Οδικό "λίφτινγκ" στο Κοκκίνη Χάνι: Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για την ασφαλτόστρωση της "βομβαρδισμένης" παλιάς εθνικής οδού

Κρήτη
Οδικό "λίφτινγκ" στο Κοκκίνη Χάνι: Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για την ασφαλτόστρωση της "βομβαρδισμένης" παλιάς εθνικής οδού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παλιά εθνικής οδός, ως κεντρικός δρόμος που διασχίζει το τουριστικό τόξο Βαθειανός Κάμπος-Κοκκίνη Χάνι , με τα αναρίθμητα σαμαράκια και τις λακκούβες έχει βγάλει εδώ και χρόνια στα "κάγκελα" τους κατοίκους

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου, σε Βαθειανό Κάμπο και Κοκκίνη Χάνι, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών ασφαλτόστρωσης επί της παλιάς εθνικής οδού.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο εδώ και πολύ καιρό “λίφτινγκ” στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τις δύο τουριστικές περιοχές, με τους κατοίκους να έχουν προχωρήσει ακόμα και σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τα “χάλια” που εμφανίζει. Τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα που φέρνουν αναπόφευκτα και ταλαιπωρία σε περίοικους και διερχόμενους οδηγούς θα ισχύσουν ως την 1η Ιουνίου, με ένα πολυήμερο διάλειμμα από τις 7 Απριλίου ως τις 23 Απριλίου λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Ειδικότερα, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, ανακοινώνεται η εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα πλαίσια του υποέργου “Συντήρηση τμημάτων της παλαιάς εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, στον Βαθειανό Κάμπο και στο Κοκκίνη Χάνι του Δ. Χερσονήσου”. Ειδικότερα, θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της παλαιάς εθνικής οδού 90, στις περιοχές Βαθειανός Κάμπος και Κοκκίνη Χάνι του Δήμου Χερσονήσου για την εκτέλεση εργασιών ασφαλτόστρωσης, καθαρισμό τάφρων και διαγράμμιση οδού, οι οποίες θα ισχύσουν κατά το χρονικό διάστημα από την 22η/03/2023 έως την 1η/06/2023, εξαιρούμενης της περιόδου από την 7η/04/2023 έως 23/04/2023 (χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η κυκλοφορία των οχημάτων κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα διεξάγεται/εκτρέπεται σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας και θα διεξάγεται εναλλάξ, ενώ κατά την εκτέλεση εργασιών διαγράμμισης των οριογραμμών και της μονής διακεκομμένης γραμμής η κυκλοφορία θα διεξάγεται με στένωση των λωρίδων κυκλοφορίας. Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί που σκοπεύουν να μετακινηθούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία, να ενημερώνονται για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να συμμορφώνονται στις πληροφοριακές πινακίδες, την εργοταξιακή σήμανση καθώς και στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων».

Το “λίφτινγκ”

Το οδικό… “λίφτινγκ” στις 2 τουριστικές αυτές περιοχές του δήμου Χερσονήσου γίνεται στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου “Συντήρηση τμημάτων της ΠΕΟ 90 στον Βαθειανό Κάμπο, Κοκκίνη Χάνι και λιμάνι Χερσονήσου”.

Η σύμβαση, με προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο ευρώ, είχε υπογραφεί στις 24 Οκτωβρίου 2022 από τον περιφερειάρχη Κρήτης, προβλέποντας τις εξής παρεμβάσεις: Συντήρηση τμημάτων του οδικού δικτύου της ΠΕΟ 90 στις θέσεις Βαθειανός Κάμπος, Κοκκίνη Χάνι και λιμάνι Χερσονήσου του δήμου Χερσονήσου. Το οδόστρωμα της ΠΕΟ 90 στο τμήμα αυτό παρουσιάζει φθορές, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, και η αντιμετώπισή τους χαρακτηρίζεται αναγκαία όσο και επείγουσα. Παραμορφώσεις ή στρεβλώσεις της επιφάνειας του οδοστρώματος είναι έντονες σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας της οδού, αφού ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι ιδιαίτερα αυξημένος τους καλοκαιρινούς μήνες. Κυριότερες μορφές αστοχίας της κατηγορίας των παραμορφώσεων είναι τοπικές καθιζήσεις, διογκώσεις και εγκάρσιες πτυχώσεις.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κοκκίνη Χάνι

Η κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παλιά εθνική οδός, ως κεντρικός δρόμος που διασχίζει το τουριστικό τόξο Βαθειανός Κάμπος-Κοκκίνη Χάνι, με τα αναρίθμητα σαμαράκια και τις λακκούβες έχει βγάλει εδώ και χρόνια στα “κάγκελα” τους κατοίκους.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι μάλιστα, όταν στον ήδη προβληματικό κεντρικό δρόμο άρχισαν να εκτελούνται τομές και εργασίες στο πλαίσιο έργου για την επεξεργασία λυμάτων, οδηγώντας, πριν από 2 μήνες, σε μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κοκκίνη Χάνι.

Την αγανάκτησή τους για τις πολύμηνες εργασίες που εκτελούνται στον κεντρικό δρόμο του Κοκκίνη Χάνι (δηλαδή την παλιά εθνική οδό, όπως διέρχεται τον οικισμό), θυμίζοντας ένα σύγχρονο... γιοφύρι της Άρτας, εξέφρασαν προσερχόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πλήθος κάτοικοι της περιοχής, που σε οργισμένο τόνο ανέφεραν ότι εδώ και χρόνια ο τόπος τους είναι σε εγκατάλειψη. Διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση με τον δρόμο και το ιδιότυπο “ράβε-ξήλωνε” έχει πολυετή διάρκεια, οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι πλέον να αγωνιστούν, χρησιμοποιώντας όσους τρόπους τους δίνονται, προκειμένου να κερδίσουν την αξιοπρέπεια για τον τόπο τους, που όπως τόνισαν με οργή έχει χαθεί. Για απουσία οποιασδήποτε υποδομής ανάπτυξης στην περιοχή τους μίλησαν μόνιμοι κάτοικοι, που με παράπονο διευκρίνισαν ότι ζουν και δραστηριοποιούνται στον πιο τουριστικό δήμο της χώρας, φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες, κι όμως νιώθουν σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, αφημένοι στην εγκατάλειψη. «Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών», ανέφερε σε σχετική γραπτή ανακοίνωση, που είχε εκδώσει μια ημέρα πριν τη κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, επισημαίνοντας: «Πρόκειται όμως για παρεμβάσεις απαραίτητες στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων και της αξιοποίησης υδάτινων πόρων για άρδευση στις περιοχές Κοκκίνη Χάνι, Καρτερού και Βαθειανού Κάμπου. Με την ολοκλήρωση των έργων θα ακολουθήσει άμεσα η ασφαλτόστρωση του δρόμου, ώστε η περιοχή να αποκτήσει αφενός ένα σύγχρονο δίκτυο βιολογικού καθαρισμού και αφετέρου ένα νέο οδικό δίκτυο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των μετακινήσεων και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι από την Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη και αφότου έχουν ολοκληρωθεί πλήρως εργασίες, τομές και υπογειοποιήσεις δικτύων, ώστε να μη χρειαστεί να επέμβουν στη συνέχεια στο καινούργιο οδόστρωμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News