Βροντερό «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε Χανιά και Ηράκλειο (pics)

Κρήτη
Βροντερό «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε Χανιά και Ηράκλειο (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΔΕΥΑ του νησιού ,τα Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και το σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ,ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα του νερού στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης να αναθέσει το νερό στον εποπτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α., στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης της Κρήτης εξέφρασαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που εισήχθη σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για συζήτηση σε δύο συνεδρίασεις ώστε να τοποθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών και ψήφιση (αύριο Τρίτη)  στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι ΔΕΥΑ του νησιού ,τα Εργατικά Κέντρα, συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και το σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ,ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα του νερού στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Στo Ηράκλειο οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Η. πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις δώδεκα το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη της βάρδιας τους ενώ οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στην περιοχή των Μουρνιών, εκφράζοντας την πρόθεση τους να μην αποδεχτούν το καταστροφικό όπως χαρακτηρίζουν σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό θα γίνει εμπόρευμα .Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην περάσει» δήλωσε ο κ. Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. των Ο.Τ.Α νομού Χανίων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχε προκηρύξει για χθες, ημέρα εισαγωγής του επίμαχου νομοσχεδίου στην ολομέλεια, 24ωρη απεργία, προειδοποιεί για οδυνηρές συνέπειες στους δημότες σε περίπτωση ψήφισης και εφαρμογής του. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πιτσουλάκης που βρέθηκε στα Χανιά για να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι μια πιθανή ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου θα έχει «καταστροφικά αποτελέσματα». Ανέφερε το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Παρίσι, το Βερολίνο αλλά και πόλεις της Ισπανίας ,όπου όπως είπε «εφαρμόστηκε με μεγάλη αποτυχία. Οι εταιρίες που κρύβονται πίσω από αυτό έχουν σκοπό το κέρδος».

Όπως υπογράμμισε ο κ.Πιτσουλάκης, «υπάρχουν παραδείγματα όπως αυτά στο Βουκουρέστι, όπου έχει δωδεκαπλασιαστεί η τιμή του νερού. Φανταστείται από 100 ευρώ να φτάσει να πληρώνει κάποιος 1.200 ευρώ. Στο Παρίσι είχε απαξιωθεί το δίκτυο μετά από 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, κρίθηκε αποτυχημένο το σύστημα και πλέον η διαχείριση περνάει και πάλι στο δήμο. Πως εμείς εν έτη 2023 δίνουμε το νερό ολόκληρης της χώρας στα χέρια ιδιωτών;» διερωτήθηκε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής , στην έκθεσή του επί του νομοσχεδίου τονίζει: Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Το Επιστημονικό Συμβούλιο παραθέτει το κοινοτικό πλαίσιο για την πολιτική ύδατος και τη νομολογία του ΣτΕ και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «τίθεται το ερώτηµα αν και κατά πόσον οι µεταβιβαζόµενες µε τον παρόν νοµοσχέδιο αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συμβαδίζουν µε τη νομολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας».

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης με κοινή ανακοίνωση τους ζητούν να διαφυλαχτεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις σε ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου. «Καταλαβαίνουμε ότι με την ιδιωτικοποίηση του νερού θα εκτοξευθεί το κόστος του όπως έχει γίνει και με την ΔΕΗ» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης.

Την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο εκφράζουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που σήμερα καλούνται σε στάση εργασίας από τις δέκα το πρωί ως τη μια το μεσημέρι. Το Σωματείο Εργαζομένων του Ο.Α.Κ. Α.Ε «θεωρεί ότι αντί της θέσπισης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί η υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της και να συμβάλει στην ορθολογική - περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας».

Αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης στέκονται και τα σωματεία που εκφράζουν φόβους για εκτόξευση των τιμών του πολυτιμότερου κοινωνικού αγαθού. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι θέλει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος ωστόσο έχει εκφράσει τη θέση ότι «ο έλεγχος είναι πλημμελής και γι΄ αυτό απαιτείται εποπτεία δημόσιας ανεξάρτητης αρχής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News