ΒΟΑΚ: Μετά από 3 χρόνια ξεκινούν τα έργα στην Κακιά Στροφή - Προβληματισμός λόγω έναρξης της τουριστικής σεζόν (vid)

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Μετά από 3 χρόνια ξεκινούν τα έργα στην Κακιά Στροφή - Προβληματισμός λόγω έναρξης της τουριστικής σεζόν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύστερα από 3 χρόνια καθυστερήσεων και δικαστικών περιπετειών μεταξύ των εργολάβων, αρχίζει η αποκατάσταση των κατολισθητικών φαινομένων επί του ΒΟΑΚ στην περιοχή Κακιά Στροφή πάνω από τη Λυγαριά - Τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εξέλιξη των εργασιών

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων και των κατολισθητικών φαινομένων επί του ΒΟΑΚ, στο ύψος της Κακιάς Στροφής, λίγο πριν τη Λυγαριά Ηρακλείου. Τρία χρόνια μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν. Ήδη, τοποθετήθηκαν φανάρια σε δύο σημεία του δρόμου με την κυκλοφορία να διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε οκτώ μήνες.

Η ύπαρξη του προβλήματος διαπιστώθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Ακολούθησαν δειγματοληπτικές γεωτρήσεις με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ότι η πλαγιά σέρνει προς τη θάλασσα… Εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου (καθώς από την πλευρά της θάλασσας υπάρχουν σπίτια), δρομολογήθηκε η αποκατάσταση του προβλήματος. Εντούτοις, ακολούθησαν σημαντικές καθυστερήσεις - εξαιτίας δικαστικής “περιπέτειας” - με τις επίμαχες εργασίες να ξεκινούν τελικά τρία χρόνια μετά…

Όπως έγινε γνωστό, για την αντιστήριξη του δρόμου θα κατασκευαστεί πασσαλότοιχος σε όλο το μήκος της Κακιάς Στροφής. Εξάλλου, το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου είναι στους 8 μήνες. Όπως είναι λογικό πάντως, η έναρξη των εργασιών λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν προκαλεί προβληματισμό: Επαγγελματίες και οδηγοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους, εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης που αναμένεται φέτος το καλοκαίρι.

Εκτίμηση για καλοκαίρι

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει περάσει από πάρα πολλά προβλήματα και δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες, είχε γίνει ο διαγωνισμός, όμως λόγω των δικαστικών διενέξεων που είχαν μεταξύ τους οι υποψήφιοι ανάδοχοι, δεν είχαμε έργο. Τώρα λοιπόν ξεκινούν οι εργασίες και σε αυτό το σημείο ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα αυτές οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε και το καλοκαίρι να έχουμε έναν δρόμο πολύ πιο ασφαλή και σύγχρονο», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

«Ξεκίνησε το περιβόητο έργο, ίσως σε μια λάθος στιγμή. Καθυστέρησε πάρα πολύ. Αυτήν τη στιγμή ξεκινά η τουριστική περίοδος», ανέφερε με τη σειρά του το μέλος της διαδικτυακής ομάδας “SOS ΒΟΑΚ” Άρης Ναλετάκης. «Οι ουρές αυτοκινήτων ήδη χωρίς να έχουν έρθει οι τουρίστες είναι πάρα πολύ μεγάλες (…) Είχαμε αναδείξει στην ομάδα αυτές τις ρωγμές. Έγιναν κάποια έργα που μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν ένα αστείο “μπάλωμα”. Είναι επικίνδυνο αυτό το σημείο. Γίνονται έργα σε ένα “γερασμένο” δίκτυο, ενώ αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτεί ένα σωστό οδικό δίκτυο, όπως δικαιούμαστε όλοι», επεσήμανε ο κ. Ναλετάκης.

«Το μόνο κακό είναι ότι ξεκινάνε τα έργα αρχή τουριστικής σεζόν και θα είναι μια σεζόν, από ό,τι ξέρουμε, πολύ καλή. Το θέμα είναι να τελειώσουν γρήγορα τα έργα. Από τη μία είναι καλό, από την άλλη σκεφτόμαστε ότι με τους χιλιάδες τουρίστες που θα έρθουν, με τα πάρα πολλά λεωφορεία, θα υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας “SOS ΒΟΑΚ” Αντώνης Παπανικολάου.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ανθρώπινη Ασπίδα”, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, ανέφερε ότι «είναι ένα έργο που σαφώς έχει καθυστερήσει αρκετά. Τα έργα τόσα χρόνια γίνονται εν μέσω της εκάστοτε τουριστικής σεζόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι το έργο θα τελειώσει, όπως προβλέπεται τουλάχιστον».

«Το έργο έστω και τώρα θα προχωρήσει...»

«Μπορεί να καθυστερήσαμε λόγω αυτών των απρόβλεπτων συνθηκών που υπήρξαν λόγω της προσφυγής που έγινε από μία εταιρεία, αλλά εν πάση περιπτώσει, έστω και τώρα, το έργο θα προχωρήσει», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Καρνέσης. Σύμφωνα με τον κ. Καρνέση, «θα κατασκευαστούν και οι πάσσαλοι, προκειμένου να σταθεροποιηθεί γεωτεχνικά η περιοχή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News