UNESCO: Υποψηφιότητα-«πακέτο» τα 6 μινωικά ανάκτορα της Κρήτης

Κρήτη
UNESCO: Υποψηφιότητα-«πακέτο» τα 6 μινωικά ανάκτορα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως “Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα”, που περιλαμβάνουν την Κνωσό, τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο, την Κυδωνία και τη Ζώμινθο, περνούν τις πύλες της UNESCO τα εμβληματικά μνημεία της προϊστορικής Κρήτης

Τον δρόμο για την UNESCO παίρνουν πλέον με τη μορφή μνημειακής ενότητας τα έξι συγκροτήματα της μινωικής Κρήτης, που έχουν αναγνωριστεί ως ανακτορικά, ακολουθώντας τη νέα λογική που έχει επιλέξει το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να πετύχει την ένταξη των κορυφαίων μνημείων του προϊστορικού κρητικού πολιτισμού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Οργανισμού του ΟΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό επισημοποιείται η εγκατάλειψη της παλιάς λογικής, που εστίαζε κυρίως στο Ανάκτορο της Κνωσού, και έτσι τα έξι ανακτορικά συγκροτήματα της Κρήτης, εκείνα της Ζάκρου, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζωμίνθου, της Κυδωνίας και φυσικά της Κνωσού θα διεκδικήσουν από κοινού μια θέση στη λίστα ως “η μινωική ταυτότητα της Κρήτης”. Ο σχετικός φάκελος έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τις Εφορίες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, για τη συγκέντρωση του υλικού τεκμηρίωσης βασικός ήταν, επίσης, ο ρόλος επιστημονικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην περιοχή της Κρήτης, όπως οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και οι ανασκαφείς των χώρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτόρων, που θα κατατεθεί στην UNESCO, έχει πλέον την ομόφωνη θετική γνωμάτευση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ακολουθεί «τη φιλοσοφία ενός ολιστικού πλαισίου ανάδειξης του Μινωικού Πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι προς εγγραφή αρχαιολογικούς χώρους, ενώ καθορίζει και διασφαλίζει, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τους τρόπους προστασίας και προβολής τους».

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία όχι μόνο των μνημείων, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους αποτελεί μια αυστηρή προϋπόθεση που θέτει ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την ένταξη ενός μνημείου στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που επί σειρά ετών είχε προκαλέσει εμπόδια αναφορικά με την Κνωσό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το προκαταρκτικό αυτό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων περιλαμβάνει στους τρεις βασικούς του άξονες δράσεις για την έρευνα και μελέτη, καταγράφει την παθολογία των μνημείων και προτείνει μέτρα για την προστασία και την αποκατάστασή τους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες, με σκοπό τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας τους στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι στόχοι που διατυπώνονται είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, και ανάλογα με την προτεραιότητα εφαρμογής και αναγκαιότητας χωρίζονται σε άμεσες ενέργειες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Συγχρόνως, πάντα σύμφωνα με το ΥΠ.ΠΟ., «προδιαγράφει ένα σύστημα για την εφαρμογή μέτρων προστασίας και διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζονται οι αξίες τους και να μεταβιβαστούν κατά το δυνατόν ακέραιες στις επόμενες γενιές».

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο στόχος ήταν η ένταξη της Κνωσού, ωστόσο με δεδομένες τις δυσκολίες που είχαν καταγραφεί στη βάση των αιτημάτων της UNESCO, επελέγη η κατάθεση ενός διευρυμένου φακέλου, με στόχο να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του Μινωικού Πολιτισμού. Στα πλαίσια αυτά, ο ενδεικτικός κατάλογος της Ελλάδας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αναθεωρήθηκε και διευρύνθηκε. Ως αποτέλεσμα, η μέχρι τότε υποψηφιότητα του ανακτόρου της Κνωσού μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο “Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)”.

Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του Μινωικού Πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη. Ως γνωστόν, τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της Κρήτης, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ιδρύθηκαν σε κομβικά σημεία και καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος του Μινωικού Πολιτισμού από την πρώιμη και μέση Εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την ύστερη Εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική Περίοδο (1450-1100 π.Χ.).

Πλήρης εκπροσώπηση όλων των πτυχών του Μινωικού Πολιτισμού

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «τα ανακτορικά κέντρα είναι από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του Μινωικού Πολιτισμού. Γεωγραφικά κατανέμονται σε ολόκληρη την Κρήτη και η συνολική ανάδειξή τους, πέραν του ανακτόρου της Κνωσού, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η σειριακή εγγραφή επιτρέπει να προβληθούν τα μεγάλα ανακτορικά κέντρα, αλλά συγχρόνως να υπάρξει πλήρης εκπροσώπηση όλων των πτυχών του Μινωικού Πολιτισμού. Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον “πυρήνα” της διαχείρισής τους, με στόχο να αναδειχτεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και ακεραιότητά τους.

Μέσα από την υποψηφιότητα της σειριακής εγγραφής τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO εμπεδώνεται η διαχείριση των μινωικών ανακτόρων σε μια ολιστική βάση και η ένταξή τους σε μια πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύει και αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής και ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News