Ηράκλειο: Ομόφωνα στο πλευρό των συμβασιούχων το Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Ηράκλειο: Ομόφωνα στο πλευρό των συμβασιούχων το Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία δεκάδων συμβασιούχων και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων τους, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει πολιτικά τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό τους

Στο πλευρό  εκατοντάδων  παρατασιούχων-συμβασιούχων του Δήμου Ηρακλείου, η εργασιακή τύχη των οποίων κρίνεται αυτή  την Παρασκευή 24 Μαρτίου, όταν και είναι να εκδικαστούν εξ' αναβολής τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει, τάχθηκε ομόφωνα απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου...

Παρουσία δεκάδων συμβασιούχων και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων τους, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει πολιτικά τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό τους, συναινώντας  κατά την επικείμενη, κρίσιμη εκδίκαση της Παρασκευής στο αίτημα αναβολής που θα ζητήσουν οι συμβασιούχοι, προσπαθώντας να παρατείνουν για λίγους μήνες ακόμα την παραμονή τους στην εργασία.

Η συναίνεση στο αίτημα αναβολής και η στήριξη των  εργαζομένων αποτελεί, πέραν της κοινωνικής διάστασης της υπόθεσης, μονόδρομο και για τον ίδιο τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς όπως υπογραμμίστηκε, αντιμετωπίζοντας ήδη σοβαρά προβλήματα υπο-στελέχωσης, θα βρεθεί σε πολύ οδυνηρή θέση λειτουργίας αν χάσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Ιδίως η Υπηρεσία Καθαριότητας, όπου οι εμπλεκόμενοι συμβασιούχοι - παρατασιούχοι αποτελούν το 65% του συνολικού δυναμικού!

Δεδομένου μάλιστα, ότι ενόψει προκήρυξης εκλογών ο δήμος δεν θα είναι σε θέση να προκηρύξει ούτε καν έκτακτες προσλήψεις, αν φύγουν τόσοι συμβασιούχοι, η υπηρεσία Καθαριότητας θα κινδυνεύσει με κανονική διάλυση, σε σημείο δηλαδή ακόμα και να μπλοκαριστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, με ότι σοβαρούς κινδύνους συνεπάγεται αυτό όχι μόνο για την εικόνα της πόλης αλλά για την ίδια τη δημόσια υγεία.

Αυτό μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από πολλά χείλη, θα πρέπει και θα αποτελέσει ένα βασικό επιχείρημα στη νομική ''φαρέτρα'' του δήμου, στην περίπτωση που το δικαστήριο τη Παρασκευή δεν αποφασίσει νέα αναβολή αλλά περάσει κανονικά στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε εκ νέου σήμερα, όλες αυτές οι αναβολές αποτελούν προσωρινές λύσεις - «μπαλώματα», που κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

Το μείζον για τους εργαζόμενους είναι, μετά από αρκετά ήδη χρόνια προσφοράς, κατάρτισης και εξειδίκευσης, να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να μονιμοποιηθούν, και άρα να απεγκλωβιστούν από την ιδιότυπη «ομηρία» που βιώνουν.

Εδώ θα μπορούσε να δοθεί λύση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, άλλωστε έχει ετοιμαστεί ήδη και έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση μια τέτοια, με πρωτοβουλία τοπικών βουλευτών και φορέων, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος.

Ο υπουργός έχει κλείσει οριστικά την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενος το επιχείρημα ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου απαγορεύονται από το άρθρο 103, παράγραφος 8 του Συντάγματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News