Η κάθοδος των Βίκινγκς: Μεγάλο κύμα Σκανδιναβών αναμένεται να απογειώσει την τουριστική κίνηση στην Κρήτη

Κρήτη
Η κάθοδος των Βίκινγκς: Μεγάλο κύμα Σκανδιναβών αναμένεται να απογειώσει την τουριστική κίνηση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένες προκρατήσεις και διάχυτη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη - Στα επίπεδα του 2019 αφίξεις και τζίροι, εκτιμούν οι φορείς του τουρισμού

Δυναμική επάνοδο στον τουρισμό ετοιμάζεται να κάνει ο νομός Χανίων, με τις προκρατήσεις να είναι αυξημένες ως αποτέλεσμα της επιστροφής των Σκανδιναβών, που έχει δημιουργήσει μεγάλη αισιοδοξία στους τουριστικούς παράγοντες των Χανίων, ενώ αναμένεται πως η εν λόγω περιοχή θα αγγίξει τα ποσοστά του 2019. Την ίδια στιγμή, άκρως αισιόδοξα είναι τα νέα από τη Διεθνή Έκθεση της Βαρσοβίας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου κ. Μανόλη Τσακαλάκη να κάνει σαφές πως, εάν δεν προκύψει ένας έκτακτος παράγοντας, φέτος θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό.

Ειδικότερα, ο νομός Χανίων παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες τουριστικά σε σχέση με τον ν. Ηρακλείου, που είναι οι δύο πιο δυνατοί τουριστικά νομοί της Κρήτης, η οποία με τη σειρά της έχει ένα από τα μεγαλύτερα brand names της Ελλάδας στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Ο νομός Χανίων, σε αντίθεση με τον ν. Ηρακλείου, που δε δέχεται τόσο κόσμο, φιλοξενεί πολυάριθμους Σκανδιναβούς (Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία). Οι Σκανδιναβοί απουσίαζαν από το τουριστικό παζάρι της Κρήτης, με άμεση συνέπεια να στοιχίσει στον ν. Χανίων. Φέτος, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού όπως όλα δείχνουν επιστρέφουν δυναμικά.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Κώστας Κουρκουνάκης, μιλώντας στο neakriti.gr είπε: «Πάνε πάρα πολύ καλά οι προκρατήσεις στον ν. Χανίων. Και στον ν. Ηρακλείου και στον ν. Χανίων οι συνολικές προκρατήσεις είναι 20% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει αισιοδοξία. Ο ν. Χανίων θα έχει αρκετό κόσμο, κάτι που οφείλεται στους Σκανδιναβούς. Οι Σκανδιναβοί δεν ήρθαν το 2021, ενώ πέρυσι είχε πέσει αισθητά ο αριθμός των Σκανδιναβών στον ν. Χανίων. Φέτος, ο αριθμός των Σκανδιναβών στα Χανιά, όπως θέλω να πιστεύω, θα είναι ίδιος μ’ εκείνο του 2019. Και ο τουρισμός θα ανακάμψει. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σκανδιναβοί είναι κύρια αγορά των Χανίων και φάνηκε το 2021, όταν ο νομός Ηρακλείου είχε το 60% του 2019, ενώ ο νομός Χανίων είναι το 40%».

«Υπολογίζεται συνολικά πως οι προκρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Φέτος θα έχουμε την επιστροφή των Σκανδιναβών, που απουσίαζαν από την τουριστική αγορά της Κρήτης. Έχει ξεκινήσει η κατάθεση των προκαταβολών και θεωρώ πως θα έχουμε μια όμορφη και παραγωγική τουριστική χρονιά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργος Πελεκανάκης.

Αύξηση προκρατήσεων

Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων, Μανόλης Γιαννούλης. Ο κ. Γιαννούλης υποστήριξε πως υπάρχει ελαφριά αύξηση προκρατήσεων, πράγμα που διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για φέτος. Τα πάντα, ωστόσο, θα αξιολογηθούν τον Οκτώβριο, που είναι ουσιαστικά και ο μήνας λήξης της τουριστικής περιόδου.

«Υπάρχει αισιοδοξία. Είναι γεγονός ότι βαδίζουμε σε ποσοστά πριν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Οι πτήσεις είναι αρκετές. Όπως επίσης παρατηρείται, υπάρχει μικρή αύξηση προκρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Φαίνεται, ωστόσο, πως η καλή τουριστική χρονιά, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, θα οφείλεται στα Χανιά στους Σκανδιναβούς. Οι Σκανδιναβικές χώρες μάς θεωρούν τόσο τα Χανιά όσο και τη Μαγιόρκα ως τους πιο ελκυστικούς τους τουριστικούς προορισμούς. Φέτος, ξαναέρχονται και είναι σίγουρα μια αισιόδοξη είδηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι επισφαλές να βγάλουμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Πιστεύω πως ο Οκτώβριος θα είναι ο μήνας όπου θα εξαχθούν τα συμπεράσματα για το πώς κινήθηκε η επιβατική κίνηση και η τουριστική αγορά», είπε ο κ. Γιαννούλης.

Οι Πολωνοί ψηφίζουν Κρήτη - Αισιοδοξία και από τη Βαρσοβία

Το neakriti.gr είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την αυξημένη κίνηση από Γερμανία, όπως έδειξε η Διεθνής Έκθεση Βερολίνου. Οι καλοί οιωνοί για φέτος συνεχίζονται, αφού δυναμικά μπαίνουν και οι Πολωνοί, που θεωρούνται ανερχόμενη δύναμη στον ελληνικό τουρισμό. Ο κ. Τσακαλάκης βρέθηκε εκεί και, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε: «Υπάρχει αισιοδοξία. Οι ενδείξεις που είχαμε για την Κρήτη το προηγούμενο χρονικό διάστημα έπιασαν τόπο. Και πλέον μπορούμε να πούμε πως θα έχουμε αρκετούς Πολωνούς και φέτος. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου από τη Διεθνή Έκθεση Βαρσοβίας, που έλαβε χώρα σήμερα (σ.σ. χθες). Φέτος, θεωρώ πως θα είναι μια χρονιά-σταθμός του κρητικού τουρισμού, ενώ αναμένεται, εάν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, να είναι το καλύτερο τουριστικό έτος από κάθε άποψη, και σε ζητήματα τζίρου αλλά και σε επίπεδο κρατήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News