον Μάιο, με τον ίδιο να εκφράζει την αισιοδοξία πως το καλοκαίρι δε θα δούμε ραγδαία αύξηση τιμών στα καύσιμα.

«Πιστεύω πως πλησιάζοντας προς τον Μάιο θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών. Δε θεωρώ πως θα μας βρει το καλοκαίρι με αυξημένες τιμές στα καύσιμα, είτε στο πετρέλαιο κίνησης είτε στην αμόλυβδη βενζίνη. Από τον Μάιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Και οι διεθνείς τάσεις και τιμές καταδεικνύουν πως από τον Μάιο θα έχουμε αποκλιμάκωση. Θα είναι έκπληξη εάν συμβεί κάτι διαφορετικό», είπε ο κ. Κουμουλάς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης υποστήριξε πως το μόνο σίγουρο είναι αυξήσεις τιμών που θα βλέπουμε μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα. Όλα είναι ρευστά.

«Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτε. Αυτό που βλέπουμε είναι πως ο ΟΠΕΚ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση και, σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, θα ανέβουν οι τιμές. Ουσιαστικά, οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Είχαμε το μεγάλο θέμα με τις τράπεζες. Υπήρχε τεράστια πτώση του αργού πετρελαίου, αλλά δεν είχαμε πτώση στις αντλίες. Υπήρξε πτώση της τάξης του 15% στο αργό πετρέλαιο. Και οι τιμές των διυλιστηρίων δεν είχαν καμία πτώση. Ανέβαινε όμως η τιμή της αμόλυβδης. Οι τιμές των διυλιστηρίων πέφτουν αργά και χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε 5,5% άνοδο του αργού πετρελαίου και σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε 1,5% άνοδο επιπλέον. Αναμένουμε να έχουμε αυξήσει στην τιμή των καυσίμων την επόμενη εβδομάδα. Το εάν φτάσει τα 2 ευρώ το Πάσχα δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα. Είμαστε γενικώς σε μια εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο κ. Σαμόλης.

Απόκλιση 11% στα έσοδα από τον ΕΦΚ

Είναι άξιο αναφοράς, μεταξύ άλλων, πως με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%. Πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δε διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.

Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό, αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ., έναντι στόχου 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News