Θα πούμε το νερό νεράκι: Αποφάσεις για περιορισμό της άρδευσης ενόψει της νέας περιόδου - Το μήνυμα προς τους αγρότες

Κρήτη
Θα πούμε το νερό νεράκι: Αποφάσεις για περιορισμό της άρδευσης ενόψει της νέας περιόδου - Το μήνυμα προς τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, αν δεν μπουν από τώρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και αν δεν πειστούν κυρίως και πρωτίστως οι ίδιοι οι αγρότες, «μπορεί να φτάσουμε στο άλλο καλοκαίρι, όπου κυριολεκτικά δεν θα έχουμε νερό, όχι μόνο για να ποτίσουμε, αλλά ούτε και για να πιούμε»

Εφιαλτική θα είναι η κατάσταση του καλοκαιριού του 2024, αν μεσολαβήσει άλλος ένας ζεστός και "άνυδρος" χειμώνας σαν τον φετινό, γεγονός που έκανε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης να ξεκινήσουν στενή συνεργασία, έκδοσης μέτρων περιορισμού προς τους αγρότες της Κρήτης αναφορικά με το νερό της άρδευσης. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά στηρίζονται, μεταξύ των άλλων, στο δραματικό στοιχείο της πληρότητας του νερού στο φράγμα του Αποσελέμη, που δεν ξεπερνάει το 40%!

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, αν δεν μπουν από τώρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και αν δεν πειστούν κυρίως και πρωτίστως οι ίδιοι οι αγρότες, «μπορεί να φτάσουμε στο άλλο καλοκαίρι, όπου κυριολεκτικά δεν θα έχουμε νερό, όχι μόνο για να ποτίσουμε, αλλά ούτε και για να πιούμε»!

Η Μαρία Κοζυράκη τονίζει κατηγορηματικά, ότι «με περιορισμένη χρήση θα περάσουμε το καλοκαίρι. Και του χρόνου, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι άμα ξεκινήσουμε το φθινόπωρο του 2023 και δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θα πάμε σε μία χρονιά όπως ήταν η χρονιά του 2017-2018. Μια χρονιά που ήταν τραγική μέχρι που το 2019 ξεκινήσαμε πάλι και είχαμε βροχές. Ωστόσο ήδη είναι τόσο ελλειμματικές οι βροχοπτώσεις, που ακόμα και τα χιόνια που υπάρχουν στα βουνά, λιώνοντας, θα ενισχύσουν λίγο τους υδροφόρους ορίζοντες, που έχουν κατεβεί πολλά μέτρα κάτω από την περυσινή τους στάθμη. Αυτό σημαίνει ότι στους ταμιευτήρες νερό άλλο δεν θα πάει από το λιώσιμο του χιονιού στη διάρκεια της φετινής χρονιάς»...

 Συνάντηση σε αγωνιώδες κλίμα

 Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο. Συμμετείχαν η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Αγγελική Μαρτίνου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κώστας Φωτάκης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο φορέων για την αρδευτική περίοδο 2023, η οποία ξεκινάει την 1η Απριλίου, σχετικά με θέματα διαθεσιμότητας υδατικών πόρων για αγροτική χρήση καθώς και η διαδικασία της έκδοσης των αδειών χρήσης νερού από γεωτρήσεις και πηγάδια.

Οι διευθυντές των δύο υπηρεσιών συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν από κοινού για τις προγραμματισμένες ενέργειες τους σε σχέση με την ευθύνη περιορισμού της σπατάλης νερού για το επόμενο διάστημα, έχοντας κατά νου την πιθανότητα διαμόρφωσης μίας αρκετά δύσκολης κατάστασης του υδατικού ισοζυγίου και για το επόμενο έτος.

Η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η αντιπεριφερειάρχης συζήτησαν εκτενώς τα θέματα των αδειών χρήσης νερού για την αγροτική παραγωγή, καταλήγοντας στις ενδεδειγμένες λύσεις για την υποβοήθηση της διαδικασίας, και των παλαιότερων και καινούργιων προγραμμάτων των Νέων Αγροτών ως βασικό μέτρο εφαρμογής της ευρωπαϊκής κοινής γεωργικής πολιτικής.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News