Καύσιμα: Πέφτει το αργό… αλλά οι τιμές στην Κρήτη παραμένουν σταθερές - Στο 1,90 ευρώ η αμόλυβδη

Κρήτη
Καύσιμα: Πέφτει το αργό… αλλά οι τιμές στην Κρήτη παραμένουν σταθερές - Στο 1,90 ευρώ η αμόλυβδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυποχώρητες οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη - “Βουτιά” 80% στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Πέφτουν οι τιμές του αργού, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία μείωση στις τιμές των καυσίμων, όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ευελπιστώντας πάντως σε ανάλογες μειώσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% σε σχέση με την αρχή του έτους, έχουν πέσει οι παραγγελίες στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο διάστημα οι τιμές σε όλα τα είδη καυσίμων παραμένουν σχεδόν σταθερές.

Η μείωση της τιμής στο αργό αποδίδεται στην κατάρρευση της τράπεζας SVB, ενώ υπολογίζεται πως έχει ανέλθει σε ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα, χθες Πέμπτη 16 Μαρτίου, οι τιμές στην αμόλυβδη ήταν από 1,89 έως 1,90 ευρώ το λίτρο, στο ντίζελ από 1,69 έως 1,70 ευρώ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1,21 έως 1,22 ευρώ το λίτρο. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο θέρμανση, μεγάλη χαρακτηρίζει ο Λυκούργος Σαμόλης την κίνηση στο ντίζελ και την αμόλυβδη, ενώ όσο μπαίνουμε στο Πάσχα και το καλοκαίρι, αναμένεται αλματώδης η αύξησή της, λόγω της πολύ καλής τουριστικής περιόδου που περιμένουμε στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, πάνε 4 μέρες από τότε που οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στους κίνδυνους που θέτει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της τράπεζας SVB, ενώ το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες της αγοράς.

Όπως εκτιμά ο Λυκούργος Σαμόλης, πρόκειται για μείωση της τιμής του αργού σε ποσοστό που ξεπερνάει το 10% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί ανάλογες μειώσεις δεν είχαμε και στην Κρήτη ή και γενικότερα στη χώρα μας, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος των βενζινοπωλών δεν είχε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση, πέρα από την πρόβλεψη ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται και στην Κρήτη οι τιμές να υποχωρήσουν αισθητά.

«Υπάρχει μία πτώση τώρα λόγω της κατάστασης με τις τράπεζες. Έχουν “πέσει” τα χρηματιστήρια. Υπάρχει μία μείωση στο αργό, αλλά δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή διυλιστηρίου στη χώρα μας. Προφανώς τις επόμενες μέρες να δούμε μειώσεις. Εκτός κι αν δεν αλλάξει πάλι κάτι», σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη.

Στο μεταξύ, πλέον θεωρείται ξεκάθαρο το γεγονός ότι, αν καθυστερήσει αδικαιολόγητα - δηλαδή για λίγες μέρες ακόμη - η μείωση της τιμής στα καύσιμα παρά τις μειώσεις στο αργό, τότε δημιουργείται σοβαρό ζήτημα πολιτικών διαστάσεων για τη χώρα μας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν γύρω στις 3:05 μ.μ. ώρα Ελλάδας της 13ης Μαρτίου, όταν το βαρέλι του brent της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε πτώση 4,60%, στα 78,97 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 79 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI), παράδοσης Απριλίου, σημείωσε πτώση 5,02%, στα 72,84 δολάρια.

Το “καλοκαίρι” δεν “αφήνει” την αγορά να κινηθεί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών, «ο κόσμος εδώ και καιρό δεν αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ όσοι κάνουν παραγγελίες είναι πολύ μικρότερες όσο μπαίνουμε στην άνοιξη. Οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% από τον περασμένο Δεκέμβριο με αρχές Ιανουαρίου. Οι τιμές καλές, αλλά ο καιρός που έχουμε είναι σχεδόν καλοκαίρι. Και αυτοί που τροφοδότησαν τις δεξαμενές τους δεν έχουν κάψει πολύ πετρέλαιο γιατί δε χρειάστηκε»...

Πάντως, κάποιοι καταναλωτές μέχρι τον Απρίλιο, που θα λήξει η φετινή εμπορική περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αναμένεται να σπεύσουν να βάλουν πετρέλαιο για να εκμεταλλευτούν τις τιμές που ισχύουν σήμερα, ώστε τον επόμενο Οκτώβριο να μπορούν, χωρίς να έχουν το άγχος της αγοράς, να ζεστάνουν τα σπίτια τους χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσουν τότε, ενδεχομένως σε υψηλότερες τιμές.

Επίδομα θέρμανσης - Στις 28 Απριλίου η επόμενη πληρωμή

Στο μεταξύ, η τελευταία δόση πληρωμής του επιδόματος θέρμανσης είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου. Η πληρωμή θα γίνει για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας “MyΘέρμανση” από τους πρώτους δικαιούχους είχε ξεπεράσει ως τα τέλη Ιανουαρίου το 1 εκατομμύριο. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Ακόμα, το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και οι έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για τις οικογένειες με παιδιά το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και έτσι διαμορφώνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News