Καύσιμα: Στα 1,95 ευρώ η αμόλυβδη στην Κρήτη - Πρόωρο φινάλε στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Κρήτη
Καύσιμα: Στα 1,95 ευρώ η αμόλυβδη στην Κρήτη - Πρόωρο φινάλε στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ηράκλειο η αμόλυβδη έφτανε το 1,95 ευρώ το λίτρο, στο Λασίθι και στα Χανιά διαμορφώθηκε στο 1,94 ευρώ το λίτρο, ενώ στο Ρέθυμνο η αμόλυβδη εκτινάχτηκε στο 1,96 ευρώ

Σταθερά υψηλές παραμένουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, παρά την πτωτική τάση που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η Κρήτη εξακολουθεί να είναι από τις ακριβότερες περιφέρειες της χώρας, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται κοντά στα 1,95 ευρώ το λίτρο. Οι ελπίδες για πτώση των τιμών, ως επακόλουθο της πτωτικής πορείας του αργού πετρελαίου, προς το παρόν τουλάχιστον δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις μετακινήσεις τους.

Στα πρατήρια υγρών καυσίμων του νησιού καταγράφονται μικρές διακυμάνσεις, με τις τιμές πάντως τόσο στην αμόλυβδη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης να παραμένουν στα ύψη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων κ. Γιάννης Δρακακάκης σημειώνει ότι «τις τελευταίες 20 μέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση των τιμών. Πτωτική πορεία υπάρχει μόνο στις τιμές των πετρελαίων».

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 19 Μαρτίου οι υψηλότερες τιμές πώλησης καυσίμων καταγράφηκαν σε πρατήριο του Ρεθύμνου. Ενδεικτικά: Στο Ηράκλειο η αμόλυβδη έφτανε το 1,95 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης το 1,73, στο Λασίθι και στα Χανιά η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στο 1,94 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης σε 1,73 ευρώ, ενώ στο Ρέθυμνο η αμόλυβδη εκτινάχτηκε στο 1,96 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,75 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς χαμηλότερα λόγω των κινήσεων που κατέγραψε το brent τις προηγούμενες ημέρες. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στα Χανιά κ. Δρακακάκης, «ο κόσμος δε βλέπει αμέσως τη διαφορά, διότι τα πρατήρια έχουν ακόμη αποθέματα με τις προηγούμενες υψηλές τιμές. Περιμένουμε να εξαντληθούν, να γίνουν νέες παραλαβές, οπότε με τις νέες τιμές προμήθειας θα φανεί και η πτώση στον καταναλωτή».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σταθεροποίηση και να μην καταγραφεί ξανά απότομη άνοδος, γεγονός που, όπως τόνισε, είναι επιβαρυντικό τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πρατηριούχους. Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση και θεωρείται ότι έχει από τις υψηλότερες τιμές στη βενζίνη, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Κατακόρυφη πτώση της ζήτησης - Πρόωρο φινάλε στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Οι καταναλωτές, πάντως, ευνοήθηκαν από τον ήπιο και μικρής διάρκειας χειμώνα, περιορίζοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που οδήγησε σε ελαχιστοποίηση έως και σε παύση των προμηθειών. Στα Χανιά, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης το διάστημα από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου έριξαν κατακόρυφα τη ζήτηση.

«Η λήξη της περιόδου προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης είναι στις 30 Απριλίου, αλλά στην ουσία έχει ήδη λήξει. Ακόμη και οι λίγοι που προμηθεύονται, περιορίζονται σε 100-150 ευρώ, ίσα για να πορευτούν τις κρύες ακόμα νύχτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων. Kαι η μείωση όμως των προμηθειών πετρελαίου θέρμανσης το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι άγγιξε το 10%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News