Το έργο του «λόκαλwatch» συνεχίζεται δυναμικά και το 2023

Κρήτη
Το έργο του «λόκαλwatch» συνεχίζεται δυναμικά και το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2ος Κύκλος εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού - Προτείνουν τις ιδέες τους στον δήμο μας Ηράκλειο, Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, 17:30 έως 20:00 στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας - λόκαλwatch», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Active Citizens Fund στην Ελλάδα”, η commonspace σε συνεργασία με το Vouliwatch διοργανώνουν τον 2ο Κύκλο Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού, την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, από τις 17.30 έως τις 20.00, στον Κοινωνικό Χώρο  Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού του δήμου Ηρακλείου.

Μετά από μία πετυχημένη σειρά Εργαστηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, αναπτύξαμε τα ψηφιακά εργαλεία της Πλατφόρμας βάσει των εμπνευσμένων προτάσεων των πολιτών που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο. Τώρα μπορούμε να προτείνουμε αλλαγές και βελτιώσεις στους Δήμους μας!  

Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου, θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα και θα συνδιαμορφώσουμε με τους δημότες και τις δημότριες της Πάτρας, τις πρώτες προτάσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση που θα αναρτηθούν στο λόκαλwatch και θα τεθούν αργότερα σε διαβούλευση και ψηφοφορία.

Για να συμμετάσχουν στο εργαστήριο, μπορούν οι δημότες να συμπληρώσουν αυτή την ΦΟΡΜΑ.

Λίγα λόγια για το λοκαλWATCH

Σήμερα, η ψηφιακή μας ζωή καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο από την φυσική.

Ιδίως μετά το lockdown και την απομόνωση που επέβαλε η πανδημία. Σκρολάρουμε στα SoMe και αλληλεπιδρούμε με φίλους και αγνώστους, με καρδούλες ή θυμωμένες φατσούλες. Κάνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ, αγοράζουμε τα νέα μας βιβλία, μαγιό και επιτραπέζια από την Ιαπωνία και φλερτάρουμε διαδικτυακά.

Όλη μας η ζωή και οι βασικές δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, εκτός από μία! Ποια να είναι η μόνη που ακολουθεί ασθμαίνοντας;

Αυτή του ενεργού πολίτη.

Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να ψηφίσουμε, να πολιτευόμαστε, να ενημερωνόμαστε και να δραστηριοποιούμαστε πολιτικά. Κι όμως, τις έχουμε χρησιμοποιήσει στο ελάχιστο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πολιτική συμμετοχή και εποπτεία των αντιπροσώπων μας είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, οι ηγεσίες απέτυχαν στο να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες διευκόλυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, γεγονός που τους οδήγησε να αισθάνονται απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι, «χωρίς φωνή» και σχεδόν απαθείς.

Το υψηλό ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταδεικνύει την ανάγκη επιστράτευσης καινοτόμων συμμετοχικών μέσων για να ξανακερδίσει η δημοκρατία τη θέση της στον νου και την καρδιά των πολιτών.

Η πραγματική πολιτική ασκείται στους Δήμους και τις Περιφέρειες, εκεί που διαπιστώνονται τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα και οι πολίτες νιώθουν κοντά τη σημασία και τη διαφορά της πολιτικής εκπροσώπησης.

Βλέπουν κάθε μέρα και άμεσα τα αποτελέσματα της διαχείρισης των ζητημάτων από τους εκπροσώπους τους, είτε είναι η κατάσταση των δρόμων, είτε το τοπικό παράρτημα περίθαλψης είτε το σχολείο της γειτονιάς.

Για να μπορεί ο Δήμος ή Περιφέρεια να λύνει προβλήματα πρέπει οι πολίτες να τα επισημαίνουν και να τα δημοσιοποιούν.

Η πλατφόρμα θα παρέχει στους δημότες ψηφιακά εργαλεία για να ελέγχουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, να συν-διαμορφώνουν με τα μέλη της κοινότητας της πλατφόρμας τις πολιτικές των τοπικών αρχών, να αξιολογούν τον Δήμο τους, να διοργανώνουν δράσεις εθελοντισμού στις πόλεις τους και να έχουν λόγο στον προϋπολογισμό του Δήμου τους (συμμετοχικός προϋπολογισμός).

Μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του λόκαλwatch θα μπορούν να ελέγξουν τους αντιπροσώπους τους, να βιώσουν οι ίδιοι ένα σημαντικό αίσθημα ουσιαστικής συμμετοχής στα κοινά και να βελτιώσουν συλλογικά την καθημερινότητά τους μέσα από μικρές δράσεις και παρεμβάσεις.

Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση, η οικονομική ανασφάλεια και τώρα ο φόβος για την ίδια τη ζωή, οδηγεί μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας στην εσωστρέφεια, στην κατάθλιψη και την απάθεια, η τεχνολογία μπορεί να γίνει ο σύμμαχός μας για να ανακτήσουμε το αίσθημα της συλλογικής δράσης, να νιώσουμε ότι ακουγόμαστε, ότι κάνουμε διαφορά, ότι οι εκπρόσωποί μας μας υπολογίζουν, ότι αν ενημερωνόμαστε και δίνουμε λίγο - πολύ λίγο - από τον χρόνο μας για να προσφέρουμε τη γνώμη μας και την κρίση μας στην πολιτική, μπορούμε να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο και τη Δημοκρατία μας να δυναμώνει.

Η πολιτική συμμετοχή και η εποπτεία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αρχών από  τους πολίτες είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.

Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα, βρείτε εδώ: https://localwatch.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News