Απεργία και κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη - «Ποτάμι» οργής που δεν λέει να κοπάσει αν δεν αποδοθούν ευθύνες

Κρήτη
Απεργία και κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη - «Ποτάμι» οργής που δεν λέει να κοπάσει αν δεν αποδοθούν ευθύνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες κόσμου και χθες στο κέντρο του Ηρακλείου, σε μία ακόμη μαζική κινητοποίηση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ανυποχώρητο είναι το λαϊκό “ποτάμι” οργής για τους νεκρούς στην κοιλάδα των Τεμπών, με το Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις στην Κρήτη να παραμένουν στους δρόμους, με την παρουσία των μαθητών και των φοιτητών να είναι κάτι παραπάνω από μαζική και συγκινητική. Αν και η ώρα του αγωνιστικού ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας ήταν η 11η πρωινή, εντούτοις και πριν από την ώρα εκείνη, ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται με εντυπωσιακό τρόπο, φτάνοντας και πάλι μέσα σε λίγη ώρα τους χιλιάδες διαδηλωτές, που βροντοφώναξαν με αποδέκτες την κυβέρνηση και όλες τις συνυπεύθυνες κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ότι «το έγκλημα αυτό, ούτε θα συγκαλυφθεί και ούτε θα αφήσουμε ποτέ να ξεχαστεί»!

Οι εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων του νομού Ηρακλείου ήταν και χθες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οργανώθηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες, μετά την προηγούμενη κινητοποίηση, άλλη μία δυναμική και μαζική κινητοποίηση, με τους νέους ανθρώπους να δίνουν τον “παλμό” της μεγάλης αγανάκτησης και οργής για τους 57 συνανθρώπους μας που “πλήρωσαν” με τη ζωή τους στα Τέμπη την τραγική και διαχρονική έλλειψη μέτρων ασφαλείας στη σιδηροδρομική γραμμή και στα τρένα, που κάνουν το δρομολόγιο “Αθήνα-Θεσσαλονίκη”.

Ο κόσμος δε δίστασε να κατέβει και να διαδηλώσει παρά την απειλή μιας δυνατής μπόρας, ενώ η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε εντυπωσιακή πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Όλοι στους δρόμους»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων ήταν “καταπέλτες”, καλώντας όλο τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. «Θεωρούμε ότι ο κόσμος αυτήν τη στιγμή διαδηλώνει και για τους μισθούς του. Διαδηλώνει για την ακρίβεια. Για όλον τον δημόσιο τομέα ο οποίος ξεπουλιέται. Διαδηλώνει γιατί ξεπουλιέται το νερό. Διαδηλώνει γιατί έχει ξεπουληθεί ήδη η ενέργεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Δερμιτζάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Στέλιος Βοργιάς, είπε χαρακτηριστικά: «Άλλη μια φορά γίνεται πολυπληθής συγκέντρωση στο Ηράκλειο, με σκοπό να περάσει ένα μήνυμα ηχηρό, ιδιαίτερα στην παρούσα κυβέρνηση. Ότι θα πρέπει να σταματήσουν πια να ασχολούνται με το “δέντρο”, δηλαδή με τον κάθε σταθμάρχη και να ασχοληθούν με το “δάσος”. Που δεν είναι άλλο από τις πολιτικές διαχρονικές ευθύνες». Πέρα από το δυστύχημα των Τεμπών, ο Στέλιος Βοργιάς αναφέρθηκε και στους 13 θανάτους που είχαμε πέρυσι μόνο στο νησί μας από εργατικά δυστυχήματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης, σημείωσε: «Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για το δυστύχημα και την αναλγησία της Πολιτείας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Να έχουμε την πρόληψη και όχι μετά να ερχόμαστε και να κλαίμε και να λυπούμαστε για τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν τόσο άδικα»...

«Το έγκλημα στα Τέμπη έχει όνομα. Τις συντεχνίες όλων των κυβερνήσεων: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που συγκυβέρνησαν αυτόν τον τόπο. Και έχει όνομα τη συντεχνία των επιχειρηματικών ομίλων, που βάζουν στο ζύγι του κέρδους και του χαμηλότερου κόστους την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την ασφάλεια όλου του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, τόνισε: «Ο κλάδος των οικοδόμων απεργεί μαζικά. Και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την οργή μας. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε τέσσερις νεκρούς συναδέλφους. Χθες, σκοτώθηκε άλλος ένας συνάδελφός μας στη Μύκονο. Δεν μπορούν αυτοί να μετράνε το κέρδος κι εμείς να μετράμε ανθρώπινες ζωές. Όλοι σε ξεσηκωμό»...

«Καταδικάζουμε το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Λέμε να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Και αντί απάντησης, βλέπουμε δέσμη μέτρων που ποινικοποιούν και τους μαθητικούς αγώνες», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Αρετή Σπαχή. «Καταδικάζουμε την πολιτική αυτή. Οι μαθητές μας βγήκαν στον δρόμο ειρηνικά και η κυβέρνηση τούς τιμωρεί και τους λέει να “σπάσουν” τη σιωπή τους και να γίνουν καταδότες».

«Είμαστε κι εμείς οι αγρότες εδώ και θρηνούμε για τα παιδιά που πέθαναν», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρος Χιλετζάκης, εκφράζοντας και αυτός την έντονη αγανάκτηση και την οργή του.

«Δε θα κοπάσει η οργή, αν δεν αποδοθούν ευθύνες»

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν και στα Χανιά πολίτες που συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο και στην πορεία που οργάνωσαν τα σωματεία, με αφορμή τη χθεσινή 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την οργή τους, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες, ενώ για την ανάγκη ενός συνεχούς αγώνα ενάντια στις πολιτικές που προκαλούν εγκλήματα έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις μεταφράζεται ως απόδειξη της κοινωνικής οργής, που πολλοί θεωρούν πως δε θα κοπάσει αν δεν υπάρξει καταλογισμός και απόδοση ευθυνών. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κ. Γιάννης Μανωλικάκης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους υπογράμμισε πως «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχει στόχο να απαιτηθεί δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος και επιτέλους να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα καταστήσουν ασφαλείς τις μεταφορές των πολιτών, οδικές και σιδηροδρομικές».

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των σωματείων μίλησαν για διαχρονικά λάθη, για πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, για πολιτικές που προστατεύουν τους ισχυρούς, αφήνοντας στο περιθώριο τους πολίτες της καθημερινότητας. Τόνισαν ακόμη τα εγκλήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο σε χώρους εργασίας, εξαιτίας ανύπαρκτων μέτρων προστασίας.

«Να χτυπήσουμε στην “καρδιά” του προβλήματος. Και η “καρδιά” του προβλήματος είναι τούτο το σύστημα που “γεννάει” Τέμπη και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως όλοι ζούμε στην κοιλάδα των Τεμπών. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Φώτης Ρηγανάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, η Ένωση Γονέων Χανίων με τον πρόεδρό της Μπάμπη Λουτσέτη να τονίζει τον συμβολισμό της συμμετοχής των μαθητών στα συλλαλητήρια, που οργανώθηκαν όλες αυτές τις μέρες για την εθνική τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες.

Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δήλωσαν με την παρουσία τους τη διάθεσή τους να μην αρκεστούν σε υποσχέσεις για απόδοση ευθυνών. «Για να μην περιμένουμε λοιπόν την επόμενη τραγωδία, οφείλουμε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», είπε ο Μανόλης Ξανθουδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Χανίων.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με κλείσιμο των καταστημάτων τις ώρες της συγκέντρωσης.

Συλλαλητήριο με "παλμό" και στο Ρέθυμνο

Μία από τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες και στο Ρέθυμνο, όπου εκατοντάδες πολίτες, σωματεία, φορείς και άλλοι σύλλογοι βγήκαν στους δρόμους, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές έγιναν η φωνή -όπως είπαν- των νεκρών ανθρώπων, ζητώντας την τιμωρία των πραγματικών υπαιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα “Οι ζωές μας μετράνε”, πλήθος κόσμου διαδήλωσε χθες σε κεντρικούς δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έβγαλε στους δρόμους απεργούς και διαδηλωτές, κυρίως νέους και φοιτητές, οι οποίοι ζήτησαν να μη γίνει συγκάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά να βρεθούν οι ένοχοι και να μην επαναληφθεί ξανά τέτοια καταστροφή. Μεγαλειώδης ήταν η πορεία στο κέντρο της Αθήνας από την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια.

«Η οργή του κόσμου δεν έχει ακόμα κοπάσει, οι ψυχές των συνανθρώπων μας, που χάσαμε, μας έχουν συνθλίψει όλους και το κεντρικό μας σύνθημα είναι “ακούστε τις φωνές”. Επιτέλους, πρέπει να ακούσουν και τους εργαζόμενους και τους πολίτες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, γιατί η ασφάλεια της ζωής μας δεν κοστολογείται. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά που οφείλει», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Κώστας Κουλούρης.

Επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 1.30 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όπου ομάδα αγνώστων συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι άγνωστοι πετάξαν βόμβες-μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Ακολούθως, η ένταση μεταφέρθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όπου συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις της Αστυνομίας με ομάδα ατόμων, που έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές σε κάδους. Μικροεντάσεις σημειώθηκαν, επίσης, στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Πατησίων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στόχος αγνώστων έγινε και το αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη.

Και ενώ όλα έδειχναν πως η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί και είχαν ανοίξει μερικώς οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε νέος γύρος έντασης, έξω από τα Προπύλαια. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έγιναν 10 προσαγωγές ατόμων, 6 από τους προελέγχους και 4 από τα επεισόδια.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Σε περισσότερες από δέκα προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα ατόμων κινήθηκε προς την πρώην κατάληψη “Mundo Nuevo”, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σιατίστης και Φιλίππου και είχε εκκενωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, επιχειρώντας να ανακαταλάβουν το κτήριο, ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης.

Όλα συνέβησαν μετά την πορεία αντιεξουσιαστών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Είχαν προηγηθεί επεισόδια στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και τότε διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτήριο της πρώην κατάληψης. Κάποιοι κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του, αναρτώντας πανό στην πρόσοψη του κτηρίου.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων, με τους συγκεντρωμένους να πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και τους τελευταίους να απαντούν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο κτήριο, απ’ όπου προσήγαγαν περισσότερα από δέκα άτομα και ακολούθως σφράγισαν την είσοδό του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News