default-image

Στους δρόμους οι γεωπόνοι του ΕΛΜΕΠΑ: Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για χρόνια

Κρήτη
Στους δρόμους οι γεωπόνοι του ΕΛΜΕΠΑ: Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φοιτητές των 5ετών γεωπονικών τμημάτων σπουδάζουν μεν σε Ανώτατα κρατικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ωστόσο δεν τους χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φοιτητές κι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για το ζήτημα των ανύπαρκτων επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014 παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι έχουν αξιολογηθεί και έχουν “προσπεράσει” τα παραδοσιακά τμήματα. Το 2019 όλα τα τότε τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ανάμεσά τους και αυτό του ΕΛΜΕΠΑ, μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019.

Οι φοιτητές των 5ετών γεωπονικών τμημάτων σπουδάζουν μεν σε Ανώτατα κρατικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ωστόσο δεν τους χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα, δεν έχουν πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δεν έχουν πρόσβαση σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και γενικότερα στην αγορά εργασίας. Αύριο εισάγεται στη Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, με το ΕΛΜΕΠΑ να ζητά να υπάρξει τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναγνώρισε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί», δεσμευόμενος ότι θα το συζητήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους του. Επίσης, σύμφωνο με την αναγνώριση των πτυχίων και την αποδοχή των αποφοίτων στα μητρώα του είναι και το ΓΕΩΤΕΕ. Μιλώντας στην Επιτροπή, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκος Κατσαράκης, έκανε λόγο για κατάφωρη αδικία σε βάρος των αποφοίτων του τμήματος, ζητώντας την υιοθέτηση τροπολογίας που διευθετεί το ζήτημα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου AGRO, η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο ΕΛΜΕΠΑ αποφάσισε - εκτός από την αποχή από τα μαθήματα - σήμερα και αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας.

Σχετική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών:

«Σήμερα, Παρασκευή 17/03/2023 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, στην οποία παραβρέθηκαν ο Πρύτανης της σχολής, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, με θέμα συζήτησης την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ. Στην συνέλευση αυτή συμμετείχαν παραπάνω από 200 φοιτητές του Τμήματος.

Το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ενώ το πτυχίο μας αναγνωρίζεται κανονικά ως ενιαίος και αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου 7  (Integrated Master’s), απασχολεί εξ ιδρύσεως του ΕΛΜΕΠΑ την ακαδημαϊκή του κοινότητα και ιδίως τους 27 Γεωπόνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει και δεν μπορούν να εργαστούν στον κλάδο τους ως Γεωπόνοι, όπως επίσης και τους πολλούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και θα αποφοιτήσουν εντός μερικών μηνών. Εξ’ αρχής, στόχος του Συλλόγου το φετινό ακαδημαϊκό έτος ήταν και είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ο οποίος υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη σημερινή μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να λάβουμε δράση άμεσα. Τα κτήρια της σχολής βρίσκονται υπό κατάληψη και θα διεκδικήσουμε μαζικά το αυτονόητο. Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας την Δευτέρα 20/03 και την Τρίτη 21/03 στις 11:00 και αναλαμβάνουμε δράση.

Η δική μας ώρα είναι τώρα! Προχωράμε ενωμένοι!

Άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων -

Καμία εξίσωση με ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News