«Στα "τυφλά" τα τρένα στη Λάρισα»: Μηχανοδηγός στο «Ελεύθερο Σημείο» διαψεύδει τον Γεραπετρίτη (βίντεο)

Κρήτη
«Στα "τυφλά" τα τρένα στη Λάρισα»: Μηχανοδηγός στο «Ελεύθερο Σημείο» διαψεύδει τον Γεραπετρίτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ή ο κ. Γεραπετρίτης ζει σε άλλο πλανήτη. Ή εμείς. Τα αποτελέσματα όμως διαψεύδουν τον κ. Γεραπετρίτη με αυτό το δυστύχημα που έγινε. Όπως και με την προσφυγή της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής

Σταθμάρχες… με μπλοκάκια προσλαμβάνει ο ΟΣΕ, κάτι που θέτει σε αμφιβολία την ύπαρξη της αστικής ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος ή μιας τέτοιας τραγωδίας… Εξαίρεση αποτελεί ο “μοιραίος” σταθμάρχης των Τεμπών, που έκανε όλα αυτά τα λάθη… Αν όμως λειτουργούσε συνολικά το σύστημα ασφαλείας, τα ανθρώπινα λάθη δε θα οδηγούσαν σε ανθρώπινους θανάτους.

Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο μηχανοδηγός-εκπαιδευτής και στέλεχος του Σωματείου Μηχανοδηγών, Γιάννης Μπαϊρακτάρης.

Μίλησε μάλιστα για “εικονική πραγματικότητα”, ως προς τους ισχυρισμούς του υπουργού κ. Γεραπετρίτη, ότι τελικά υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης στο σημείο της σιδηρογραμμής που έγινε η τραγωδία. «Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια “εικονική πραγματικότητα”. Δε φταίει ο κόσμος. Φταίνε τα κανάλια πληροφόρησης. Και δε λέω για το δικό σας», σημείωσε με νόημα ο συνδικαλιστής.

«Υπάρχει μία γενικότερη χειραγώγηση όλων των Ελλήνων σε μια “εικονική πραγματικότητα”. Όλα αυτά που είπε ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Γινόντουσαν κάποια έργα στη φωτοσήμανση της Λάρισας. Και μέχρι που είπαν ότι παραδόθηκε με εγκύκλιο του ΟΣΕ… είχαν τρομερές αστοχίες μέχρι τώρα. Και καλούνταν οι μηχανοδηγοί να πουν πως έβλεπαν στις διαδρομές τους τις ενδείξεις των φωτοσημάτων στη Λάρισα. Γενικότερα, η κυκλοφορία γινόταν με αριθμούς τηλεγραφημάτων λόγω απόστασης απ’ το τηλέφωνο, διαμέσου του σταθμού της Λάρισας με τις διερχόμενες αμαξοστοιχίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μπορεί να διασταυρωθεί πάρα πολύ άνετα με πολλούς τρόπους», όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής, απαντώντας στις ερωτήσεις του Λευτέρη Συμβουλάκη, ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης.

Και ακολούθως, σημείωσε: «Ή ο κ. Γεραπετρίτης ζει σε άλλο πλανήτη. Ή εμείς. Τα αποτελέσματα όμως διαψεύδουν τον κ. Γεραπετρίτη με αυτό το δυστύχημα που έγινε. Όπως και με την προσφυγή της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής, αναφερόμενος στην προσφυγή της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα ασφάλειας σε βάρος της Ελλάδας. «Δηλαδή αν οι μηχανοδηγοί λέμε πράγματα διαφορετικά από αυτά που λέει ο κ. Γεραπετρίτης για δικό τους όφελος, άσχετα με τα υπομνήματα ή τα εξώδικα που έχουν σταλεί στο υπουργείο γενικότερα εδώ και τριάμισι χρόνια, υπάρχει και μια Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, ποιος διαψεύδει ποιον τώρα…».

Όσο για τη δυνατότητα επέμβασης των μηχανοδηγών στη μοιραία εκείνη διαδρομή προς τον θάνατο, ώστε να είχε αποφευχθεί αυτή η τραγωδία, ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης ήταν κατηγορηματικός: «Ο μηχανοδηγός μπορεί να επέμβει. Όμως, ο μηχανοδηγός εκείνη τη στιγμή άκουγε συγκεκριμένες εντολές απ’ τον σταθμάρχη για την πορεία του. Τον ρώτησε και 2-3 φορές ο συγχωρεμένος ο συνάδελφος. Και ο σταθμάρχης του απάντησε ρητώς “πήγαινε απ’ τη γραμμή καθόδου μέχρι Νέους Πόρους”. Δεν μπορεί να γνώριζε για ποιους λόγους ο μηχανοδηγός. Ούτε ήταν δικιά του δουλειά. Είναι σα να λέμε ότι είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που δε λειτουργούν τα φανάρια και έχει τροχονόμο. Θα κάτσει ο οδηγός του Ι.Χ. να πει “γιατί με βάζεις σε αυτόν τον δρόμο”; Ή “σε αυτή την πορεία”; Ή υπάρχει ένα πρόβλημα ενός αεροσκάφους και του λέει ο πύργος ελέγχου “θα πετάξεις στα τόσες χιλιάδες πόδια”... Θα κάνεις συζήτηση ή διάλογο; Δεν μπορεί να το κάνει. Και δεν πρέπει να το κάνει. Γιατί υπάρχει κανονισμός. Υπάρχουν κάποιες ταχύτητες. Και ο νόμος προβλέπει αυτά τα πράγματα».

Σε περίπτωση, όμως, που ο σταθμάρχης αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή το λάθος, έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον κλειδούχο να παρέμβει; Στη σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Λευτέρη Συμβουλάκη, στη διάρκεια της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο μηχανοδηγός-συνδικαλιστής Γιάννης Μπαϊρακτάρης απάντησε ξεκάθαρα: «Όχι. Ο κλειδούχος είναι υπάλληλος του σταθμού. Και είναι υπό τον σταθμάρχη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τι έκανε ο σταθμάρχης ή το τι έκανε το προσωπικό του σταθμού ή γενικότερα αν “φλασάριζε” αυτό, βλέπουμε ότι είναι μια αστοχία, γενικότερα του συστήματος ασφάλειας, που δεν έχει φτιαχτεί εδώ και τέσσερα χρόνια! Δηλαδή τα συστήματα ασφαλείας αυτό υποστηρίζουν: το ανθρώπινο λάθος. Στην προκειμένη περίπτωση, αν κρίνουμε ότι σε αυτό το δυστύχημα φταίει ένας σταθμάρχης, μεθαύριο θα συνεχίσουμε να κάνουμε κυκλοφορία με αυτό το κομμάτι και με αυτούς τους σταθμάρχες που πήραμε με έξι μήνες εκπαίδευσης, με εντολή του υπουργείου... Και γενικότερα με την παροχή υπηρεσιών του ΟΣΕ. Ε… θα δούμε κι άλλα... Εγώ θα πω το εξής: Είναι δηλαδή προστατευτικό και γενικότερα σωστό προς την κοινή γνώμη να πούμε “φταίει ο συγκεκριμένος”; Ή ότι φταίει το γενεσιουργό σύστημα που δημιούργησε αυτό το κομμάτι που μας “έφερε” 57 νεκρούς; Γιατί η γενεσιουργός κατάσταση είναι καθαρά πολιτική!».

Στο σημείο εκείνο, ο δημοσιογράφος της εκπομπής εμμένει στο θέμα “μπλοκάκι”. Και ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης αναφέρει: «Δεν είναι υπάλληλος. Παρέχει υπηρεσίες. Το “υπάλληλος” είναι σε μια εσωτερική δομή ενός οργανισμού, που του καθορίζει και την υπαλληλική ιδιότητα και το ότι υποστηρίζεται από αστική ευθύνη».

Όμως, ως προς τον εν λόγω σταθμάρχη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Ο συγκεκριμένος», σύμφωνα με τον μηχανοδηγό-συνδικαλιστή, «είναι υπάλληλος γιατί έκανε μετάταξη. Αλλά στις υπόλοιπες συμβάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό… δεν έχουν γίνει μετατάξεις».

«Πολιτικές αστοχίες των τελευταίων 3,5 ετών»

Μάλιστα, παρακάτω τονίζει: «Αυτό που βλέπω και παρατηρώ είναι ότι η όλη κατάσταση έχει δημιουργηθεί από πολιτικές αστοχίες, τα τελευταία 3,5 χρόνια. Διότι κατά πρώτον δεν είχε γίνει ένα τέτοιο πολύνεκρο δυστύχημα πιο πριν. Εκτός κι αν πούμε... γιατί είπε (σ.σ. ο υπουργός) ότι θα το δούμε με τα σιδηροδρομικά ατυχήματα διαχρονικά... Είναι καιρός να το δούμε και με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου... Λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση είναι το πρώτο πολύνεκρο δυστύχημα με 57 νεκρούς και τόσους τραυματίες. Και έχει γίνει σε διπλή γραμμή... Χρησιμοποιήθηκε μία γραμμή, για ποιους λόγους δε γνωρίζω».

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ότι ο σταθμάρχης θα έβαζε το τρένο στη μία γραμμή. «Δεν ήξεραν αν είχε μπει σε αυτήν τη γραμμή. Και γενικότερα το όλο θέμα παρουσιάζει όχι μόνο ανευθυνότητα. Όχι μόνο ερασιτεχνισμό και όχι μόνο αστοχία στην επιλογή προσωπικού που πρέπει να έχει ευθύνη για να γίνει όλο αυτό το κομμάτι. Και για εμένα ευθύνεται ο ΟΣΕ. Το υπουργείο Μεταφορών, γιατί γνώριζε μετά τα εξώδικα που είχε στείλει η Πανελλήνια Ένωση των μηχανοδηγών. Και να μην πω για τις επερωτήσεις που είχαν γίνει στη Βουλή και τις απαντήσεις που είχε δώσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής ότι... “ασφαλίζουμε την ασφάλεια”. Και την παραπομπή της χώρας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου. Δεν ήξερε το υπουργείο; Και πριν δύο μέρες έκλεισε και ένας χρόνος από τα ενημερωτικά που δίναμε στους επιβάτες, για τις στάσεις που κάναμε τον ίδιο καιρό πέρυσι και λέγαμε “κάνουμε αυτές τις στάσεις εμείς, όπως μας παρουσιάζουν “η συντεχνία”, όχι για αυξήσεις μισθών, αλλά για την ασφάλεια της μεταφοράς με το τρένο”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News