Υπό την απειλή «λουκέτου» η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ - Τι θα γίνουν τόσα παιδιά;

Κρήτη
Υπό την απειλή «λουκέτου» η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ - Τι θα γίνουν τόσα παιδιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένα ενδιαφέρον ως τώρα από γιατρούς στην προκήρυξη για στελέχωση της κλινικής - Λήγει στις 31 Μαρτίου η προθεσμία προσλήψεων και τότε θα κριθεί το μέλλον της λειτουργίας της - Εφημερίες του «τρόμου», με δύο γιατρούς να μοιράζονται τον μήνα χωρίς να πληρώνονται για τις έξτρα μέρες

“Φιλί ζωής” για τη λειτουργία της μοναδικής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Κρήτης αναμένεται να δώσουν δύο νέοι παιδοψυχίατροι στο ΠΑΓΝΗ, αλλιώς δε φαίνεται να μπορεί η κλινική να συνεχίσει να “ζει” έστω και με ένα σωρό σοβαρά προβλήματα, όπως αποκαλύπτει στο neakriti.gr η ίδια η διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής, ψυχίατρος Μαρία Μπάστα.

Βέβαια, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ επιμένει ότι η κατάσταση δε θα ομαλοποιηθεί ούτε με αυτές τις δύο προσλήψεις, οι οποίες μάλιστα ίσως και να μη γίνουν, καθώς, με βάση όσα λέει στο neakriti.gr και η κ. Μπάστα, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για θέσεις παιδοψυχιάτρων στην Κρήτη. Έτσι, η κλινική έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ, γιατί υπερβαίνουν το νόμιμο όριο των εφημεριών!

Ως τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα μπορέσει ίσως να αντέξει ακόμα η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενώ αν μέχρι τότε δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον κάλυψης των δύο θέσεων, «δεν αποκλείεται να αναγκαστούμε να σταματήσουμε τη λειτουργία της κλινικής», όπως είπε η διευθύντριά της, κ. Μαρία Μπάστα.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον»

«Οι δύο γιατροί που έχουμε στην κλινική είχαν πει ότι, αν δε γίνουν αυτές οι δύο νέες προκηρύξεις, δε θα μπορούσαν να συνεχίσουν σε αυτό το καθεστώς της δεκαπενθήμερης εφημερίας», σύμφωνα με τη διευθύντρια της Κλινικής, που τόνισε ότι θα είχε ανασταλεί ήδη η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής, αν δεν προκηρύσσονταν αυτές οι δύο νέες θέσεις, καθώς θα σταματούσαν οι δύο συνάδελφοί τους να εργάζονται.

«Περιμένουμε τώρα τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 31 Μαρτίου, με αγωνία θα έλεγα, να δούμε αν θα έχουμε αιτήσεις για τις δύο αυτές θέσεις», επισήμανε. Η Μαρία Μπάστα μάς αποκάλυψε, επίσης, τις νεότερες πληροφορίες της, ότι έχει προκηρυχθεί άλλη μία θέση στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο των Χανίων και άλλη μία θέση επιμελητή Β’ στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Ηρακλείου.

«Θέλω να πιστεύω ότι, αν οι θέσεις καλυφθούν όλες, τα πράγματα θα είναι πιο ομαλά στην Κρήτη γενικότερα», μας είπε χαρακτηριστικά. «Μακάρι να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι να πουν ότι θέλουν να έρθουν στην Κρήτη. Μέχρι τις 31 Μαρτίου με αρχές Απρίλη θα ξέρουμε... Φανταστείτε ότι είχαμε απευθύνει έκκληση και σε ιδιώτες ψυχιάτρους... Από το νοσοκομείο και τη ΔΥΠΕ μας είχαν πει αν μπορούμε να βρούμε κάποιους που να έρθουν έστω και με σύμβαση. Αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Και από την άλλη, δεν είναι και πολλοί οι παιδοψυχίατροι σε πανελλήνιο επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή, τόσο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσο και μεταξύ περιφέρειας και κέντρου».

Πάντως, στον ευαίσθητο τομέα της Παιδοψυχιατρικής, οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες.

«Παλιότερα τα παιδιά που είχαν ανάγκη για νοσηλεία τα πήγαιναν στην Αθήνα. Και αυτό δεν είναι καλό να γίνεται. Αλλά αν δεν παρέχεται η δυνατότητα να έχουμε εδώ αυτή τη φροντίδα νοσηλείας, τότε δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», δήλωσε στο neakriti.gr η Μαρία Μπάστα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι παλιότερα, που δεν υπήρχε η νοσοκομειακή φροντίδα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν παιδοψυχιατρικά προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι στη σύγχρονη καθημερινότητα η κατάσταση είναι ολοένα και χειρότερη...

Οι διεκδικήσεις

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ διεκδικεί για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ συνολικά την ικανοποίηση αιτημάτων, όπως:

  • Ολοκλήρωση της τρέχουσας προκήρυξης με ταχείες διαδικασίες.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα το σύνολο των οργανικών θέσεων των παιδοψυχιάτρων, που παραμένουν κενές σε όλη την Κρήτη.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι γιατροί για τις επιπλέον εφημερίες που πραγματοποιούν από τον Σεπτέμβριο του 2022.
  • Η Παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ.
  • Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για εφήβους κ.ά.

Στα όριά τους οι άνθρωποι της κλινικής - “Βάζουν πλάτη” αλλά δεν πληρώνονται τις εφημερίες

Η κ. Μπάστα, εξάλλου, επιβεβαιώνει απόλυτα πως οι άνθρωποι που εργάζονται στη συγκεκριμένη κλινική έχουν φτάσει στα όριά τους. Κι αυτό διότι - όπως λέει στο neakriti.gr και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης - «από τον Σεπτέμβριο του 2022, δηλαδή πάνω από μισό χρόνο τώρα, η κλινική έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ!

Η απάντηση της διοίκησης στις συνεχείς εκκλήσεις για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό είναι η παραδοχή ότι δε σκοπεύει να αποζημιώσει τους γιατρούς για όσες εφημερίες έκαναν “βάζοντας πλάτη”, ώστε να μείνει ανοιχτή η κλινική, που η πολιτική τους έφτασε σε αυτή την τραγική κατάσταση, ούτε βέβαια υπάρχει κάποιος τρόπος να πληρωθούν για όσες επιπλέον εφημερίες κάνουν από ’δω και πέρα! Άρα ζητάει από τους γιατρούς να τραβήξουν “τσάμπα”... κουπί!

Η πρόσφατη προκήρυξη, που προβλέπει δύο θέσεις παιδοψυχιάτρων για το ΠΑΓΝΗ, και εμφανίζει ως λύση σε όλα τα προβλήματα η διοίκηση, βγήκε μόλις πριν 5 μέρες, όταν η κλινική αποψιλώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και η τελευταία παραίτηση γιατρού έγινε 6 μήνες πριν! Οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της κάνει ακόμα πιο προκλητική την καθυστέρηση της προκήρυξης αυτών των ελάχιστων θέσεων».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, «το “κερασάκι στην τούρτα” της υποβάθμισης της κλινικής το έβαλε η Νοσηλευτική Υπηρεσία, με την απαράδεκτη και παράνομη απόφασή της να λειτουργεί την κλινική για όσο δεν έχει νοσηλευόμενα παιδιά με “on call” βάρδιες νοσηλευτών, χρεώνοντάς τους δηλαδή άδειες και ρεπό που δεν έχουν ζητήσει, στις οποίες όμως βρίσκονται stand by πάνω από το τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί να έρθουν στη βάρδια! Τους το ξεκαθαρίζουμε: Οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής! Συνένοχοι σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα δε γινόμαστε»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News